Nuffnang Ads

September 12, 2017

Pulau Perhentian : Day 1 - Windmill


Petang tu around 5pm gitu kot aku start menapak ke arah jalan menghala ke Windmill ... route mendaki betul2 kat belakang Awatif Campsite ni ...
Memula tu aku mcm ragu2 je bile tengok jalan nak start mendaki tu ... sebabnya dah la takde org, pastu jalan mcm semak samun yg sangat tebal ... sampai aku berkira2 nak pegi ke tak nih


Dalam aku dok pk2 tu, tetiba datang dua minah French ... diorang tanya betul ke jalan tu nak naik pegi windmill? aku cakap tengok kat signboard mcm dah betul ... pastu diorang start naik ... aku cecepat cakap nak tag along ... huhuhu serius aku mcm cuak nak naik sorang2 sebab hutan tebal bebeno



Jalan nak naik ke windmill ni mak aii mcm hape jer ... bukan proper jalan .. dah la mmg mendaki kaw2 punya .. aku plak pakai loafers jer ... mmg mendapat la ... hampir2 nak koyak loafers aku tu T___T

Lepas 20 minit memanjat, finally aku sampai kat kaki windmill ... dari situ dah tak jauh kene berjalan untuk sampai ke tempat amik gambo



Nak ke spot amik gambor yg cun melecun itu, kene jalan ikut tepi2 pagar windmill tu then finally baru jumpa viewing spot .... dan inilah dia gambo dari area viewing spot yg paling atas itu ... teruja sangat tengok view cantik camnih


Dari viewing spot paling atas ni, ade tangga untuk turun ke bahagian bawah ... MyPerhentian dah bagi guideline awal2 kalau nak turun ke bawah, boleh turun sampai viewing area yg 1st saja ... which is sampai tempat berbumbung kaler oren kat dalam gambar kat atas tu ... sebabnya tangga kat situ dah sangat uzur and banyak dah patah ... anak tangga beyond tempat berbumbung oren tu dah tak selamat untuk lalu

Tepi2 tangga belah atas ni pun dah banyak berkarat dan patah2



Aku turun sampai tempat berbumbung kaler oren tu jer ... kalau tengok bebetul kat situ pun ade satu layer platform dah takde ... bahaye oooo

Cantik sesangat view kat sini ... tak berenti aku snap gegambo walaupun view & angle yg sama


Tangga yg belah bawah ni dah banyak yg rosak ... sangat bahaya OK!





Nak pegi belah bawah windmill ni boleh amik boat ... mesti cantik gak view kat situ ... nyesal lak aku tak pi


OK ni nak citer sikit pasal kejadian kat tangga yg dah uzur bebeno ni ... hari ke3 aku kat sana, aku dok lunch sesambil borak dengan tuan punya kedai ... dia cerita hari sebelum tu ada org jatuh kat tangga kat windmill ni ... patah dua2 belah kaki yer ... dengar citer jatuh straight atas batu2 kat area situ ... pergghhh skeri nye ... mmg bahaya betul ... aku harap lepas ni diorang buat proper maintenance laa ... tempat dah cantik tapi tak terjaga dengan betul ... in the end pengunjung jugak yg terima padahnya


Aku spent around 20 mins gitu jer kat area windmill ni ... masa nak turun balik ke campsite lagi sekali hazab terasa ... pelan2 je turun takut tergolek sorang2 aku kat situ ... tapi seb baik masa aku turun ni terserempak dengan ramai org baru nak naik so takde la takut sangat



Sampai kat campsite, aku melepak kat Awatif Cafe layan ABC & kopok lekor ... syok sangat layan perasaan




Tapi kat area Long Beach ni tak nampak sunset ... sedar2 dah gelap

Senja di Long Beach


Malam tu belum apa2 lagik aku dah terlentok dalam khemah ... mmg syok layan mata kene angin malam pantai ... tapi around 11pm gitu aku terjaga sebab angin mcm kuat sesangat ... tak lama lepas tu tetiba hujan lebat lak ... ahhh sudah ... aku dah cuak takut khemah bocor ke hapa ... terus kumpul barang2 takut kene kluar khemah ... sebabnya aku dengar org khemah sebelah dah kecoh2 khemah diorang bocor teruk ... tak lama lepas start hujan tu, air dah start masuk dalam khemah ikut tepi2 ... aku lap2 sket dengan tisu sesambil berharap hujan berenti huhuhu ... seb baik lepas sejam lebih gitu hujan stop ... pastu leaking dalam khemah tu tak teruk sangat ... lepas lap2 few times, semua settle ... dapat la aku sambung tido sampai subuh ... end of day 1

September 08, 2017

My Beauty Wishlist

Kali ni saja nak bertukar angin buat entry pasal beauty plak ... almaklumlah tahun ni tahun yang agak slow bila masuk bab travel, jadiknya sesekali kene selit kisah2 selingan huhuhu

Biasanya asal wishlist, bucket list, etc etc je mesti pasal travel kan ... kali ni wish list aku pasal menda2 yg aku nak tepek kat muka & badan lak ... sejak masuk 4 series ni aku agak terlebih concern pasal self health, looks and appearance sebab rasa mcm ehh tetiba aku dah tua ... kedut2 kat muka dah nampak dgn obvious ... rambut dah separuh bertukar kaler ... pigmentation kat muka dah bertambah dua tiga tompok lagik ... huwaaaaaa i am old! Oleh itu haruslah aku amik langkah drastik untuk menjaga mana2 yg patut ... dan seterusnya terjadiklah kejadian dok browse the net for all the beauty products yg sangat banyak kat luar sana ... naik rambang mata nak pilih ... so far dah ade a few in my list ...boleh la consider ni adelah besday gift untuk diri sendiri :)

1) SK-II Facial Treatment Essence


SK-II punya produk aku penah pakai dulu2 ... masa tu boleh kata gila jugak la membeli barang2 SK-II ni ... mmg berkesan, muka nampak berseri ... tapi aku ni jenis hangat2 taik ayam jer bila bab skincare ni ... memula tu rajin la guna, lama2 satu dua je yg bersentuh ... rugi tul


2) Vitamin C Booster

Kawan2 cakap Vitamin C boleh membuatkan kulit wajah menjadik mulus mcm umur belasan tahun ... sebab tak mampu nak pi cucuk Vit C direct kat muka, jadiknya marilah aku cuba booster ni ... dapat wajah 10 tahun lepas pun iols dah OK :D


3) Hydrating Mist


Kulit muka aku ni kalo lepas guna make-up remover (ewah mcm la aku pakai mekup tebal pun kan hahaha) mesti la kering yg amat ... adekah ni tanda2 menopause??? T___T
Tahun lepas masa aku balik 'kg', sempat jugak rembat sebotol face mist ... best betul pakai mist tu .. rase soothing sangat ... tapi skang dah hampir nak abis, so tgh berkira2 nak restock balik la ni ... terjumpa pulak Elizabeth Arden punye mist nih ... baca review pun ramai cakap mist ni best so boleh masuk list


4) Sunblock


Nak dijadikan cerita, aku kene sunburn yg sangat teruk masa pi Perhentian dua bulan lepas ... sampai skang kaki aku masih berbelang, lengan pun masih nampak takuk gelap/cerah ... sebab aku pakai t-shirt lengan pendek ... padahal aku dah letak sunblock banyak tau ... tetap la kene sunburn since day 1 ... sedih tul ... dah la aku skang makin menggila join event lari2 walaupun pace tahap kura-kura ... makin menjadik2 la sunburn jawapnye ... so skang aku nak carik sunblock yg power sket


5) Lavender Oil



Aku suka bau lavender ... suka sangat kalau pegi buat facial, diorang guna lavender oil untuk face massage ... mmg rasa tenang jiwa jer ... campur dengan soothing music in the background, perhh mmg siap tertido2 lagik ... penah jugak la terjebak dengan kata2 manis akak dekat tempat facial tu untuk beli lavender oil ni ... dan lagi sekali kejadian hangat2 taik ayam telah berlaku ... pakai tak sampai separuh pastu terus tak sentuh dah ... last2 expired huhuh ... kali ni aku nak make sure aku beli yg botol kecik jer ... dah ade dua tiga tempat aku usha ... siap ade yg jual dengan aroma humidifier lagik ... best best

Yang last skali ni tak termasuk dalam section beauty tapi nak jugak letak sini huhuhu... ini kire for self satisfaction & inner peace lah ... kekdahnya selagi tak dapat selagi tu hati tak tenteram ... kalau hati dah tak tenang, org kata lama2 nanti efeknya naik kat muka ... nanti makin bertambah lagik menda yg aku nak kene beli kan hahaha ^_^ ... sebenarnya dah lama aku aim jam DW ni and I know maybe org kata brand ni dah so yesterday tapi aku tetap jugak nak rembat satu sebab suka design yg simple camnih ... harap2 ade rezeki la nanti





Ok dah ... so far ni je lah wishlist aku ... syok pulak browsing through women beauty section kat online retailer nih ... jangan lepas ni makin bertambah lak shopping list aku huhuhh

September 06, 2017

MATTA Fair Airlines Promo

Matta Fair is taking place this week.
Walaupun takde plan nak pi mana2 tahun ni, tapi nak jugak cuci mata tengok promo airlines kali ni.









*all images are taken from Sedunia Travel facebook page

September 05, 2017

AirAsia Free Seats again!


Booking Period : 11 - 17 September ( Priority booking for Big Member on 10th September )
Travel Date : 1 March 2018 - 28 November 2018

Let's hunting for cheap tickets!