Nuffnang Ads

May 27, 2016

Kembara 3 Negara : Day 10 - Mount Rigi

Keluar je dari Lucerne station, aku terus menapak ke Pier 1 ... dari Lucerne, aku naik feri sampai ke Vitznau , kemudian naik train untuk naik ke Mount Rigi

Feri yg aku nak naik ni depart pukul 10:12am ... dijangka tiba di Vitznau pukul 11:09 ... both feri & train trip ke Mount Rigi ni covered by Swiss Pass ... so dah tak payah nak kluarkan extra money for this trip



Gambar masa naik feri ni sangat2 la sendu sebabnye cuaca hari tu berkabus jer ... ikutkan boleh nampak all the snow-capped mountain tapi masa aku pegi ni, mmg tak nampak langsung







Dah sampai Vitznau ... tengah menapak ke train station

Sampai kat Vitznau, terus naik train Vitznau-Rigi Bahn untuk naik ke Mount Rigi ... train station ni betul2 opposite jeti tempat feri berenti tu jer


View dari dalam train ni pun ikutkan mmg cantik .. tapi nasib aku tak baik ... semua kelam kelabu asap jer la ... bile dah sampai belah atas baru la cuaca mcm ok sket

Snow masih lagik menimbun along the way ke Mount Rigi ni




Sudah sampai Mount Rigi station ... the train ride is about half an hour



Aku plan nak naik sampai atas ... tapi bile tengok snow yg menimbun2, hadehh lemah acik ... pastu path nak naik atas tu bukan main curam lagik ... kalau tergolek mmg masak la


Curam sesangat

Last2 aku stop kat marker ni jer .. dah malas nak naik sampai atas


Rasa macam nak slide je sampai ke bawah


Sementara nak tunggu train untuk turun semula ke Vitznau, aku melepak jer la kat station tu





Train schedule ... ade 2 train ke Mount Rigi ni


Train dah sampai

Layan view on the way turun



Sampai kat Vitznau, next feri is not for another one hour ... so aku pusing2 dulu kat Vitznau ... to be continued

May 17, 2016

Kembara 3 Negara : Day 10 - From Interlaken to Lucerne

Day 10 - 22 March 2016

Hari ni aku akan ke Lucerne ... hala tuju utama adelah nak ke Mount Rigi, pastu pusing2 Lucerne before balik semula ke Lauterbrunnen later in the day

Untuk ke Lucerne, aku amik Lucerne-Interlaken Express train ... train bertolak pukul 8:04am ... agak awal la aku kluar dari hostel ... train yg aku amik ni adelah direct train ke Lucerne .. takyah tukar2 train dah .. and view mmg superb sangat ... tapi hari yg aku pegi ni, cuaca agak kelam so gambar pun agak sendu ...

Luzern (German spelling ) = Lucerne (English spelling) ... kalau tak silap la



Sebelum naik train, sempat la terjah Coop kecik sebelah station tu and beli air mineral ngan salmon  bagel buat lapik perut

Evian 500ml = CHF0.80 ... salmon bagel = CHF4.30

Train ni tak ramai sangat orang .. dlm coach yg aku duduk tu ade 3-4 org jer ... so dapat la aku tukar2 seat utk snap2 pics

Kat tepi Lake Brienz

Lepas pada Brienz station, train akan start climbing the mountain ... dari situ view mmg stunning lah ... kene dok belah kiri train utk best view














Perjalanan selama 1 jam 50 minit tu rase macam kejap jer sebab syok sangat dok layan view ... sampai kat Lucerne, aku terus menapak ke Pier 1 untuk amik feri ke Vitznau ... to be continued.