Nuffnang Ads

January 27, 2016

2D1N JJCM Ipoh

Trip adhoc by cik Dzuli ... activity hanyelah makan2, ronda2 Ipoh sket pastu melepek dlm hotel ... citer Dzuli punye version boleh tengok kat sini

Versi aku, citer bergambar jer lah yer macam biasa

Pagi2 buta dah sampai kat Putrajaya sentral .. park kete pastu pegi ke TBS tunggu Dzuli kat sana

Singgah makan kat YikMun

Zilla punya pau ... aku tak makan pau

Aku cube mee kicap ... sedap and portion besar

Sampai Ipoh, kitorang terjah ke Tasik Cermin dulu ... gila hazab jalan nak masuk tempat ni

Check in kat Ipoh Bali Hotel 

Cantik hotel ni ... kitorang amik bilik family for 3 with additional bed ... mmg spacious

Mini garden and balcony kat luar bilik ... syok layan perasaan kat sini

Lepas lepak kat bilik kejap, kitorang kluar pi depan stesen ketapi Ipoh

Pastu pi makan dimsum

Sedap wehh makanan kat kedai ni

Singgap jap pi Gerbang Malam .. tapi kedai baru nak bukak and hujan start turun plak

Next, ngopi/ngeteh kat Pak Long Cafe ... hadek waiter kat sini emo semacam ... ilang mood 

Tapi makan tetap makan

Besok paginye, breakfast kat hotel ... ala carte tapi boleh pilih menu

Lepas say babai kat DJ , kitorang melepak je dalam bilik sampai check-out time

Lepas check out, terjah ke museum Yasmin Ahmad ... entry fees RM3

Pastu makan lagik kat kedai Nellis .. aku order Nasi Ulam 

Deco dalam kedai Nellis

Abis makan, terus balik ... singgah kejap kat R&R untuk solat .. pastu singgah Rawang hantar Ean balik .. then singgah umah Mrs Smile drop die and solat maghrib .. then Dzuli drop aku ngan Zilla kat Putrajaya Sentral  ... sekian the end


January 21, 2016

Dalam kenangan : SLU during winter

Lepas dinner tadik dok surf2 net , tetiba rase nak skodeng skolah lama via livecam ... sekali tengok2 tengah snow kat sana ... huwaaa mengimbau kenangan sungguh ... dan2 la aku terus bukak balik album lama and carik gambar masa winter .. gigih snap balik gambar pastu edit ... nak scan takde scanner plak

Dubourg Hall, Saint Louis University - 20/1/2016

Dubourg Hall, Saint Louis University - taken 17 years ago, 2/1/1999

I  have fond memories of winter ... memories of being a 20-year old college student and fell head over heels for a guy from a neighboring school ... memories of how i spent my free time either talking to him on the phone for hours kat bawah comforter dlm sejuk beku kat bilik sebab nak jimat heater, or replying his email with a huge smile from the computer in a lecture hall, or chit-chatting over IRC kat computer lab sesambil buat assignment (sapa tak tau IRC sila dok dendiam ) ... and how we spent the long dreading winter break either at my place or his place ... layan movie kat wayang yg ntah ape2 ... or we went to a cinema which only showing old movies for 2 dollars per head ( i wish we have this kinda cinema here in malaysia) ... pendek kata, despite the cold midwest winter, at that point of time, i felt warm and hati berbunga2 riang ... and even though the relationship didn't end well, winter season never fails to bring a smile on my face ... it always reminds me of how wonderful it was to foolishly fall in love and stay in love for as long as you can :)

This was a big hit back then ... hearing this song again after sometime brings back some old memories

January 20, 2016

South Korea Winter 2015 : Gamcheon Cultural Village

Tempat pertama yg kitorang nak terjah di Busan ni is Gamcheon Cultural Village ... sebab kitorang nak cepat, so mode of transportation yg paling cepat adelah dengan naik taxi ... keluar je dari Busan Station tu, kat belah kiri ade tempat naik taxi ... masuk dalam taxi terus cakap kat ahjussi driver taxi nak pegi Gamcheon Munhwa Maul (감천문화마을) ... seb baik ahjussi tu paham ... tak ingat dah brape lame kitorang naik taxi, tapi mcm kejap jer ... tambang taxi dari Busan station ke Gamcheon ni kitorang kene 6,000 won

Ni kali kedua aku sampai ke Gamcheon and nampaknye tempat ni dah makin meriah and makin banyak photospots yg menarik ... okeh jom layan gambar!

















148 stairs dari kejauhan



Lama jugak kitorang kat sini sebenarnya ... ade la dalam 2 jam ++ rasanya ... lepas abis pusing and sempat rembat souvenirs sikit, kitorang terus amik bas no 2 balik semula ke Busan and turun kat area BIFF square

January 14, 2016

Taking KTX from Seoul to Busan


Ni first time aku amik KTX ke Busan ... tiket aku dah reserved awal2 masa claim our Korail Pass 4 hari sebelum our travel date ... train pukul 7:30am so seawal 7am kitorang dah sampai kat Seoul Station ... sebelum keluar bilik kitorang dah breakfast siap2 takut nanti kelaparan plak dalam train ... dekat Seoul Station tu, aku mencarik jugak ape la yg boleh dibeli tuk dikudap2 dlm train .. tapi nampak takde menda yg menarik ... or more like aku tak tau boleh makan ke idok ... last2 aku beli pisang 3 bijik ... mahal nak mampos ... 1,800 won utk 3 bijik

Around 7:15am gitu, kitorang turun ke platform lepas dengar boarding announcement utk train yg kitorang nak naik tu


Dah turun tu, jauh plak menapak nak pi tempat untuk naik ke coach kitorang .. baru perasan rupanya panjang yg amat train KTX ni



Train baru nak sampai kat platform





Aku dapat isle seat so takde la nak amik gambar kat luar ... dok layan movie jer kat tab ... adik aku plak dok keep track brape laju train ni gerak

Ni top speed yg adik aku sempat capture 301km/h ... tak selaju shinkansen kat jepun 

Tepat 10:04am, train sampai kat Busan station ... keluar dari train, kitorang lepak sekejap kat dlm station tu sesambil carik map and info kat tourist center





Hello Busan

Pokok2 kat Busan ni masih ada dedaun yg belom luruh

Next stop, Gamcheon Cultural Village.