Nuffnang Ads

November 26, 2013

Sum Guesthouse Nampo, Busan



The most important reason why i stayed here is because it is right smack in the middle of shopping street ... nothing beats that ... walaupun aku hanye cuci mate saje, for me that's more than enuff ... amik feel gitu kan.. besides, this place is closer to some of the attractions in Busan ... sila tengok map kat bawah nih...

Gwangbokro a.ka. the shopping street adelah sepanjang line kaler pink itu

Facilities:
Each dorm has it's own bathroom
Small bath towel available at the reception counter
Washing machine available but need to pay some fees
Free breakfast every morning consist of bread and chicken soup
Microwave
Toaster
Hot and cold water dispenser
Tea and coffee available throughout the day
Pinggan mangkuk sudu garfu
Luggage storage
Dining hall ade big screen, bleh enjoy tengok tv sesambil makan
2 shared pc for guests in the dining hall
Movie room in the basement - they will play one movie each nite ...
Free one can / bottle of beer during happy hour

What I like:
Blanket and tilam sangat best ... rase berchenta nak bangun pagi2
Each bed has it's own small rack where you can put your gadgets and makeups
Someone actually left a pair of telekung for muslimah usage.. together with beberapa pack of maggi ... and the guesthouse letak menda2 ni kat depan sebelah reception area
The big screen in the dining hall ... syok layan kdrama malam2 walaupun tak paham
Access to each dorm is by security card ... so rase sangat secure


What I don't like:
Lots of korean guests, so i received a lot of long stares due to my tudung ... unlike Seoul, org bertudung kat Busan adelah sangat2 rare
Pantry area is not big enuff to occupy the guests especially during breakfast time
There is 'no-entry' time between 11am till 3pm - they do the house keeping during these hours
It takes sometime for the shower to get hot
Very annoying alarm will be triggered if you don't close the door properly
The wall is quite thin, you could hear someone from the next room talking















November 23, 2013

Dynamic Busan - 5 Day Expenses

Untuk trip ni, aku spend semininum mungkin ... sebabnye I got another 3 trips until end of april next year, jadiknye saye harus menyimpan duit saye sebanyak mungkin

So here's my detail expenses ...

Day 1
Airport bus = 6,000
Hostel = 106,000 untuk 4 malam
Nasik instant + susu pisang + starbucks caramel machiato = 4,300

Total = 116,300


Day 2
Subway from Nampo to Busan Station = 1,100
Busan City Tour Bus = 8,000
Sashimi in Jagalchi = 30,000
Mineral water = 700
Angel in-us caramel machiato = 2,200
Gwangan station to Nampo station = 1,300

Total = 43,300


Day 3
Subway from Nampo to Busan Station = 1,100
Busan City Tour Bus = 10,000
Danubi Tram = 1,500
Susu pisang Seoul Station = 1,300
Fridge magnet kat Haeundae = 5,000
Nasik instant = 1,000
Busan station to Nampo station = 1,100
Nasik instant + Halls + Starbucks Latte = 4,000

Total = 25,000


Day 4
Bus No 2 dari Jagalchi to Gamcheon Culture Village = 800
Peta Gamcheon = 2,000
Bus No 2 dari Gamcheon to Jagalchi = 800
Fridge magnet 9 ketul kat Gukje = 18,000
Subway from Nampo to Jungang = 1,100
Subway from Jungang to Dusil = 1,300
Kebab kat Cappodia Turkish Kebab = 11,000
Subway from Dusil to Nampo = 1,300
Souvenirs utk anak2 sedara kat Daiso = 7,000
Shopping souvenirs utk family kat Lock & Lock = 16,700

Total = 60,000


Day 5
Taxi to Airport = 21,100
Susu pisang = 1,300
Air mineral = 800

Total = 23,200

Accumulative total spent in Busan = 267,500 won ~ RM821 ( exchange rate 1,000 won =  RM3.07)
AAX Flight = RM792 ( Ticket + tax + luggage 15kg both ways + meals both ways + seat both ways + insurance)

Grand total = RM821 + RM792 = RM1,613


Barang2 yg aku beli nak kasik kat org ...






The only thing i bought for myself ... paper shampoo rega 1,000 won


November 22, 2013

AirAsia Free Seat!!!



The sale is back on!!! Let's hunting for next year's ticket .. Autumn trip anyone ?? ^_^

Travel date : 5 May 2014 until 31 Jan 2015


Dynamic Busan - Final Day



Flight balik KL adelah pukul 10.35am ... memula tu aku plan nak amik airport bus.. sekali bile aku tanye2 pasal timing airport bus kat reception hostel the night before, rupenye the earliest airport bus adelah pukul 7.20am ... wahh lambat betul airport bus kat Busan nih.. .tak mcm kat Seoul yg pagi2 buta sebelum subuh dah jalan dah... so option aku adelah antara nak naik train or naik taxi... pastu pk2 balik malas nak angkut2 beg turun naik train, so aku opt for taxi ...

By 6.30am, aku dah check out... takde org kat reception so just letak je kunci kat meja reception ... then menapak pegi main street carik tempat taxi stop .. tunggu tak lame pun ... dtg satu taxi... sekali bile aku cakap Gimhae Airport, die mcm blur.... oh sudahhh.... ahjussi ni takkan tau perkataan airport kot? Hahahah aku plak tak tau ape perkataan airport dalam hangul ... huwaaaaa.. siap buat sign language semua yer .. baru la die paham ... fuhhh lega .... masuk taxi, meter start at 2,300 won ( kalau tak silap aku la ) ... lega bile taxi tu pakai meter... sebab ramai kate tambang taxi dari busan town ke airport takkan lebey dari 20k won, kalau lebey maknenye taxi driver tu tipu... bile tengok meter tu gerak, aku pk ok dah boleh rilek.. kononnye la... skali tak sampai 5 minit dalam taxi tu, jeng jeng jeng, taxi stop and jalan dah jem tahap tak boleh maap punye ... lameeeee sangat taxi tu berhenti tak gerak2 ... ahjussi tu tanye "check-in, time?" ... ehh reti plak english yer ahjussi nih... aku cakap 7.30 ( bajet 3 jam sebelum flight kan) ... pastu die cakap "7.30? Ohh no no bla bla bla ( dalam hangul )" ... yg mane aku paham is with the current jems yg amat sangat, aku takkan sempat sampai airport before 7.30am ... wohhoooo... aku dah agak cuak disitu .... dalam kepala otak dok ligat pk kalau aku tak sempat catch the flight, ape option yg ade... nak reschedule tiket, beli tiket baru... pastu flight dari busan ke kl takde plak the next day ... maknenye kalau aku nak balik hari selase, aku kene amik train pi Seoul harini ni and besok pagi amik flight dari Seoul balik KL ... kebetulan esoknye hari selase tu public holiday so kalau aku delay balik by one day, still ok ... takyah nak amik emergency leave segala... hahaha boleh pk pasal office plak yer time2 tu... serius within that sejam lebey dalam taxi tu, mcm2 pk okehh...

Bile dah dekat2 kul 7.30am ahjussi tu mcm dah rase bersalah.. die dok 'I'm sorry ... bla bla bla" in bahse die la...aku plak cakap it's ok ahjussi... kenchanaseyo ahjussi... blasah je watever korean phrase yg aku tau... janji die paham yg aku cakap takpe ... yer la die rase bersalah pun nak wat camne, mmg jem tahap gerak setengah meter for every few minutes ... last2 almost 7.40am baru la traffic ok.. bile dah masuk highway menghala ke airport tu baru la ahjussi tu pecut ... alhamdulillah aku sempat sampai airport before 8am ... mase turun taxi ahjussi tu tak abis2 dok mintak maap ... tambang taxi adelah 21,100 won ...

Masuk2 kat departure hall, skali counter check in AAX tak bukak pun lagik... hadeeiii... penat je kepala otak aku pk mcm2 tadik... counter bukak kul 8am rupenye ... legaaa....




Lepas check-in, pegi 7-11 carik susu pisang one last time ... sesambil makan roti gardenia ... banyak sebenarnye aku bawak roti dari mesia... cukup utk 5 hari.



Pastu proceed to immigration ... then masuk departure area ... jamu mate kat duty free shop... and mcm biase akan terembat jugak ape2 yg patut kat situ...


Plane AAX kali ni park jauh sangat dari terminal ... so kene naik bas ... mase sampai aritu, park  kat tepi terminal je so takde naik bas segala... gune aerobridge cam biase .




Flight ni tak penuh sangat ... so sebelah aku takde org duduk ... delay almost 30 minutes sebab kene tunggu queue utk take-off ...


Despite the look, this green curry is actually pretty nice

Finally, home sweet home

The end of 5-day trip ...

November 21, 2013

Dynamic Busan - Day 4 Part#2



Okeh kite sambung lagik cerita utk hari keempat ... aku amik bas no 2 dari Gamcheon and balik semula ke Jagalchi ... bas ni akan stop on the other side of the road .. kirenye opposite dengan tempat yg aku naik pagi tadik ... turun2 bas jer, masuk balik area Nampodong tu and ronda2 kat Gukje Market sebab nak carik souvenirs...



Gukje Market

Penat jugak ronda2 Gukje Market nih.. seb baik jumpe jugak kedai yg jual souveniers... aku rembat fridge magnet 9 keping... nak bagi kat bebudak opis...sekeping dapat 2,000 won ... tak tau la mahal ke murah ... aku malas nak pk panjang, main rembat je ...

Satu lorong kat Gukje tu siap jual makanan and customer duduk makan ramai2 cam nih...

Dah dapat ape yg aku nak kat market tu, aku proceed to the next stop, 40 Steps Street ... nak pegi sini amik subway to Jungang Station exit #11 ...

Some history about this 40 steps area :

"In 1950, when South Korea was swiftly overwhelmed by the North’s surprise attack, Busan became the country’s provisional capital — not that there was any choice; it was the only city of any size to withstand the communist onslaught. As the war ground on, the city became the de facto place of refuge, where South Koreans fled to escape the brutal fighting ravaging the rest of the country.
During the war, hundreds of thousands of refugees crammed into Busan, especially in the areas of Yongdusan Hill and the port. Among such a desperate crush of humanity, many families found themselves separated, lost among the crowds disembarking the overly-packed trains and ships.
Getting separated from your family in war-time Korea wasn’t the minor inconvenience it would be today. There were no phones, no possibility of communication. You lose your mommy, and she’s going to stay lost. But among the newcomers, word spread of a spot in Busan where families could reunite. Anyone looking for a missing child or wife should head to the 40 Steps. This is where people could find each other again.
This small section of town, which meant so much to so many families, has today been memorialized with statues and a cultural center. Even without its history, it’s a cool area, with nice cafes and a lack of traffic. The statues hearken back to the 1950s, when accordion players would entertain the lost families, and children would wait for the popcorn cannon to produce their treat. It’s one of the most atmospheric corners in Busan, and definitely worth a look."

Source : http://busan.for91days.com/category/history/



Tempat ni mcm agak sunyi... tak ramai org lalu lalang kat sini.. yg ade pun ahjussi2 tengah lepak2 isap rokok and tourists yg usung camera mcm aku jugak ... jom layan gambar


Jalan ni kompom lawa bile daun tukar kaler2 nanti


It would be nice if there is an english translation

Suka tengok tiang kayu nih.. sangat olskol







Aku tak lame kat sini.. sebabnye perut dah start bunyik2...so next adelah misi mencarik makanan halal ... target adelah turkish restaurant kat area masjid Busan ... to reach there, take subway to Dusil station and amik exit #8 ... Dusil station agak jauh dari center Busan .. about 40 minutes rasenye.. seb baik takde transfer line ... so sempat la layan tido seround dalam subway


Keluar ikut exit #8, jalan straight je sampai jumpe kedai tayar ... lepas kedai tayar tu belok kanan ... nanti ade jambatan kecik ... jalan sikit je cross jambatan tu and akan jumpe kedai turki tu kat belah kanan ...


Kedai tayar tu ... tutup on sunday kot
Stream kecik tapi nampak sangat nice and bersih

Ni la turkish restaurant yg dicari





Lupe dah name menu ni.. sedap ... rega 11,000 won

Alhamdulillah

Keluar dari restaurant tu, aku ronda2 kejap that area.. belakang restaurant ni adelah masjid Busan ... mase aku sampai tu mcm ade activity kat balcony masjid ...


Another halal restaurant next to the mosque

Okeh mase untuk balik ... patah balik semula ke Dusil station ... langkah pun dah agak slow sebab kekenyangan




Aku balik hostel dulu letak barang2 yg dah beli tadik.. pastu freshup a bit, layan internet seround dua, then kluar balik carik few other things to bring back home ... tapi before that, aku pk nak pegi observation deck kat Jagalchi market lagik skali .. konon2 nak amik gambar port time malam la kan ...


Akan tetapi gambar2 mlm aku adelah sangat fail ... tapi i dun care, nak jugak letak sini





Malam tu aku abiskan mase kat Daiso and kedai Lock n Lock ... carik barang2 utk family aku ... pastu balik bilik then start packing .. sebabnye besok dah nak balik mesia.. huwaaaa... kejap sangat trip nih..