Nuffnang Ads

September 28, 2012

Trip yg gagal ...



Sob sob sob ... sedey jugak la sebab terpaksa forgo this trip ... memandangkan aku dlm process nak settlekan kan hutang mara , pastu parents pun dah pompang pompang bising tak hengat pasal banyak sangat berjalan pastu tak reti2 nak bayar hutang, jadiknye terpaksa la aku put my addiction aside ...

Dah tak jadik nak terbang tu kan, boleh la nak mintak refund balik dari AAX .. tapi bukan la refund ticket price pun kan... dapat refund airport tax jer pun ... jadik la dari burn gitu jer kan .. dah la taxes utk flight to/fro aussie ni lain macam sket mahalnye kan ... seb baik senang je nak claim refund ni , just isi e-form ni, then diorang akan reply thru email ... however, brape lame diorang nak refund balik tu, aku pun tak tau.. ade yg kate 90 hari ... boleh tahan lamenye processing time nih...

Unforseen circumstances la sangat kan... hahaha





I promise myself i will set foot on this city one day ... insyaallahh

September 18, 2012

Miri trip - Day 2 #Part 2

Sampai hotel, lepak2 jap ... makan2 semua, then off to Marina Bay ... target nak layan sunset





Boleh tahan jugak ramai org dok tunggu sunset kat situ ...









Dah puas hati dapat amik gambar sunset, terus pecut balik hotel and nak bersiap2 sebab member janji nak gi makan seafood plak kul 7pm ... and aku kene amik die kat town ...

Dari town, kitorang pegi area Bakam, atas sikit dari Esplanade ... name restaurant ni Dragon Seafood ... mmg tempat favorite aku nih.. sampai tokey die pun dah kenal aku ngan member tu sebab selalu sangat pegi ...

Mari kite tengok ape menu yg kitorang pilih utk mlm ni..

Midin masak umai ...

Wet butter prawn

Ketam masak cili sos

And last but not least...

Ikan masak nyonya stim .. sila abaikan mamat berbaju belang yg tak sabar2 nak terkam ikan tu ...

Makanan untuk dua org ... hahaha

And the aftermath ...

Semua licin... huhuhuh

Total damage = RM117 .... worth every penny ...

Miri trip - Day 2 # Part 1

16/9/12

Mlm tadik aku rase dlm kul 3am kot baru lena ... biasenye beralih tempat tido, mmg susah nak lelap ... kunci jam kul 6am, skali kul 7.30 jugak baru jaga ... melepas nak tengok sunrise ... huhuh...

Pas mandi manda, member calling2 ajak breakfast kat golf club ... aku on jer ... ni tempat dating dolu2 nih.. hahahah...



Breakfast sesambil layan view ....

One of the few golf courses in Miri

Laksa sarawak ... mmg besttttt!!

Member to order kuew teow seafood ... pun sedap gak...

Dah abis makan, member tu ajak pi pusing2 kat area rumah baru die .. aku ngikut jer.... tekanan perasaan tengok rumah semi-D pun baru 300k-400k ... kat selangor & klang valley kalu, mimpi jer la kan...

Abis ronda2, patah balik pi golf club coz member nak pi driving range plak... aku pun cabut ke Brunei .. before that, sempat la singgah Lutong dulu, tengok tempat keje lame ... dah banyak berubah... siap ade mall dah depan ofis Shell tu...


Dari Lutong, straight pegi border ... berharap sesangat toll Asean bridge tu free arinih, kan Malaysia Day ...mane la tau kan ...tapi harapan tinggal harapan saje .... rase nak nangis bayar tol RM10 ... T_T

CIQ Sungai Tujuh

Kompleks imigresen pun dah berwajah baru ... dulu mase aku blah, tempat ni baru nak start construction

Ni la imigresen checkpoint yg dulu ...

Beyond this point, it's a no man's land ... it's neither Sarawak's or Brunei's .. aku pun tak paham nape camtu...

Another 1km or so, baru la jumpe check point on Brunei side plak ... queue boleh tahan panjang


Aku siap kene tegur ngan kastam kat kaunter tu sebab tak tulis alamat bebetul ... terpaksa la aku bagi alamat rumah lame aku dulu ... tu pun ingat tak ingat jer ...

Selamat masuk Brunei ...


Aku datang Brunei ni, just semata2 nak pegi Kuala Belait (KB) ngan Seria jer ... tak larat nak drive sampai BSB sane.. jauh oooo...

Sampai KB, terus mencari kedai sushi yg aku selalu pegi dulu, Excapade Sushi ... seb baik location tak berubah lagik...


Memula ingat nak makan situ jer, tapi full house la plak.. so aku menapau jer la...

Salmon sashimi .. my fav ...

Tsunami meshi .. nasik goreng pedas ...

Sila jangan convert to RM


Ternampak kete ni .. aku suka tengok kete kecik2 camnih... kat mesia mmg takde

Lepas tapau, aku ronda2 area2 BSP office plak ...

Bas mini yg comel

Another tempat keje lame aku .. Brunei Shell

Kawasan Seria ni is one of the few places in the world yg ade onshore oil well ... jadiknye banyak la nodding donkey mcm gambar kat bawah ni diorang guna to pump up the oil ... banyak sangat okeh, bersepah2, kiri kanan jalan ade ....
Nodding donkey in BSP compound



Abis pusing area Seria, aku pegi area Mumong plak ... tempat aku menyewa dulu ...

Typical housing area kat sane ... best je rumah takde pagar

This is where i used to live ....
Abis ronda2, aku straight ke border utk balik ke Miri ... dah tak larat nak wat suprise visit kat umah member aku kat Seria tu.. next time la beb!!


September 17, 2012

Saying bubbye ...


Sadly, I have to leave this behind today and go back to my non-existence-happiness life in KL ...

September 16, 2012

Miri trip - Day 1

15/9/12

Terover gigih plak dan2 nak buat posting pasal Miri nih.... hahahhaha.... kebetulan dapat wifi laju gilos dari dlm bilik ni... tu yg bersemangat tu... pastu plak mate takleh nak lelap... dari tadik dok layan movies jer ...

Pagi tadik, aku parking kete kat Putrajaya Sentral jer.. harap2 selamat la semuanyee.. pastu amik ERL + bus pi LCCT .. jimat , RM5.50 saje tambangnyee ....


Sampai2 LCCT, perut mula la bunyik2 .... pekena nasik kat Merry Brown dulu.... makan heavy terus sebab nak tunggu petang sampai Miri nanti, mmg lapar gilos kalo tak makan heavy.. dlm flight pun aku takde beli meal .... cheapskate punye org...huhuh...


Flight kali ni on time.. infact sampai 10 minit awal ...with minimal turbulence ... flight pun tak penuh .... baru aku prasan skang ni mase safety briefing on how to pakai life mask , life vest segala tu, diorang dah buat pre-recorded voice yer... huhuh.. dah baper bulan tak naik flight nih....


Elok2 je masuk terminal, terus la dapat SMS 2 missed call... rupenye org yg nak sewakan kete tu dah call kul 1.20pm ... lepas imigresen, terus la aku call org tu balik... die ingatkan aku sampai kul 3pm.. padahal awal2 lagik dah inform aku nak amik kete kul 2.30pm.... around 2.50pm camtu baru la dapat kete.... aritu tak dapat nak sewa ngan Hertz coz dah full .. lepas calling2 car rental counters kat Miri airport tu, ade la sorang bro ni rekemen suh sewa kat satu company ni... aku on jer la .. rate mahal sket la dari Hertz tu .. tapi aku blasah jer la, janji ade kete.. kalo tak patah kaki...


Dah dapat kete, terkial2 plak aku nak idupkan enjin... takleh nak turn on plak ignition nye... ape kejadahnye immobiliser kete nih... penat aku dok on off alarm....after few minutes baru dapatt... sempat la berpeluh seround dua .... ampeh....

Pas tu, stret la pegi check in kat Marriott dulu....yg best tu, diorang upgrade bilik aku.. dari standard to deluxe .. ngeh ngeh ngeh... best kan jadik regular customer nih....





Lepas letak2 barang, solat semua, aku sms scandal lame aku .. konon2 nak wat suprise la sebab few days back aku inform die aku tak jadik dtg ... hahahha.....tapi kan, lame aku tunggu, aikk takde reply plak ... okeh takpe, aku pun nak kluar carik makan nih... sms lagik utk kali kedua... uikkk, no reply jugak... ni sah2 tengah memukul bola di tengah padang hijau nih....aku call, and mmg ternyata die tengah main golf .... aku ajak dinner makan seafood, skali member tak free la pulak ... hhuhuh.. padan muka aku.. sape suh wat suprise visit kan.... die kate nanti mlm la die dtg jenguk aku... baiklahh... huhuh...

Disebabkan lapar terlampau , aku ke Boulevard , pekene Sugarbun .. dah lame teringin ... biase la menda2 yg takde kat semenanjung , itu la yg selalu dok idam2 ....



Lepas makan, aku mula ronda2 Miri sambil mengimbau kenangan lame... banyak dah bangunan baru , new malls, new hotels  .... mase ronda2 tu baru kul 5 .. aku plan nak gi esplanade tengok sunset... tapi before that nak singgah canada hill dulu.. skali lupo la plak kat sini sunset awal .. hahaha.. terkocoh2 la aku memecut dari canada hill nak pi esplanade ... alih2 sampai sane, matahari dah nyorok kat dlm awan.. hampa kecewa laaa... last2 aku layan perasaan kat tepi beach tu jer....



Dari esplanade, aku pi Muara... konon2 nak makan lalapan laa... bile dah sampai sane, tengok2 ramai la plak org.. segannye nak makan sorang2 ... last2 tak jadik.... pusing2 town lagik and tetiba ternampak mcD drive thru.. wahh dah ade drive thru skang yer .. so tapau laaa burger utk dinner ....

Balik bilik, terus layan movie sesambil makan burger ... tengah lepak2 tu, tetiba je tepon hotel tu bunyik... sape plak call nih... skali, scandal lame aku rupenye call dari reception kat bawah.. katenye die lupe ape no bilik aku, so die main redah je calling2 nombor2 bilik.... and bilik aku adelah no yg ke-5 yg die try call.. hahahah.. cam haremm je kan.... kitorang lepak2 jap sesambil die ngabihkan burger & fries aku.... hampeh lagik skali .... dah lame tak jumpe, so borak mcm tak ingat .... macam2 citer kluar ... jadiknye our seafood dinner date jadik mcD dinner date jer... hahahhaha ....

Besok aku plan nak pi makan sushi kat Brunei sesambil drop by friends house .... errk larat ke nak bangun pagi nih... until now still widely awake ....