Nuffnang Ads

February 24, 2014

February 21, 2014

MAS pun tak nak kalah !!!


:D ... dan2 MAS pun buat promo jugak

AirAsia Free Seats!!!



Yeahh...die dtg lagik kengkawan ... sila get ready ... travel date to be annouced soon !!! Tapi aku bajet ni adelah utk new travel date from January 2015 onwards.. yeahh jom plan for next year's vacation... :)

Updated :
Travel date from 1 October 2014 until 30 April 2015 ... so bleh la plan trip for autumn this year and spring next year terus ... hoyehhh!!!


2014 Winter Wonders - Day 8 - 63City

Day 8 - 17 January 2014

Plan sebenar kitorang nak pegi Mt.Taebaek Snow Festival ... tapi sebab masing2 dah kepenatan, so  we decided to skip it ... tak larat nak bangun pagi2 nak kejar bus kul 7am ... jadiknye hari kelapan ni kitorang pusing2 Seoul saje ..

Memula survey2 things to buy kat Namdaemun



Menapak sampai ke depan Sunggyemun Gate



Pastu meneruskan perjalanan ke Mokdong .. semate2 nak amik gambar kat bawah bangunan SBS



Then sampai ke Yeouinaru station and menapak ke 63City


Spent our afternoon ronda2 kat dalam 63City ni...



It was a very foggy day... gambar kelam ... redho jer la kan...





Park kat tengah2 Hangang river


Traffic yg agak sibuk even before rush hour


Noryangjin Fish Market



Mengopi seround dua .. coffee kat atas ni serius tak sedap




After that, we headed to Dongdaemun for another round of ikan bakar feast ... kali ni kami makan kat kedai Honam Jib .. perrhhh Ojingo Bokkeum kat situ mmg sangat2 sedap... mmg kene ngan taste aku



This is superb!!!


Then kitorang buat keje gila ... menapak along Cheonggye stream dari Dongdaemun all the way to Gwanghwamun .. 2.6km walk .. dalam sejuk beku ...











February 20, 2014

2014 Winter Wonders - Day 7 Part 2 - Daepohang

On the way balik dari Seoraksan ke Sokcho, kitorang singgah kat Daepohang ... sebabnye kat situ nampak mcm best jer kat tepi laut gitu.. sebenarnye kitorang nak aim berenti betul2 kat tepi beach ... tapi terlepas the actual stop... so the next stop tu dah mcm kat pier gitu... dah tu nak berjalan balik semula ke tepi beach tu mcm dah jauh sangat.. time tu dah petang sangat dah .. takut plak lambat sangat sampai bus station Sokcho... jauh lagik perjalanan kitorang nak balik ke seoul ni.. so kitorang endup pusing2 kat area tu je lah... tapi sempat jugak la mengisi perut pekena fried seafood yg ade jual2 kat situ ...







Deretan kedai jual fried seafood



Kitorang amik udang tempura size besar gedabak ... 7 ekor 10k won




Dah abis makan, terus kitorang pegi bus stop and amik bus balik ke Sokcho ...  berenti kat depan GS25 then menapak ke house hostel utk amik bag kitorang .. lepas salam peluk cium (ehhh??!!) dengan Mr.Yoo sambil bow 40x tak abis2, then kitorang said our goodbyes to this peaceful town ...

Kitorang amik bus kul 6pm to Seoul ... menunggu dlm 20 minute gitu jer ... bus gerak sharp at 6pm ... Annyeong sokcho.. till we meet again ... elok2 je bas gerak, masing2 collapse tak sedar diri sampai la ahjussi drebar bas turn on lampu dalam bas and pasang announcement bas dah sampai kat Dong Seoul Bus Terminal...hahahah... pengsan tak hengat masing2 ... pastu mamai2 kluar dari bus station and amik subway balik semula ke Namdaemun and check in balik kat Namdaemun Guesthouse ...


Bus schedule from Sokcho to Dong Seoul


Our plan for the next day


February 19, 2014

2014 Winter Wonders - Day 7 Part 1 - Seoraksan



Day 7 - 16 January 2014

Hari ketujuh ni kami masih lagik di Sokcho.. plan harini nak check out terus, pegi mount seorak then balik ke Seoul ... so pagi tu kami kemas2 beg, pi breakfast then mintak permission Mr.Yoo nak tinggalkan beg kat situ lepas check out and petang nanti akan dtg amik  ... Mr.Yoo kate tinggalkan aje beg2 tu kat bench kat depan laundry room ... then off we went to the main road to take the bus to mount seorak ... kalau dari depan GS25 kat area house hostel tu, ade option utk naik either bus no 7 or bus no 7-1 ... kitorang aritu bus no 7 yg dtg dulu, so terus naik .. tambang masih lagik 1,100 won one way



Harini agak foggy so view pun agak kelam kelabu asap sket.. then again we enjoyed our time ... pastu angin pun takde le kuat sangat mcm mase aku datang in December aritu ... so chances utk the cable car to stop operation adelah slim ...




So we took the cable car and went up to the nearest peak ...


Only to find out that some of the paths are still covered with snow... and damn slippery ... nyaris2 nak tergolek sampai ke bawahh... T_T


Dah tak nampak anak tangga dah ... semuanye covered with snow




Kitorang tak lame kat atas ... sebabnye banyak area yg ade ais .. so agak slippery.. pastu org pun agak ramai walaupun time winter.. lepas snap2 gambar sekeping dua, terus kitorang turun and lepak2 kat cafe kat dalam cable car station tu






Kitorang lepak2 kat cafe tu sesambil makan odeng & tteokbokki ... perhh mmg heaven makan time sejuk2 ... sempat la menambah seround dua.. maklum la pagi tadik pekena roti ngan tuna jer ... masing2 dah kebulur


Lepas agak2 berisi sket perut masing, kitorang continue snap2 gambar area cable car station tu before turun





Once dah turun dari cable car, kitorang pusing2 kat bawah tu... ingatkan boleh masuk kat temple yg sebelah patung buddha besar tu, rupenye takleh masuk pun.. so end up ronda2 kat area2 tu jer








Saying babai to Seoraksan bear

Habis pusing, kitorang pun terus keluar menuju ke bus stop .. tak berape minit pas tu, bus no 7-1 sampai ... and kitorang pun naik menghala balik ke Sokcho ... babai Seoraksan... ntah bile lagik nak sampai sane...