Nuffnang Ads

November 28, 2015

Hokkaido Autumn 2015 : Day 6 - Onuma Quasi-National Park Part 2


Turun dari sightseeing boat tadik, aku terus menghala ke arah one of the walking routes ... ade banyak walking routes kat dlm Onuma park ni .. aku amik 2 routess ...the first one amik mase dlm sejam untuk habiskan satu round .. yg lagik satu route tu dlm 20 minute gitu jer





Walking routes yg aku amik ni tak susah pun .. boleh jalan sambil santai2 .. ade la turun naik bukit sket2 tapi tak perlulan effort yg banyak .. pastu banyak tempat untuk berenti lepak2 kat tepi tasik ... tapi walking pathnye takde proper jalan la .. semuanye on the ground




Macam yang aku cerita sebelum ni, dlm park ni banyak island kecik2 .. so walking routes ni akan cross between islands via bridges yg sangat banyak ... jalan sket jumpe jambatan .. macam2 bentuk .. pastu view dari atas jambatan2 ni pun cantik jer

















Overall aku rase Onuma park ni mmg lawa time autumn ... view sangat ohsem ... tak sesia aku singgah kat sini ... dah abis ronda tu, aku menapak ke arah bangunan kedai yg ade kat area situ .. ade kedai souvenirs, restaurants semua tapi takde yg menarik minat aku .. last2 aku singgah kat satu kedai kecik ni jual aiskrim ngan sotong bakar


Sempat la aku berabis 600 yen beli sekor sotong bakar .. pastu makan dengan mayonis campur chili flakes ... emmm rase yg agak tak boleh masuk dengan tekak aku .. tapi dah lapar kan, telan jer lah

Abis makan, aku terus pegi information counter tadik sebab aku ternampak diorang ade jual souvenirs gak ... sekali takde yg menarik pun .. pastu aku pi masuk toilet jap .. tengah2 kat dlm toilet tu, tetiba aku terdengar ade org bercakap bahse ibunda kat luar bangunan .. memula tu ingat aku salah dengar .. sekali bile aku keluar dari bangunan toilet tu, tengok2 mmg ade satu family dari mesia ... diorang 4 beranak ... anak2 yg dewasa la  ... sempat la aku borak2 dengan diorang kejap .. diorang sewa kete .. dari lake toya singgah ke Onuma park .. pastu baru nak menghala ke Hakodate ... lepas tukar2 cerita sikit2, aku terus masuk dlm station dulu sebab train aku tak lama lagik nak sampai




Kali ni aku dapat seat tepi tingkap ..  layan jugak la view dari dlm train

Gunung tak tau nama




Tak pasti bila mase aku zzzzzz , sedar2 je dah nak sampai Sapporo station ... dari Sapporo station, aku menapak je ke Susukino sesambil shopping sket2 kat dlm underground passage tu ... sampai hostel, sempat la berdinner dulu kejap sebelum mandi manda dan tido ... end of day 6.

November 22, 2015

Hokkaido Autumn 2015 : Day 6 - Onuma Quasi-National Park Part 1



Sebelum balik ke Sapporo , aku dah plan untuk singgah ke Onuma Quasi-National Park ... sebenarnye aku tak study ape2 pun pasal park ni except that park in mmg on the way dari Hakodate ke Sapporo so aku pikir might as well singgah jer ... i have no expectation whatsoever pasal park ni .. but it turned out that view kat park ni ohsem

Dari Hakodate, aku amik train Limited Express Hokuto 5 bound for Sapporo ... pastu turun kat Onumakoen station .. tak jauh mana pun .. 22 minutes saje ... kalau sape2 yg takde JR rail pass pastu nak jimat bab train fare, boleh naik local JR Hakodate line dari Hakodate ke Onumakoen .. tambang 540 yen saje .. journey around 40 minutes ++



Sampai je kat Onumakoen, ade mcm event sempena the new Hokkaido Shinkansen yg bakal start service in march nanti ... so agak ramai la org kat station tu dengan press semua

Staff JR tengah usung replica Hokkaido Shinkansen

Hokkaido Shinkansen will be in operation soon, connecting Aomori and Hakodate

Keluar je dari station, aku nampak ade tourist information center kat bangunan belah kanan station ni ... aku masuk situ mencarik info ... diorang ade provide map Onuma park ni ... aku sempat bertanya ahkak jaga kaunter tu what is the best option utk jalan2 situ kalau aku ade around 3 hours to spend ... so ahkak tu gigih la mengexplain walking route yg aku boleh amik .. pastu die rekemen aku suh amik the sightseeing boat .. siap bagi aku discount coupon utk sightseeing boat tu ... dah dapat idea sikit2 mane nak tuju, aku terus menapak menghala ke arah park ... kalau dari Onumakoen station, kene jalan sikit la untuk masuk ke area park ... dlm 5 minit gitu jer .. aku just follow the crowd jer


Aku menghala ke arah Park Plaza .. dari situ boleh amik few walking routes and the boat tour



Park ni terletak kat kaki Mount Komagatake and ade banyak island kecik2 kat sini ... the major walking route mmg akan lalu ikut island kecik2 ni yg mane diorang siap buat jambatan untuk cross between islands ... and yg buat park ni sangat lawa sebab Mount Komagatake tu always visible at the background

Mount Komagatake nampak sipi2 je dari sini

 Memula sekali aku menuju ke tempat sightseeing boat .. tiket harga 1,000 yen tapi aku dapat discount 100 yen ... aku lupa plak nak amik schedule boat ni tapi mmg tak brape frequent la.. aku kene tunggu dlm 20 minit gitu utk naik ... sightseeing boat ni akan pusing2 dlm both Lake Onuma (the big lake) and Lake Konuma ( the smaller lake ) ... total time aku rase dalam 30 minit gitu jer kot





Dalam boat ni ade guide yg dok bagi briefing tempat2 yg menarik along the route .. tapi semua in japanese lah ... aku yg tak paham sepatah haram ni mmg setakat layan the view jer lah



Of course, view yg paling layan adelah Mount Komagatake ... mmg ohsem lah view gunung ni dari area Lake Onuma


Kat belakang boat ni ade tempat boleh lepak sesambil amik gambar .. aku ape lagik, bile boat dah makin dekat dengan gunung tu, terus aku pi ke belakang ... baru puas hati dapat tengok gunung tu kat depan2

Mount Komagatake, a dormant volcano



Dah puas hati dapat amik sekeping dua gambar, aku masuk semula ke dalam boat and layan view sampai la boat patah balik semula ke dock ... it was a short boat ride but bagi aku worth every yen


Turun dari boat, aku terus menuju ke one of the walking paths .... to be continued

November 21, 2015

Hokkaido Autumn 2015 : Day 6 - Hakodate Morning Market



Day 6 - 10th October 2015

Harini pagi2 lagik aku dah bangun .. sebabnye dah pasang niat nak terjah Hakodate Morning Market sesambil nak carik breakfast kat situ ... aku turun hotel around 6:30am and menapak ke arah morning market .. lokasinya mmg setempek kat belakang hotel aku stay ni jer .. mengikut yg aku bace2 info, market ni bukak seawal 5am sampai late morning





Masa aku sampai, tak brape ramai org lagik ... market kat sini ade yg kat dalam building, ade yg kat luar2 tepi jalan ... aku pusing2 sesambil tengok seafood yg diorang jual ... macam2 ada tapi yg paling glemer adelah king crab .. macam2 jenis, macam2 harga ... of course idok la aku nak membeli ...








Selain kedai jual2 seafood, ade jugak kedai makan ... aku terjah masuk satu kedai yg agak kurang orang .. pastu order mackarel set dengan nasi ... harga 1,200 yen ... ikan die besar tapi agak masin pastu isi mmg fresh laa.. however i have to say this, ikan bakar kat Dongdaemun lagik sedap *matik la kene hencap*





Abis makan, aku sambung ronda2 lagik kat situ ... pastu ternampak satu kedai jual buah melon ... aku dah penah terbace ramai yg rekemen melon ni .. diorang dah slice siap2 buah ni letak kat depan kedai ... bile aku cakap aku nak beli satu slice, macik jaga kedai tu siap amik potong kecik buah melon tu pastu letak dlm pinggan and suh aku masuk makan kat dlm kedai ... ohh kena makan dlm kedai gak yer .. ingatkan boleh makan sesambil berjalan jer




Sedap jugak la melon ni... i was expecting it to be sweeter, mcm honeydew yg biasa makan kat mesia tu kan .. tapi yg ni macam manis tak manis gitu jer

Ade jugak kedai jual apple .. besar2 lak tu


Lepas makan, aku terus balik bilik ... kemas2 pastu terus checkout pukul 10am ... next stop, Onuma Quasi National Park

JR Hakodate dari kejauhan