Nuffnang Ads

August 17, 2018

My 41st



Celebrating my 21st birthday with 20 years of life experience ^_^.


Thanks to Mrs.Kudiknot for the pre-birthday treat. Cam tak caya kan bebeh kita dah 41 this year. How time flies so fast.




Dipagi hari besday, aku gigihkan diri ke Putrajaya for morning run sesambil lajak ke Putrajaya Milo Breakfast Day


Dapat minum milo sampai pengsan pastu pi collect goodie bag kat non-runner booth. FOC yer. Meriah sungguh goodie bag kali ni.


Petang plak sessi makan and lepak2 lagik.

Tq Mrs.Smile sebab belanja aku cheatday meal + cake. 

Untuk tahun ini, hadiah untuk diri sendiri adalah berjaya turunkan berat badan sampai aku reach normal BMI. Hip hip horreeyy!!!



Perjalanan yang jauh untuk sampai ke tahap ini tapi I made it nonetheless. Harapan aku semoga dapat maintain dengan lifestyle sekarang. Amin.

Post birthday trip? Hehehehe kalau ada, nanti aku update. If senyap je, maknanya satu lagik trip dah burn T___T.
Lastly, thanks for all the wishes. Semoga tahun depan ada lagik entry besday dari aku :)

August 10, 2018

Gochujang halal

Last week singgah Cold Storage jap carik barang dapur. Tengah dok jamu mata kat section korea/jepun, tetiba ternampak gochujang dalam botol ada tanda halal. Aku pun ape lagik, terus rembat satu. Dah lama mencarik yang halal coz gochujang yg dalam bekas 4 segi yg biasa dijual tu some are tak halal sebab ada wine / spirit.

Ada tanda halal korea

Besoknya, terus ahkak fefeeling korean buat nasik goreng letak gochujang. Sedap wehh. Makan siap bertambah2 lagik.


Harga sebotol RM12.90 untuk 300gram, still dalam range mampu makan. Jadik sapa2 yg rasa nak mencuba resepi korea, boleh la cuba guna gochujang halal ni. Makan dengan nasi gitu2 je pun sedap.

*maybe weekend ni ahkak nak try buat bibimbap lak

August 09, 2018

Tanam taugeh

Percubaan menanam taugeh dalam kotak susu. Went thru few tutorials and nampak sangat senang. So marilah mencuba.


Aku guna kotak susu 1 liter. Bahagian bucu bawah tu potong sikit utk kasi air keluar time siram2 nanti. Kacang hijau aku letak 2 senduk ikea tu jer. Rendam dalam 30 minit then masukkan dalam kotak. Advisable untuk siram 5 kali sehari tapi sebab aku keje pegi pagi balik dah malam, so aku hanya sempat siram 3 kali sehari jer. Lepas siram, aku letak je kat tepi sinki, takyah nak letak kat tempat gelap dah.

Hari kelima, aku dah berjaya menuai hasil. Taugehnya tak penuh pun satu kotak tu.



Mungkin jugak dah terlebih hari sebab taugeh ni jadik panjang2 pastu dah start berakar.


Dapatlah separuh penapis kecik. Cukup untuk masak mee goreng satu kali.  Alhamdulillah.

August 08, 2018

100,000km maintenance service for Jazz Hybrid 2012


Pejam celik pejam celik, dah nak masuk 6 tahun aku dengan Ms.Jz. Rasa macam baru je lagik pakai kete ni. Dan milage pun akhirnya dah cecah 100,000km. Masa milage hit 80,000km, dah kene major service. Rupanya untuk 100,000km ni, kene buat another major service routine. Mmg masak jugak la bila service advisor tu cakap kene tukar 8 bijik spark plug harga around RM800++ in total. Tapi seb baik diorang inform awal2 lepas pada servis 95,000km aritu so dapat la ahkak berjimat cermat demi nak membela seketul kereta.

Minggu lepas aku bawak pi servis kat tempat biasa. Dan total damage adalah agak $$$$. Itu pun ada satu part yg patutnya kene tukar skang, tapi aku mintak postpone to next servis.


Apa boleh buat, kete lama, engine lama, maintenance pun agak tinggi. Aku borak2 dengan service advisor kat situ, katanya jazz yg baru lagik economical in terms of maintenance cost. Bertabah je lah ahkak mendengarnya. Redho dalam hiba gituh.

For those who wonder cemane fuel consumption untuk jazz hybrid, ni aku share sikit yer:

On auto cruise + ECO mode + highway driving = 3.8liter/100km
On ECO mode + highway driving = 4.5liter/100km
On ECO mode + normal city driving = 4.8liter/100km
On normal mode + normal city driving = 5liter/100km
On normal mode + drive macam tiada hari esok = 6liter/100km