Nuffnang Ads

October 17, 2015

Hokkaido Autumn 2015 : Day 1 - Arrival & Odori Park


Hokkaido dah lame masuk dlm bucket list aku .. tak tau la kenape nak sangat pegi ke sini .. maybe sebab pengaruh satu show kat AFC channel satu ketika dulu tajuk Go! Hokkaido Fishing (motip sangat aku suka tengok org fishing hahaha) ... or mungkin jugak penangan tengok anime Honey & Clover part yg main character sampai ke Wakkanai naik beskal on his self-discovery journey ... maybe jugak sebab tengok kdrama Love Rain diorang shooting kat Hokkaido so aku pun ala2 nak berlove rain jugak ... sekali bukan rain saje yg dapat, package cukup lengkap dengan tropical storm bagai

Anyway, berkat kesungguhan menunggu AAX bukak route ke Sapporo, akhirnya aku berjaya merembat tiket on the first day they opened the ticket sales for this new route ... dapat tiket promo dengan harga RM248 return ( tix + tax ) ... demi nak dapat harga tiket semurah itu, aku terpaksa adjust2 the travel date .. plan asal nak pegi minggu yg ade cuti Awal Muharram so that aku takyah amik annual leave banyak .. sekali tengok harga agak mahal utk date tu .. so aku terpaksa amik travel date one week earlier, dari 4/10 - 12/10 ... meaning aku kene amik annual leave 6 hari ... bertabah je lah tengok annual leave kene deduct sebegitu banyak

Dah dapat tiket, so planning pun start ... memula tu ingat nak berfree n easy kat Sapporo saje .. so aku dah book siap2 hostel kat Sapporo ... pastu bile dah start digging info here and there, tetiba je macam banyak plak tempat lelain yg aku rase nak terjah ... so last2 masukkan Wakkanai & Hakodate utk overnite trip ... Asahikawa memula tu masuk jugak dlm list utk overnite, tapi rase mcm membazir duit plak sebab boleh buat day trip, so at the very last minute aku kensel hotel kat Asahikawa ... but then again mmg dah tertulis takde rezeki aku ke sana ... on the day aku sepatutnye ke Asahikawa, ribut melanda Hokkaido and i was pretty sure ropeway ke Mt. Kurodake mesti tak jalan punye sebab angin kuat giler haritu ... so terpaksa forgo trip ke Asahikawa and replace dengan trip ke Otaru ... only to find out that Otaru was also affected badly sampai diorang kensel train dari Otaru ke Sapporo ... so nampaknye ade alasan untuk merepat lagik di tahun2 hadapan hahahah

Transportation wise, kali ni aku decide utk beli rail pass ... mmg berbaloi sebab aku travel agak jauh ... one way train trip to Wakkanai is around 10,000 yen ++ one way ... one way train trip to Hakodate is around 8,000 yen ++ one way ... so yeah, i did save a lot by using the rail pass which cost me 24,000 yen for 7 days .. cume one thing la, kat Hokkaido takde shinkansen ( the new Hokkaido Shinkansen will start sometime in March 2016) ... paling laju pun is the limited express train ... so journey naik train mmg agak lame ... tapi syok je sebenarnye naik train kat sane sebab boleh layan scenery yg cun2

Makan wise, aku makan je ape yg aku rase boleh makan kat kombini tu ... kali ni takde nak angkut nasik brahims segala ... sebabnye aku travel lite n tak amik luggage pun mase pegi .. pastu ade la 2-3 kali makan seafood and sushi  ... and dengan sedihnye aku nak mention kat sini aku tak sempat nak merase king crab!!! T___T ... bukan ape, takut rugi makan sorang2 sebabnye size crab kat sane besar pastu harganye plak agak $$$$ ... so untuk mengubat hati yg lara ni, aku dah masukkan plan utk makan king crab kat Noryangjin market kat Seoul untuk trip bulan 12 nanti ( seoul i'm coming again!!!)

Untuk trip 7 hari ni, aku bawak cash 102,000 yen ... mase balik masih lagik berbaki 20,000 yen dalam tangan ... kali ni aku agak berjimat sebab dok pk kan another trip akhir tahun nanti ... currency rate plak mmg agak tinggi mase aku nak pegi tu ... paling tinggi aku tukar duit at rate 100 yen = RM3.725 ... nangis dlm hati sebab tak tukar duit awal2 mase rate masih rendah

Ok lah mukaddimah panjang dah nih ... dari aku dok merepek ikut suka, meh la aku start the story

p/s : ni adelah trip solo, bukan trip honeymoon hehehe... and for the record, aku bukan 'Azra' who just got married as mentioned by Zila dlm her recent entry tu yer  .. just to be clear on that 
saye masih single! ^_^


Day 1 - 5th October 2015

Flight aku ke Sapporo-Shin Chitose (CTS)  pukul 11:35pm 4/10/15 ... boarding agak lambat .. take-off pun lambat jugak .. aku sempat layan tido seround baru la rase plane tengah dok memecut nak take off .. tak silap aku time tu around 12:30am ... flight tak penuh ... 2 seat kat sebelah aku kosong until ade sorang brother ni dtg duduk pastu dok layan citer Drop Dead Diva kat his ipad sampai pagi ... aku plak dok tido2 ayam jer sebab turbulence agak teruk

Sunrise at 4:50am

Finally after 7 hours 25 minutes, aku selamat sampai ke Sapporo Shin-Chitose Airport ... touch down at 9am Japan time ... suhu belas2 jer ... queue kat immigration agak pantas ... mase tengah beratur nak ke kaunter immigration tu, ade org dok check arrival card ... acik tu particular sangat dengan nama accommodation kat card tu .. kalau nama hotel/ hostel yg agak ambiguous, die terus mintak nak tengok hotel reservation ... seb baik time aku, die mcm puas hati dengan nama hostel so die terus suh aku pi kat available immigration counter ... selamattt... dah lepas go thru immigration, terus aku keluar ke arrival hall

About to touch down

Keluar je kat arrival hall, agak blur jugak ... amik gambar sket, pastu pegi kat information counter nak tanye kat mane post office ... memula sekali nak kene collect aku punye pocket wifi yg aku rent dengan Global Advanced Communication kat post office tu ... lepas dapat direction yg agak clear, aku pun menapak menuju ke arah domestic terminal .. post office, JR train and segala macam kedai semua kat belah domestic sana ... agak jauh jugak la kene menapak ... floor map Shin-Chitose Airport boleh tengok kat sini : http://www.new-chitose-airport.jp/en/tmap/floor/?floor=2f  ... international arrival hall is at 2F


Dalam dok menapak tu, tetiba je ade japanese bersuit hitam bersumimasen dengan aku ... aku mcm, errkk, kenape kenape? pastu die introduce himself katanye police .. siap flip his badge kat aku .. aku mcm, oooo ok .. pastu die mintak tengok passport, amik details dari passport aku , pastu tanye2 sket aku buat ape kat situ.. nak pegi mane, dtg dengan sape .. etc etc ... cuak2 gak la aku sebab tak tau kesahihan betul ke tak org ni polis.. tapi before pegi aku mmg dah penah bace kat blog ramai yg kene interview dengan polis kat epot ... tak sangka plak terkena kat aku haritu ... anyway, lepas tu takde ape2 pun ... die cume wish aku have a good trip pastu terus die blah.. fuhhh lega ... aku ni dah berpeluh2 bagai... takut scam ke hape ker kan

Dah ilang cuak tu, aku proceed ke post office ... collect pocket wifi pastu terus turun ke level B1 utk ke JR Information Desk .. misi seterusnye adelah nak beli JR Hokkaido Rail Pass ... FYI, tak macam JR Rail Pass yg mane kene beli outside Japan, Hokkaido Rail Pass ni boleh beli on the spot kat JR information counter ... ade a few places yg kite boleh beli rail pass kat Sapporo ni ... aku opt tuk beli kat airport sebab boleh pakai pass terus utk amik train dari airport ke Sapporo ... detail info boleh tengok kat sini :
http://www2.jrhokkaido.co.jp/global/english/railpass/rail01.html

Kat depan JR Information Desk, level B1

Kat depan JR Information Desk ni ade sorang awek jaga ... aku tanye die cemane nak beli rail pass .. die suh aku isi satu borang, pastu amik number .. then tunggu sampai number kene panggil ... mase dok tunggu, tetiba je ade sorang brother chinese ni tegur aku.. tanye aku dari malaysia ker? aku pun layan la borak kejap.. die kate die travel solo, tengah nak redeem his jr pass sebab die dah beli siap2 dari JTB kat KL ... borak tak lame mane, number aku kene panggil dulu so terus aku ke kaunter ... aku beli JR Hokkaido Rail Pass for 7 days ... harga 24,000 yen ... lepas dapat pass, aku terus mintak org kat kaunter tu book reserved seat utk my entire trips ... senang sebab lepas ni aku dah takyah nak pegi counter utk book seat dah ... tapi the downside is aku kene follow the reserved seat train schedule la ... kalau terlambat ke, mmg burn la tiket tu

Rupe paras Hokkaido Rail Pass

Reserved seat tickets

Lepas settle bab rail pass,  aku pun amik airport train ke Sapporo ... just tunjukkan rail pass kat officer yg jaga kat gate tu jer ... die tengok pastu stamp today's date kat pass tu... pastu aku proceed amik JR Rapid Airport train pukul 10:18 am ... turun kat platform tengok train dah penuh so aku pun menyelit kat tepi conductor's room ... seb baik tak lame sangat kene berdiri dlm train tu ... sebenarnye boleh je nak reserved seat utk rapid airport train ni tapi aku jer yg tak tau .. ingatkan airport train ni jenis local train yg takde reserve seat ... dah tu org kat kaunter JR tadik pun takde plak highlight kat aku pasal boleh reserved seat utk airport train tu padahal awal2 aku dah cakap for today I just want to take the train to Sapporo station ... agak kurang puas hati disitu

Sampai kat Sapporo station, terus amik subway Nanboku line ke Susukino station ... jarak dari Sapporo JR station ke Sapporo subway station dlm 5 minutes walk .. kalau dengan luggage tu slow sket la ... thank god tangga tak banyak sangat ...  subway fare  200 yen one way ... aku guna Passmo card yg aku guna kat Tokyo aritu since card aku ni masih ade balance 1000 yen ... JR rail pass mmg tak cover subway fare dlm Sapporo .. btw kat subway stations ade tempat utk topup Passmo/ Suica or any other IC cards besides the Kitaca card ( Kitaca card ni is the Suica card version for Hokkaido area ) ... and tak silap aku all other IC cards from different region of japan pun boleh gune kat Sapporo ni... Passmo/Suica/ICOCA card segala tu la

Naik subway tak sampai 5 minit, aku sampai kat Susukino station .. kat situ terus amik exit 2 untuk ke hostel yg aku duduk, International Hostel Khaosan Sapporo ... exit 2 ni agak tinggi pastu takde escalator ... mengah2 aku manjat tangga ... keluar dari exit tu, terus je menapak ke hostel ... dlm 4 blocks away gitu ... aku kira2 kalau slow walk ade la 10 minit kot menapak ... tak jauh mane, pastu plak temperature yg agak sejuk so penat tu mmg tak terase sangat

Aku menapak sepanjang the red line 

On da way nak ke hostel tu, ade la 2-3 kombini kat tepi jalan .. aku singgah kejap tapau something to eat ... perut dah kosong sangat sebab tak makan since dari naik flight mlm tadik ... bile dah sampai hostel, takleh nak check-in lagik ... aku mintak permission utk lepak2 and refresh ... bukan refresh ape pun takat makan2 and minum2 kopi jer ... mandi pun tak sebabnye suhu sejuk so badan tak berpeluh and melekit ...

Hostel Khaosan Sapporo 

Abis makan and touch up sket, aku keluar balik and menapak ke Odori Park .. target nak terjah the park and Sapporo TV Tower ... ikutkan boleh je amik subway dari Susukino ke Odori .. tapi aku ni kan suka berjalan so dengan rela hati menapak dari hostel ke Odori Park sesambil amik angin sejuk ... dari hostel tempat aku stay tu, another option adelah amik tram dari station Shiseikan Shogakku Mae sampai ke Nishi Yon Chome (last tram station) .. tapi amik masa sket la sebab tram akan buat one big round ... tambang tram 170 yen one way regardless naik kat mane and turun kat mane

Menapak ke Odori park along the red line .. jauh boleh tahan la

Sampai kat Odori Park, dari jauh lagi dah nampak the Sapporo TV tower ... too bad timing aku kali ni tak brape cun .. pokok2 kat Odori Park masih lagik kehijauan except for a few yg dah start tukar kaler sikit2 ... agak kecewa sebenarnye ... lepas snap gambar sekeping dua kat bawah, aku terus menuju ke TV tower ...  untuk beli tiket nak naik ke TV tower, kene naik ke tingkat 3 ... kat situ beli tiket pastu tunggu naik lift utk ke observation deck ... entrance fee 720 yen ... mase bayar entrance fee tu aku dapat discount coupons utk beli eskrem ape ntah .. aku tak guna pun sebab sejuk2 ni takde mood nak makan eskrem bagai

Sapporo TV Tower dari kejauhan

Masih banyak bunga2 kat Odori Park


Ticket counter at Level 3

Dah naik atas, boleh la layan view Sapporo ... macam any other big cities in Japan, Sapporo ni pun penuh dengan bangunan disegenap ceruk ... part yg paling layan adelah view Odori Park ... tapi sayang la sebab pokok2 tak brape meriah lagik

Odori Park


Area Susukino .. ade ferris wheel kat atas building

Kat hujung Odori Park sane adelah Maruyama Park

Tengah dok snap2 gambar , tetiba je terjumpe balik brother chinese yg tegur aku kat JR information desk pagi tadik .. so sambung borak2 dengan die ... dok citer2 aku punye travel plan semua ... tak lame lepas tu aku pegi jenguk2 kedai souvenirs jap pastu terus turun ... kedai kat atas ni ade jual fridge magnet Sapporo TV Tower yg agak murah ... 270 yen sekeping ... tempat lain rata2 300 yen and above

Bawah TV Tower ni ade tourist information center .. aku masuk mintak map and direction untuk ke Sapporo Clock Tower & Old Government Building ... dah dapat clear direction, aku walk along Odori Park sesambil amik angin ... cuaca haritu kelam jer




Next entry: Sapporo Clock Tower, Old Government Building & Mount Moiwa ... to be continued.

23 comments:

Fazleyatul Aini said...

dulu saya pon pergi odori park ni tapi masa tu malam and sejuk gila. so tak menikmati sangat. snap sket2 je terus masuk bas tak tahan sejuk

Zilla said...

Azra, aku tak sangka pula entry aku tu ramai yg salah anggap..penat kot nk terangkan pada yg tanya azra yg aku sebut tu ko atau pun tdak huhuhu...

Supermeng Malaya said...

thank u for sharing azra.
nak sampia ntah nya bila...

BAHIYAH AMANI said...

Murahnya tiket Azra, untunglah. Sy pun nanti nak pergi Jepun jugak, nak tgok culture dan nak makan sushi. :)

Ghazali Aziz said...

Tak sabar nak tunggu entry seterusnya ....

Hokkaido memang terkenal dengan keindahan alam semulajadinya ... tak kira ler musim apa kita datang ...

dzuchan said...

tak sangka ko suka tengok hokkaido go fishing tuh...honey and clover tu mmg anime feveret aku, deep gila walaupun anime.

kalau x salah, pernah tgk satu episod supermen return yg Sarang pergi Hokkaido. dia punya description "summer sepanjang tahun" betul ke? ke aku salah tempat lain

Azra said...

mesti cun odori park tu time winter.. snow memutih jer kan

Azra said...

hahahaa no worries zila

Azra said...

ala meng, ko tu bukan leh caya ... sekali senyap2 je dah sampai sane

Azra said...

mmg dah target ke sapporo tu ... pastu dah tau airasia ni kalau mase first time diorang bukak route, tiket mmg murah kaw2 .. itu yg first day diorang bukak ticket sales, terus rembat

Azra said...

sabar yer bang GA ... tengah amik mood lagik ni...
teringin jugak nak repeat hokkaido time winter plak

Azra said...

honey and clover tu aku pun suka weh... tengok sampai nangis2 *hati tisu sungguh aku nih*
aiseh aku tak layan lak superman return

SarahFJ said...

Wah solo trip ke Hokkaido! Cantik view dia. Terjebak nak pergi sebab tengok Jejak Jepun Jihan hehe. Tengok blog Azra nih lagi terbakar. Harap2 exchange boleh kembali ok

Qaseh Abadi said...

Pokok xtukar warna lagi (baru sikit), kalau x mesti meriah je kan..

shah_rule said...

Amboi dah resmi flight ke Sapporo.. flight tak penuh?? chantek laa

cantiknya sapporo waktu dekat autumn ni... time pergi dulu time winter salji memutih jee... cantik2!
Baru tau bole beli JR pass terus kat sana, ingatkan kene beli dari oversea redeem ONLY time kat Jepun.. So kalo camni len kali taklah aku terkejar2 g beli..thanks2

Azra said...

iyer solo lagik.. kali ni terjebak sebab tengok tiket murah sesangat
itu lah harap2 xchange rate ok balik .. skang ni mmg nangis sangat kalo nak tukar duit

Azra said...

yessaaa... 4th flight dari KUL huhuh
flight tak penuh ... route ni tak glemer kot among malaysians

haaa JR Pass yg boleh gune countrywide yg harga 29,110 yen tu masih kene beli kat luar Japan ... tapi JR pass lelain yg ikut region, mcm yg aku beli ni, boleh je beli kat jepun terus

Azra said...

itulah, timing tak cun T___T

zaleha abidin said...

Salam , beli makan kat 7e tu beli onigiri ke ada set nasik seafood? Price range berapa ye? Pastu kat 7e ke family mart?..nak pegi hokkaido next month kalu dlm range bajet takyah beli brahim gak hehe.

Azra said...

aritu mmg beli onigiri jer ... ade yg kosong, ade with salmon, tuna, etc etc
harga tak silap starts from 100 yen ... tengok jenis aa.. kalau yg ade inti dlm tu, mahal sket
almost kat semua convenience stores ade onigiri ni
btw kat Hokkaido banyak convenience store nama Seicomart ... kedai lelain mcm agak kurang

zaleha abidin said...

Ok terima kasih ^^

Jamaliah Latib said...

azra, nk tanya pocket wifi yg awk rent tu nama ape ye.?? tgh cari pocket wifi utk travel next friday ke hokkaido, hehe

Azra said...

kak @Jamaliah, i rent dekat sini
http://www.globaladvancedcomm.com/pocketwifi.html

Post a Comment