Nuffnang Ads

November 20, 2017

Nak merasa naik flight MAS A350

MAS A350-900. Credit pic : instagram.com/MalaysiaAirlines

MAS is phasing out their A380s for KUL-LHR route. Alahai sedihnya sebab aku dah lama plan nak merasa naik A380 ni ke London. Nampak gayanya mmg tak dapat dah lepas ni. MAS flights to London will be replaced with the new A350 which will commence their service for KUL-LHR route on 15th January 2018 for MH4/MH1. The next stage will be MH3/MH2 starting from March 5 onwards.



Sapa2 nak merasa naik plane baru ni pi London, boleh la book your ticket for this inaugural flight to London using this newest A350. Aku masih tak mampu huhuhu T___T
Untuk yg tak berapa nak ada bajet mcm aku, masih lagik ada option untuk merasa naik A350 baru ni. Ada 2 option sebenarnya tapi within limited time.

First option, KUL-BKK on the 9th December, 2017. Aku rase this is their inaugural flight from KUL using A350. The return flight from BKK will be on the same day.



Option kedua, KUL-PEN. Lepas that inaugural flight ke BKK, diorang akan guna A350 ni utk route KUL-PEN for a month start dari 11th December 2017 until 14th January 2018. Hanya satu flight je sehari between KUL & PEN using this A350.



So ape lagik kengkawan, cecepat beli tiket yer. Marilah kita sama2 memeriahkan lagi ketibaan plane baru nih :)

November 17, 2017

Lazada Online Revolution Surprise Box is here!


Dalam kecoh2 Single's Day sale on 11.11 haritu, aku sempat merembat Lazada suprise box. Beli barang2 Dettol dengan harga RM39. Ala barang biasa2 je untuk kegunaan harian. Lagipun dah tau ape barang2 kat dalam suprise box ni so suprise no more. Suprise box Dettol ni sangat lah berbaloi sebabnya barang2 kat dalam ni worth berganda2 dari harga RM39 yg aku bayar tu


Finally lepas 6 hari order, barang2 ni selamat sampai pagi tadik kat ofis aku. Sebab aku order 2 set, so diorang pek dalam satu kotak besar.


Pastu dalam kotak besar ni ada 2 bijik kotak kecik with items in each box



Inilah dia barang2 dalam Dettol suprise box. Mmg berbaloi2 lah. Next promo boleh order lagik.


Free pin button

Next promo 12/12. Till then, sila simpan duit gaji ujung bulan ni siap2 huhuhu ^_^

November 16, 2017

My EPF investment in ASW2020


Entry ni dibuat as my reference di masa akan datang.
Seperti yg sedia maklum, kita boleh keluarkan duit EPF dari Akaun 1 untuk investment tapi based on certain conditions. More info pasal EPF withdrawal for investment boleh baca kat sini.
Pada tahun 2009 and 2010, masa tu tengah hangat skim pengeluaran duit EPF utk investment so aku pun join the band wagon. Orang lain invest dalam unit trust segala, aku plak dump sikit duit EPF Akaun 1 masuk ASW2020. Aku buat 3 kali pengeluaran dengan jumlah RM13,010. Seingat aku masa tu gigih la aku pi ofis PNB kat Jalan Tun Razak tu semata2 nak buat withdrawal. Lepas 3rd withdrawal tu, aku dengar cerita allocation untuk invest dalam ASW2020 via EPF dah abis so aku pun stop sampai situ jer. 


Every year lepas PNB announce dividend, aku akan dapat annual statement tapi aku mmg tak bother pun nak tengok brape banyak aku dapat sebabnya duit EPF ni more on papers sahaja. Coz bukannya boleh guna pun kan until aku reach 55. So biarlah duit tu bekerja keras kat situ.

Then few days back ternampak surat ASW2020 with statement untuk tahun ni kat atas meja. Bukak2 tengok, wahhhh banyak jugak rupanya hasil selepas almost 8 years. 


Bila compare dividen ASW2020 dengan dividen EPF, ternyata ASW2020 bagi lagi banyak return (except for year 2014 & 2015)


Nampaknya mmg langkah yg bijak aku kluarkan dari EPF and masukkan dalam ASW2020 walaupun masa kluarkan dulu tu mcm ala2 gamble + tak brape nak paham konsep pun ^_^
For now, aku just biarkan duit tu rolling dalam tu jer lah. Tunggu lagi another 10 years dengan harapan it will double/triple (*tinggi bebeno harapan*) the amount.
Lama aku stop invest kat mana2 until few years back bila aku start balik invest masuk unit trust. Tapi yang tu lambat lagik la nak dapat return yg umpphhh huhuhu.

Untuk reference, ni senarai amanah saham under ASNB yang boleh diinvest guna duit EPF.
*ASB tidak termasuk dalam senarai yer*


Harapan aku untuk tahun2 akan datang semoga rezeki masih ada dan ekonomi negara makin pulih so that peratusan dividen makin bertambah :)

November 15, 2017

The Mines Foodtopia Foodbulous Weekday Treats


Minggu lepas ramai pulak yg dok war2kan pasal food promo kat The Mines. Since The Mines ni adalah setempek kat sebelah opis aku je, jadiknya aku pun terus register for the promo.

Memula pegi kat link ni untuk dapatkan promo code:
http://www.foodtopiathemines.com/

Nanti diorang akan emailkan promo code. Pastu pi to the listed outlets and tunjukkan promo code tu sebelum order. Harus diingatkan menu untuk food promo ni adalah limited untuk setiap outlet tapi bagi aku still ok la.

Tunjuk je promo code ni masa nak order.


So far aku dah cuba kat 3 outlet.
First kat Sepiring. Ada dua menu je untuk promo ni, Nasi Kunyit & Asam Laksa. Both comes with Iced Peach Tea.


Aku order asam laksa

Pastu aku pi Dubuyo plak. Aku amik Chicken Honey Garlic Bulgogi.



Pastu semalam aku pi Pizza San Francisco. Kat sini pun ada 2 menu je yg boleh order untuk promo ni, Aglio Olio Fish & Cioppino Fish. Both comes with soft drinks.



Cioppino Fish

Ada a few more restaurants yg aku nak try maybe later this or next week.
So untuk sapa2 yg stay dekat the mines, sila la terjah untuk cheap food.
Valid on weekdays saja tapi promo adalah all day long, pastu satu code boleh guna throughout the promo period :)
Happy eating !








November 14, 2017

MAS New Year Deals





Do check out their promo. Price masih reasonable. Tiket murah still available untuk ke Seoul & Japan for those yang nak hunting sakura season in April :)

Price list can be found here:
https://malaysiafreebies.com/malaysia-airlines-year-end-sale-2017-2018/

November 10, 2017

Air Asia Free Seats!


Air Asia Free Seats promo is back on 13/11/2017.
Priority booking for Big Members on 12/11/2017.
Travel date haruslah untuk end of next year ni, travel date from May 2018 until Jan/Feb 2019.
Jom usha tiket murah!

Boleh tengok harga kat sini:
https://malaysiafreebies.com/airasia-free-seats-2017-2018/

November 03, 2017

Legoland Water Park


Untuk masuk ke dua2 park ( Water Park & Theme Park), kitorang beli 2-Day Combo Ticket. Again, akak aku dapat special rate so we only paid RM183 per pax for this ticket. Jadiknya marilah berjimba ria sampai lebam selama dua hari.

Entrance ke Water Park ni dok sebelah kiri from hotel back entrance. Keluar dari hotel, menapak tak sampai 5 minit dah sampai ke entrance. Ada security check before masuk. Beg semua kene check satu2. No outside food and drinks allowed however air mineral yg kitorang bawak dari hotel lepas jer bawak masuk.


Tiga org kanak-kanak yang terlebih excited


Ada paid locker room just after entrance tadik. Tapi kitorang tak guna pun sebab masing2 dah ready dengan baju utk mandi manda. Sapa2 yg datang day trip boleh la guna locker room ni though harga agak $$$

Dah masuk dalam, bebudak mmg tak ingat ape dah ... diorang leka dok layan slides yg macam2 jenis tu


Ada cabana for rental, also a bit expensive

Joker Soaker slides






Yang best kat Joker Soaker ni, ada bucket besar nun kat atas sana. Bila bucket tu dah full, diorang akan play an alarm sound pastu masing2 pakat gi dok bawah sebab nak rase the big water splash from that bucket

Memasing dah ready kat bawah bucket

The big water splash

Ni pulak Water Splash ... slides untuk budak2 kecik ... anak sedara aku yg paling kecik banyak layan kat sini



And then ada Build-a-Raft River ... ada section utk build your own raft and bleh float dalam river along this water park ... kalau tak nak buat raft pun takpe coz diorang jugak ade provide floats macam2 jenis


Bebudak kecik diwajibkan pakai life jacket untuk masuk dalam river ni

Dah penat main slides, kitorang pegi belah Wave Pool ... ada tempat melepak and ade restaurant jugak ...

 Wave Pool ... panas berdenting kat sini


Sesambil bebudak layan Wave Pool, kitorang yg dewasa pi check out slides for adults.

Aku naik yg kaler oren tu ... fuhhhh mmg nak tercabut jantung ahkak

Ok itulah saja aku punya review untuk Legoland Water Park ni ... recommended place for kids though it can be quite crowded especially during school holidays ... 2 thumbs up for this place!