Nuffnang Ads

January 11, 2019

Japan Winter 2018 : Day 1 - Marunouchi Illumination


Lepas lepak dan makan2, kitorang keluar balik malam tu. Plan seterusnya nak pegi tengok winter illumination kat Marunouchi. Tapi sebelum tu, aku dah tekad nak kene pegi carik kasut baru dulu.


So kitorang pegi ke ABC Mart kat area Asakusa. Tapi bila tengok2, yang berkenan semua mahal plak. Yang tak berapa mahal, mcm tak sesuai lak nak pakai untuk redah snow semua. So tak jadik beli kat ABC. Keluar dari situ then merayap lagik kat Asakusa pastu masuk shopping mall Rox. Nasib baik la ada kedai kasut rakyat marhein dalam tu. Orang kat kedai tu reti cakap english sket2 je tapi layanan mmg terbaek. Aku cakap aku nak carik kasut waterproof utk winter + snow + bukan pig skin/pig lining. Terus dia tunjuk mana yang sesuai. Lepas try2 semua, finally aku settle with sepasang ankle high winter boot dengan harga 4,860 yen. Ni mmg emergency expenses lah, so aku swipe cc sajok. Seb baik dah enable cc untuk overseas usage sesiap.

Ok kasut baru dah settle. So kitorang proceed with the actual agenda, ke Marunouchi Illumination. Nak ke sini, kitorang amik subway sampai Otemachi station. Pastu amik exit C14, jalan straight je sampai jumpa Marunouchi Naka-Dori kat belah kanan.







Jauh jugak sebenarnya kitorang menapak sebelum sampai ke main area illumination ni. Pass by Tokyo station dulu baru sampai ke tempat illumination yang happening tu.

Tokyo station






Dan inilah dia winter illumination kat Marunouchi.


Sangat meriah dengan lampu-lampu.Orang pun ramai boleh tahan. Lawa sangat deco kat sini.






Kitorang jalan towards the end of the illumination area. Tapi tak sampai hujung sebab dah tak larat nak jalan + sejuk yang teramat malam tu. Pastu terus carik subway station utk balik ke Asakusa. Masuk ikut Nijubashimae Marunouchi Station, sekali kene jalan jauh gilos kat dalam subway tu untuk sampai ke train line. Masing2 dok nyumpah2 dah bila nak sampai ke tempat naik train ni. Hahaha mmg masak tapak kaki berjalan mlm tu. Sampai hotel, terus kemas beg sebab besok pagi kitorang nak naik early bus ke Kawaguchiko.