Nuffnang Ads

August 09, 2018

Tanam taugeh

Percubaan menanam taugeh dalam kotak susu. Went thru few tutorials and nampak sangat senang. So marilah mencuba.


Aku guna kotak susu 1 liter. Bahagian bucu bawah tu potong sikit utk kasi air keluar time siram2 nanti. Kacang hijau aku letak 2 senduk ikea tu jer. Rendam dalam 30 minit then masukkan dalam kotak. Advisable untuk siram 5 kali sehari tapi sebab aku keje pegi pagi balik dah malam, so aku hanya sempat siram 3 kali sehari jer. Lepas siram, aku letak je kat tepi sinki, takyah nak letak kat tempat gelap dah.

Hari kelima, aku dah berjaya menuai hasil. Taugehnya tak penuh pun satu kotak tu.



Mungkin jugak dah terlebih hari sebab taugeh ni jadik panjang2 pastu dah start berakar.


Dapatlah separuh penapis kecik. Cukup untuk masak mee goreng satu kali.  Alhamdulillah.

7 comments:

  1. mudah sungguh..cantik taugehnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah mmg mudah sangat, cubalah nanti

      Delete
  2. Fuh ni kalau aku buat guna kotak besar sikit, dah boleh menjimat dari beli taugeh kat pasar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg jimat bie tapi jenuh la wehh nak bersihkan taugeh tu
      yg seciput ni pun aku amik masa lama nak settle

      Delete
  3. thanks for the info. boleh try nanti

    ReplyDelete
  4. wow..macam boleh try ja ni,,yezz

    ReplyDelete