Nuffnang Ads

January 24, 2019

Japan Winter 2018 : Day 3 - Mt.Fuji Panoramic Ropeway


Sampai kat Kawaguchiko station, kitorang balik bilik kejap untuk pegi toilet. Sebabnya toilet kat Kawaguchiko station tu sangat lah berbau. Tak sanggup nak masuk.
Settle segala urusan kat bilik, terus pegi semula ke Kawaguchiko station untuk amik bas ke tempat naik ropeway. Amik Red Line berenti kat stop 11. Tempat naik ropeway ni opposite tempat naik pleasure boat semalam.

Harini baru sempat nak snap gambar route map bus ni

Ada map provided dalam bas 

One of the many museums yang ada kat Lake Kawaguchiko



Masa nak naik ni kitorang just bagi tiket yang dah beli semalam. Kebetulan ropeway tengah tunggu passengers so terus boleh masuk.




Inilah dia view dari atas. One side akan nampak Mt.Fuji.


Another side dapat tengok Lake Kawaguchiko.


Boleh nampak Fuji-Q Highland dari sini


Photospot cantik

Kat atas ni ada kedai, tempat amik gambar & souvenir shop. Ada tempat duduk untuk lepak layan view. So we had our quick lunch kat sini.

My favorite

Masa nak naik ropeway tadik, aku perasan ada sorang brader melayu ni reti cakap jepun. Dia bawak org jalan2 kot. Pastu aku tengok dia pi beli dango. So aku pun dengan confident nye pegi beli jugak sebab nak rasa.


Cantik plak design kat dango ni. Sayang nak makan huhuhu. Rasa ok laa, ala2 mcm mochi. Harga 400 yen.

Ada kisah pasal tanuki & rabbit ni. Tapi semua written in japanese so nantilah aku google huhuhu

Ada hiking trail jugak


Boleh naik ke atas bangunan kedai ni utk amik gambar & layan view.


Ohashi bridge

Snow capped mountain dari kejauhan

Okeh dah jom turun.

Tu haa cerita pasal tanuki & rabbit


2 ekor tanuki kat atas ropeway

View masa turun


Pastu kitorang tunggu bas untuk balik semula ke Kawaguchiko Station.
Next, kitorang nak gi belah2 Lake Saiko pulak.