Nuffnang Ads

March 31, 2016

Kembara 3 Negara : Departure to Iceland & Day 1

Departure day - 12/3/2016 (Saturday)

Trip aku kali ni ade dua part ... part pertama kat Iceland ... yang ni aku ikut bajet tour ... organized by org kite ... tour ni aku dah book since January 2015 ... boleh imagine kan kenape aku kuciwa nak mampos bile tak dapat tengok aurora tu ... coz setahun lebih wehh aku tunggu and yet in the end ... *sigh*
Second part adelah lepas balik dari Iceland tu, aku buat stopover kat Amsterdam pastu aku merayap sampai ke Switzerland , then balik semula ke Amsterdam and spent few days there sebelum terbang balik ke KL ... yg second part ni aku redah sorang2 jer

Tiket flight aku beli sometime in October 2015 ... time tu KLM ade promo ... aku dapat RM3500 utk route KUL-KEF-AMS-KUL ... Dari KL, total hours taken utk ke Reykjavik, Iceland is around 23 hours including 6 hours transit kat Amsterdam ... dah sehari gone gitu jer

Flight aku dari KL ke Amsterdam malam pukul 11:55pm ... around 8pm aku dah sampai KLIA pastu terus check-in kat kiosk ... sebelum pegi aku dah check online booking KLM and seat aku kat window seat ... aku ingat boleh tukar seat FOC kat kiosk tu sebab aku rasa hazabedah sangat nak kluar masuk pi toilet kalau dok kat window seat ... sekali rupenye nak tukar seat time check-in kene bayar la plak ... ok la kensel tukar seat ... hadap jer lah 12 jam punye flight kat tepi tingkap tu



KLM ni checked-in baggage allowance die ciput sket ... dapat 23kg saje one way .. tapi hand-luggage dapat 12kg utk 2 piece ( handbag + hand-luggage ) ... masa pegi ni checked-in luggage aku cuma 10kg saje ... tak tau la penimbang berat tu rosak ke hape tapi aku rase beg aku mcm berat jek
Lepas settle check-in, sempat la beramah mesra dengan ahli tour ... tak ramai yg depart sesama mlm tu sebab ade yg dah terbang awal ... ade yg amik different flight ... semua bawak haluan masing2, janji sampai kat airport Keflavik tu besok hari pukul 3ptg ... tak silap aku kitorang mlm tu dalam 10 org jer kot

Dah ready bawak luggage gabak sebab ade misi lain kat Amsterdam nanti ^_^

Ni first time aku naik KLM so agak excited la jugak ... sebelum terbang aku dah call KLM tanye pasal muslim meal on board ... KLM informed semua meal to/fro KUL adelah halal so takyah nak pre-booked ... oklah .. good to know kan

Seat dlm flight ni agak keras bagi aku tapi it is well curved and head rest die sangat selesa ... legroom pun sangat ok utk aku yg pendek ni ... seat pitch mcm standard jer ... sebelah aku mat salleh ... die nampak agak seksa la sebab diorang tinggi2 kan




Flight mlm tu agak on time ... the pilot siap announce plane yg kitorang naik tu baru 14 hari in service ... wahhh flight baru kluar dari kilang ni .. pastu tetiba je terdetik, errkk flight baru ni... kot dibuatnye ade ape2 ... huwaaaaaa cuak2 lak .... huhuhu ... pejam mate dan tawakkal jer la

Safety video flight KLM ni sgt menarik


Lepas take off and seat belt sign dah turned off, the stewardess terus bagi snacks ... aku suka dengan stewardess yg service area aku tu ... sangat warm n friendly walaupun dah agak tua


After mid nite snack tu, dapat plak heavy meal .. aku amik chicken sandwich ... sedap jugak la ... so makan lagik sesambil layan movie .. IFE kat dalam KLM ni mcm agak kurang choice .. movies tak banyak



Dah abis makan, bermula la episode turbulence tak abis2 ... lame plak tu ... cuak betul ... aku nak lelap pun tak dapat ... rasenye lagik 4 jam nak sampai baru la ok so dapat la aku lelap sejam dua ... dah tu another 2 hours before arrival, diorang serve breakfast plak ... kali ni aku amik omelette ape ntah ... ok yg ni tak sedap tapi aku telan gak la sebab mengenangkan jauh lagik perjalanan aku untuk hari ni

Terkilan tak dapat nak minum air oren tu ... terpaksa ditongsampahkan kat security check masa nak transfer gate

Finally, kitorang touchdown kat Amsterdam kul 6am waktu tempatan ... stress je aku rase naik flight start dari takeoff sampai la touchdown tak nampak matahari langsung ... sampai kat Amsterdam masih gelap gelita

Kitorang kat Amsterdam ni hanya utk transit so mmg stay kat dalam airport jer la .. turun je dari flight, terus menghala ke transfer gate ... air oren and air mineral yg dapat masa dlm flight tadik aku tak sempat minum so aku bawak turun sekali la sebab konon2 nak minum nanti kan ... sekali mase nak pegi ke transfer gate, kene buat security & body check lagik sekali ... and semua jenis minuman takleh lepas ... so segala drinks tu terpaksa la derma kat tong sampah .. adeh nyesal tak abis

Abis security check, terus carik tempat solat utk solat subuh ... ade Meditation Center kat area menghala ke gate F ... ruang solat campur2 tapi agak luas  .. tempat amik wudhuk takde jadik terpaksa amik wudhuk kat dlm toilet


Tak jauh dari tempat solat tu, ade money exchange booth ... aku pi tanye kat situ kot2 boleh tukar duit Euro to Iceland Krona ... akak yg jaga kaunter tu kata boleh tukar kat money changer kat area gate B,C ... so lepas abis solat, kitorang gerak menghala ke arah gate B ... jumpe la money changer kat situ ... diorang bagi rate ISK1000 = EURO8.7 ... disebabkan tak tau rate kat Iceland sendiri cemane, so masing2 tukar dulu sikit kat sini ... aku tukar ISK30,000

Sementara nak tunggu next flight ke Reykjavik, kitorang melepak kat lounge area tu ... syok la masing2 dapat bertenet free pastu siap ade charging station segala ... aku siap terlentok bagai kat situ .. punye la ngantuk


Around 11am gitu, kitorang terus proceed ke area gate D utk next flight ... kali ni baru kene go thru immigration ... so dapat la cop Amsterdam dalam passport ... queue kat situ pun boleh tahan panjang ... tapi untung la utk EU passport holders sbb diorang ade special lane ... yg lelain sila la bertabah ... masa queue tu, aku dengan sorang akak ni ... akak ni kat depan aku so die kene tanye macam2 dengan officer tu ... bila sampai time aku, officer tu tanye 'Same story as her?' .. aku cakap , 'yeah' .. pastu die terus cop passport aku ... selamat ...

Keluar dari area immigration ni baru la kitorang jumpe few more ahli tour yg dah few days kat amsterdam and akan join flight yg sama utk ke Reykjavik nanti



Untuk ke Reykjavik ni, aku naik Icelandair ... flight around 3 hours and flight smooth giler ... lepas takeoff, aku terus zzzzz ... sedar2 je flight dah start descending ... penat punye pasal la nih

I is jakun tengok ade plane nun atas building sana

Ohhh nak mention jugak .. Icelandair punye safety video pun menarik ... kreatif sungguh diorang ni



Masa kat atas, nampak cuaca cerah memancar2 .. sekali bile dah landing, mak aiiii sendu sangat cuaca kat bawah ni ... dah tu angin kuat sangat sampai mcm nak terbang satu badan


Keluar dari flight ingatkan nak kene isi arrival form ke, nak kene go thru immigration check segala ker ... sekali semuanye takde yer .. no arrival form .. no immigration .. sampai2 je terus pegi ke area baggage claim .. aisehh.. melepas nak dapat cop Iceland dlm passport ... agaknye sebab kitorang terbang dari negara EU kot , hence no immigration check on borders... ntah aaa



Kat airport ni barulah start jumpe ahli jemaah yg lelain ... lama jugak kitorang kat airport tu sebab tukang driver kete kene uruskan car rental segala ... sesambil nak buang masa tu, aku sempat pegi carik money changer ... kat sini rate diorang ISK1000 = EURO7.3 ... ceh lagik murah dari kat Amsterdam tadik .. so aku tukar lagik ISK10,000 just incase tak cukup

Pastu nampak ade convenience store name 10-11 ( pretty much like 7-11 ) ... ok la masuk konon2 nak carik drinks and ape2 yg boleh dimakan ... sekali tengok harga mak kau ... mahal giler semuanye ... aku beli Starbucks Caramel Machiato yg biasa aku beli kalo pegi korea or jepun ... harga ISK499 ... pastu beli air mineral 1Liter dengan harga ISK399 ... hoii boleh bangkrap aku camnih


My first purchase in Iceland ... mahal giler wehh ... ni kalau kat korea baru 2,200 won .. kat jepun baru 200 yen .. around RM8 gitu .. tapi kat Iceland ni dah double dari tu

Lepas semua org dah ade and kereta pun dah dapat, masing2 terus angkut beg and pegi ke kereta ... keluar je dari building tu, perrhhh angin die ... mcm nak terpelanting beg2 yg berat tu ... kuat mcm dah tahap ribut taufan ... dah tu sejuk toksah cakap ... ade sorang ahli jemaah yg dah sampai sampai awal kate pagi tadik ade hailstorm ... uhuksss cuaca sangat tak memberangsangkan

Hostel yg kitorang stay tak jauh pun dari airport tu ... dlm 15 minutes drive je kot ... sebabnye dari depan hostel boleh nampak flight take off ... aku suka je hostel ni sebab bile masuk bilik rase mcm masuk Ikea showroom ... semua menda Ikea made




Kitorang duduk bilik untuk lima org .. .selesa la ... tapi yg tak bestnye bilik air cuma satu ... so pagi2 tu mmg kene pandai2 find time la utk bersiap ... tapi the first few days tu takde nak rebut2 pun sebabnye masing2 takleh nak tido malam .. pepagi buta dah terjaga .. dah tu subuh kul 5am ... so masing2 end up bersiap awal siap boleh masak2 breakfast semua lagik dlm bilik

Gambar hostel (taken the next day)


First nite tu takde ape2 activity ... unpack, masak dinner and sesi berkenalan sesama ahli jemaah ... aku kul 9pm dah zzzz .. pastu kul 3.30am dah terjaga and terkulat2 layan internet kat atas katil sampai subuh ... end of day 1.

March 29, 2016

Kembara 3 Negara : Highlights - Iceland , Switzerland & Holland

Alhamdulillah weekend haritu selamat sampai ke tanahair lepas 14 days of travelling ... penat mmg toksah cakap la .. rasa macam nak mc seminggu .. tapi too bad keje dah menimbun2 kat opis T__T

Anyway, sebab tak tau bile aku nak buat full entry untuk trip ni, so aku bagi highlights jer la dulu yer ... trip kali ni aku cover 3 negara : Iceland, Switzerland & Holland .. jom layan gambar





Day 1

Travelling from KUL to Keflavik with 6 hours of transit in Amsterdam




Day 2


Blue Lagoon


Day 3

├×ingvellir National Park

Strokkur Geyser

Gullfoss


Day 4

Jokulsarlon

Reynisfjara Beach

Day 5

DC3 Plane Wreck

Skogafoss

Seljalandsfoss


Day 6

Sun Voyager

Harpa

Hallgrimskirkja


Day 7

Amsterdam


Day 8

Lauterbrunnen

Interlaken


Day 9

Murren

Wengen


Day 10

Lucerne

Rigi Kulm

Chapel Bridge


Day 11

Town Hall, Basel

Munsterplatz, Basel


Day 12

Zaanse Schans


Day 13


Keukenhof

Day 14

Rijksmuseum

Canal cruise

Amsterdam Centraal


Mesti ade yg tanye, gambar aurora mane? kan? kan? kan? hahahaha ... oklah nak cerita kat sini, due to plan yg sangat fail, we didn't get to watch aurora. Full stop ... i was so disappointed beyond words sebenarnye tapi sebab lepas balik dari Iceland aku dah plan nak terjah Switzerland & Holland plak, so takleh la nak carry on dengan mood kecewa tu kan ... so pandai2 la beli jiwa sendiri utk abiskan another week kat europe tu walaupun mood mmg dah ke laut *sigh*

Aku rase itu lah first and last aku aku join the so called 'bajet tour' dari mesia ni ... i would rather travel on my own dari nak semak2 kepala dengan itinerary yg mmg out, ahli jemaah yg punctuality sangat fail and segala mcm lagi lah *sigh*

Hahaha banyak sangat ngeluh .. nampak sangat aku mmg tak puas hati ... mmg yer pun ... anyway, menda dah jadik , takleh nak buat ape dah ... tapi aku tetap tak putus asa ... pasni aku kene puasa 2 tahun nak kumpul duit pi Norway plak ... insyaallah :)