Nuffnang Ads

March 21, 2012

Winter in South Korea 2012 - Total expenses ( roughly )



Here's a not-so-detail expenses for this winter trip ... aku bawak 850,000 won and still berbaki 100,000 won mase balik ....

AA tickets = RM780 ( tix + tax + meal + baggage + insurance + seat)

Airport transfer from Incheon Int'l Airport to Guesthouse = 60,000 won
Namsan 2 Guesthouse private room for 2 person x 6 nites = 55,000 x 6 = 330,000 won
T-money for subway fares = 25,000 won
Airport limo bus to & fro Myeongdong = 10,000 won x 4 = 40,000 won
Gyeongbukgung entrance fee = 3,000 won
Taxi ride from Gapyeong station to Nami Wharf ( return) = 3,000 x2 = 6,000
Nami Island entrance fee = 8,000 won
Namsan Cable Car = 8,000 won
World Cup entrance fee = 1,000 won

Pasha kebab = 7,900 won
Stokin & pashmina kat Uniqlo = 35,000 won
Ikan bakar dongdaemun ( 1st visit) = 11,000 won
Yukaney ( 1st visit ) = 11,000 won
Kimchi rice + sup kat Nami = 6,000 won
Pau read bean kat Nami = 1,000 won
Glove baru kat Nami = 6,000 won
Fridge magnet murah kat Namsan Tower = 1,000 won for 3 piece
Brooch 7 ketul = 27,00o won
Bag jalan2 2 bijik = 40,000 won
Yukaney (2nd visit ) = 5,000 won
Ikan bakar Dongdaemun (2nd visit) = 6,000 won
Zoo Coffee = 10,000 won ( blanje member aku)
O'Sulloc Green tea = 30,000 won
Strawberry = 8,000 won
Makan2 kat Loving hut = 5,000 won
Beli stokin utk anak sedara = 9,000 won

Total won spent = 700,000 won
Total spent kat menda ntah ape2 = 50,000 won
Total semua = 750,000 won ~ Rm2100

Since aku ade balance 100,000 mase balik mesia, so lagik 50k won tu aku spent on small2 things like drinks, nasik instant lah, instant starbucks lah, sotong bakar , etc etc yg aku pun dah tak ingat ...

Jadik nye total sebenar for this trip adelah RM780 + RM2100 = RM2880

Aku tak tau la whether ni kire bajet trip ke tidak.. tapi bagi aku still reasonable la...

March 19, 2012

Sabah Trip - Day 3

26/12/11 - Day 3

Harini kitorang dah plan nak pi Tip of Borneo, kat Kudat ... dua tiga hari before pegi KK, aku dah check weather semua.. and forecast mention hari ni sepatutnye panas tanpa hujan... it's esential to have a bright shining day for this trip coz air kat tip of borneo tu mmg sangat2 lawa crystal clear kalau hari cerah... tapi, mmg takde luck la kitorang kali ni... hujan sepanjang jalan


Dengan jalan yg rosak sana sini...


From bad ....


To worst...by this time, aku rase nak nangis je dlm kete .... dah la bawak kete cinonet, nak redah jalan gravel... dlm hujan lebat ....


Finally, after driving for 3 hours ...


Tapi dun get excited just yet ... another 14km to go.... awat la aku rase dulu takde la sejauh ini...


Akhirnye sampai jugak.. ni la our rental cinonet car itu...




Mase sampai, masih hujan lagik... sesambil nak tunggu hujan reda, kite makan dulu... kuew teow sup ni rega RM8 ok.. gilos mahal

Dah penat tunggu, tapi hujan tak stop2 jugak.. last2 terpaksa la kitorang beli payung kat kedai sovenier sebelah kedai makan tu... and meredah pegi ke tempat yg sepatutnye di tuju.... mmg kene jalan kaki coz kete kene parking separuh jalan jer ....

The landmark .... Tanjung Simpang Mengayau ... the tip of borneo ...

Cam ni la rupe the very tip of borneo island... nice is it?? it would be much nicer kalau tak hujan... huhuhu



Dah penat amik gambar, mase untuk balik.... sempat brenti kat tepi2 chalet kat pantai sebelum sampai tip of borneo tu... mase aku dtg thn 2009, chalet2 ni semua takde lagik....

Signboard ... just incase aku nak dtg sini lagik di lain ketika ....



Ni singgah beli jagung bakar on the way balik... nampak sedap, tapi bagi aku tasteless la...

View Gunung Kinabalu dari satu simpang menghala balik ke KK...

Dah sampai KK, kitorang decide nak repeat makan lokan lagik skali... kali ni pekene puding kelapa... perrhh...mmg sedap... first time makan.... lokan plak, 2 pinggan besar kitorang telan... hahahaha

Tak cukup dengan lokan, pegi lagik beli seafood one more round kat pasar malam sebelah pasar filipine ... mlm tu kenduri seafood lagik skali...pastu zzzzz

Keesokan harinye dah nak balik.. pagi tu pegi pasar ikan masin, tapau amplang, ikan bilis, kerepek cincin semua... pastu tapau breakfast... skali aku rase perut aku masuk angin, semua menda yg dah dimakan termuntah balik... nak amik gambar pun dah tak larat.... lepas hantar adik aku naik bas pi Menumbok, aku straight pegi airport utk return kete ... pastu perut dah lapar, cube minum air kotak... skali terkeluar jugak .... last2 satu badan lembik... flight kul 3.45pm....sampai kl dlm kul 6 lebey.... sampai umah plak dah kul 9pm ... mmg dah tak larat sesangat.... rase nak pengsan dlm skybus ....aku rase sebab puding kelapa tu kot... angin satu badan kan..... so hari ke-4 mmg takde sekeping gambo pun.....

Winter in South Korea - Day 7

Day 7 - 13/2/12

Last day kitorang kat Seoul.. mcm tak caye je.. pejam celik pejam celik dah seminggu ... pagi tu memasing bangun lambat sket... packing2 semua, breakfast, then terus check-out ... cam biase, beg2 semua bleh letak kat reception area... nanti petang baru amik... and jgn risau, beg2 tu takkan ade yg nak mengepaw...



Destination hari ni, Edae a.k.a Ehwa Women University... nak pegi sini just naik subway sampai Ehwa Women University Station... kluar exit#2 or exit#3

View sini mmg lawa la ...





Lepas habis pusing2 Edae, kitorang menapak plak pi Sinchon... sebenarnye bleh je amik subway, turun kat Sinchon station.... tapi aku plak dok ingat2 mcm dekat je between Edae & Sinchon tu... sebab mase spring arituh kitorang menapak je Sinchon pi Edae.... sekali, boleh tahan gak jauhnye between these 2 stations... lebey dari 10 minit menapak ....

Datang Sinchon sebab nak makan kat Loving Hut ni bebenonye.... lupe dah ape name dish yg kitorang order arituh... tapi boleh tahan la sedapnye ...

Lepas kenyang, next stop, Bukchon Hanok Village ...

Mase jalan2 kat Bukchon tu, terjumpe la org tengah wat shooting.. tapi aku tak kenal pun sapekah gerangan jejaka yg tengah dishoot itu...

Bukchon surrondings ...

View paling lawa kat Bukchon ni ...


Matahari pun dah nak terbenam... kitorang kene catch airport bus pi Incheon.. sob sob... it's the end of our trip... sempat la pusing Myeongdong one last time ... :(

Sudah ready utk terbang ... bubbye Seoul... see you again soon ...

Tempat recharge handphone dekat departure hall... a kiosk with bermacam2 jenis handphone charger... just plug ur henpon and feel free to leave it there.. takde org nak rembat...i'm impressed.. kalau kat mesia, paling bontot je mesti dah ilang henpon2 itu....

Pre-booked meal.. nasik lemak ni sangat2 la tak menyelerakan...

Flight sampai LCCT on time ... mase dekat2 nak landing tu, turbulence tak hengat... tak suka tak suka... sampai2 LCCT, kitorang breakfast dulu, then baru masing2 gerak balik umah.... sampai umah kul 10am, terus gedebum tido... sedo2 dah zohor....

Overall, aku rase aku enjoy this trip less, compare dengan the other two trips... sebab it was too damn cold.. my mind couldn't think straight... plan nak pegi ski resort pun terbantut .. sebab masing2 berchenta nak bangun awal .. yer la ski resort semua jauh2 dari seoul, kene catch early bus... pastu kene plak minggu yg kitorang pegi tu is the coldest week... in 45 years!!! wt??!!!! mmg silap timing... i know kitorang mmg nak rase winter, tu pasal la pi in february.. tapi we were not fully prepared, mentally & physically, for the extreme temperature drop....kesian kat member aku, mlm2 siap cramp2 kaki.. mianneyo chingguya .... i didn't know it was going to be -10C all the way ....

Then again, aku still enjoy it more or less... and guest what, we are planning to go again in January next year... hahahahhaa... so I see you again Seoul, in Jan... insyaallah....

March 18, 2012

Winter in South Korea - Day 6

Sejak dua menjak ni penyakit malas menjadik2 plak.. berchenta nak abiskan citer pasal gi korea sebulan yg lepas nih... :S

Day 6 - 12/2/12

Sebelum dtg sini, kitorang terjumpa satu youtube pasal main sledge dekat Supia Park, Ttukseom Resort station...so masing2 dah tanam cite2 nak main sampai pengsan...pagi2 lagi ( kul 10am hahaahha) dah kluar bilik...

Ni first time sampai this side of Hangang Park .. actually tak tau pun ade such thing kat dlm Seoul nih



Sekali, bile dah sampai sini, tengok2 camni je rupe tempat main sledge tu... kecik jer... bayar 8,000 won utk main sampai lebam.... pastu pk2 balik, kitorang rase mcm tak worth it jer... tengok kat dlm youtube tu mcm besar gilos tempat ni... :( .... last2 masing2 tak main pun.. kitorang end up pusing2 kat area nih jer...


View kat hangang park ni pun not bad ... aku suka layan perasaan kat tepi han river ni...




Dok jalan2 situ, last2 terjumpe la building mcm ulat ni... ooo rupenye kat sini la yg diorang berlakon dlm citer IRIS tu...


View han river dari dlm bangunan pelik tu ...


Snap2 gambo sesambil layan perasaan kat tepi sungai ...



Dah penat menapak, kitorang pun balik la... dah janji ngan ade sorang member aku nak makan2 kat Myeongdong ... ni gambo dari dlm subway mase cross han river ...


Gambar mase makan2 kat Myeongdong tu takde coz kitorang syok sangat dok borak sampai lupe nak amik gambar.... aku mmg dah bertahun tak jumpe member tu.. tu yg borak tak ingat dunia tu... padahal mcm la takleh nak jumpe kat kl kan... hahahah

Dah abis makan, member aku tu nak gi jumpe entourage die ... coz die datang on bisnis trip bebenonye ...lepas say babai, aku & partner pegi Seoul plaza.. it's ice skating time ( walaupun tak reti nak skate...muahhahaha) ...


Ahjussi sluar merah ni aku rase die dulu2 wakil olimpik south korea kot... gile best tengok die skating... mmg nampak ke'pro'an nye.... Seoul Plaza Ice Skating ni hanya bukak time winter ... ade dua rink... satu utk adult, satu utk kids..... tapi mmg sesak... ramai sesangat manusia....


Lepas tu, kitorang menapak plak pegi Cheonggye stream.... kalau malas menapak, boleh je nak naik subway.. tapi utk jimat duit, kitorang menapak jer... ade la dlm 5-10minutes ... tak jauh pun ...

Suprisingly, air kat stream ni mmg tak beku walaupun suhu below -10... cume nampak la ice2 kat tepi2 stream tu....







Lepas tu, kitorang menapak plak ke Samcheongdong road...mase autumn aritu aku dah penah jalan2 kat sini.... this time kitorang nak pegi cari one specific coffee house .. member aku la beriya sangat nak pegi ni...


Aku suka Samcheongdong road ni.. banyak cafe kecik2, kedai kecik2 kat tepi2 jalan...


Nescafe pun ade it's own coffee house... nice ...



Setelah berjalan boleh tahan jauhnye, finally kitorang jumpe coffee house yg di carik.. Zoo Coffee...


Harga pun boleh tahan... dua drinks ni rega dlm 10 won ...


Interior cafe ni penuh dengan binatang2... ala2 stuff toys zoo gitu... ahaks....



Dah minum lebih kurang, pegi toilet dua tiga kali, then kitorang pun decide utk balik ...


Aku bajet nak amik subway kat Anguk station... skali bile pk balik, ade baiknye aku singgah Insadong jap... coz Insadong mmg dah dekat Anguk station ... alang2 kan... so kitorang menapak la pi Insadong b4 balik ...


Finally, lepas abis ronda Insadong, baru la naik subway balik Myeongdong.... of kos, kene singgah Myeongdong jugak carik sotong bakar... addicted wehh....


Pastu mase menapak balik guesthouse, terjumpe la satu lori jual buah2... strawberry yg ahjussi tu jual nampak sangat sedap.. terus aku beli... satu kotak 8,000 won.. mmg manis sesangat... pk2 balik, pelik jugak kan... time sejuk beku ni pun ade jugak org tanam strawberry..agaknye tanam dlm green house lah kotnye kan....


Mase kat Insadong tadik, aku sempat la masuk satu kedai yg jual tea... aku kan mmg hantu tea ni, skali nampak plak ade promo Jeju Green Tea ... buy 2 free 1 ... dan2 la aku beli... 1 pack 15,000 won .... so abis la 30,000 won utk dapatkan 3 pack ...

Pastu mase jalan2 kat Myeongdong plak, ternampak la org jual butterscotch candy yg bulat mcm kat dlm gambo kat atas tuh.... nampak sedap, so beli jugak.. sekeping 1,000 won ...

Sampai2 bilik, rase nak pengsan dah... penat yg amat.... harini mmg jauh giler kitorang berjalan... dari City Hall sampai Samcheongdong tu, rasenye dlm few kilometers dah tuh.... lepas makan lebey kurang, masing2 pengsan... baju pun tak sempat nak pack ... besok pagi dah nak kene check out ... zzzzz