Nuffnang Ads

October 02, 2012

MARA lagik


Semalam aku amik cuti sebab nak gi pejabat Mara nak settlekan kes aku kene blacklist tu kan .... hati berdebar2 coz macam2 aku dengar citer pasal sape2 yg pegi sane kene perli2, maki2 dengan officer kat kaunter bahagian kawalan kredit tu kan ... pastu ala2 mcm tak brani nak pegi sorang ( mode takut sudah mari) , so aku ngajak member yg dah penah pegi deal dengan officer kat situ ... janji ngan member nak jumpe kat bangunan mara kul 9am .... dah sampai sane, terus la amik pas pelawat kat kaunter kat bawah tu kan.. elok2 je kitorang menapak 2-3 langkah dari kaunter tu, tetiba je ahkak kat kaunter tu cakap 'encik, encik tak boleh naik sebab encik pakai slipar ' ... errk, member aku pakai slipar jer rupenye!!!! Ahkak tu siap bacekan ape yg boleh pakai, ape yg takleh pakai kalo nak masuk jumpe officer .... Mannnnnn..... last2 aku sorang je naik atas .. cehh buat penat je suh member tu dtg teman ... seb baik die mmg nak pegi buat OT tengahari tu.. kalo tak maunye aku kene sumpah seranah sebab ngajak die hari die off day ... huhuhu... tu la bro, sapo suh pakai slipar jamban jer .... agak2 la kalo yer pun ... last2 member tu pi breakfast kat kedai kat bawah ...

Bahagian kawalan kredit tu kat tingkat 3 ... berdebar2 gile ok bile dah kat depan pintu masuk opis tu .... okeh amik nafas panjang2 ... masuk2, ade sorang je yg dok tunggu officer ... aku terus amik no utk kaunter pertanyaan ...sebab takde org, terus2 la no aku kene panggil ... okeh, dah bagi salam semua kat officer kat kaunter tu, terus la aku explain sesambil hulur surat yg aku dapat aritu... pastu aku tanye la cemane nak clearkan name aku kan.. die kate, basically just kene bayar brape banyak yg aku overdue jer.. which is 24k .... tapi die kate ape2 boleh discuss dengan officer yg handle account aku ... so die delegate problem aku kat sorang officer ni, name encik mustafa ... die kasik aku satu borang perbincangan, aku isi borang tu dulu sesambil tunggu officer .. nanti diorang panggil aku lagik .... dlm 15 minit jugak la nunggu.. aku bajet diorang turun minum time tu....

Pastu, sorang officer pompuan panggil aku masuk 'Bilik Berbincang' .. ade 2-3 keping kertas A4 kat tangan die ... waaaa aku sudah kecut... biase la officer pompuan kan mcm banyak songeh kan... ni la dialog2 antara aku ngan officer tu ..

(dua2 duduk)

Officer : Yer puan, boleh saye bantu?
Aku : (Hulurkan kertas perbincangan yg aku isi tadik kat officer tu) Nama saye dah kene blacklist.. jadi saye nak tahu brape banyak saye nak kene bayar kalau nak kluarkan nama dari blacklist tu
Officer : Kalau ikutkan kat sini ( sesambil tengok kertas A4 kat tangan die, which is aku punye transaction hutang mara tu), puan kene bayar semua yg tertunggak, 24k++
Aku : Banyak sangat tu, kalau kurangkan tak dapat ker?
Officer : Kurang2, puan kene bayar half la, dalam 12k
Aku : Emmm... saya rase saya belum mampu .. kalau 1/3 boleh ker?
Officer : (Ketuk2 calculator) Ok la puan, puan bayar 8.4k ....
Aku : Emmm... ok laa .. so maknanye lepas saya bayar lumpsum 8.4k, dah boleh clear name ker?
Officer : Oh, tak ... lepas puan bayar, puan kene buat standing instructions, pastu kene bagi a copy of standing instructions tu kat Mara .. lepas tu, kite akan monitor account puan selame 3-6 bulan, lepas tu baru name puan boleh clear
Aku : Ok la kalau gitu
Officer : (Dok isi brape banyak settlement aku kene bayar kat borang yg aku isi tadik)
Officer : Ok puan, puan sign kat sini, lepas tu puan buat bayaran kat kaunter 3, then bawak standing instructions tu kat officer incharge, encik mustafa, tapi die takde hari... so puan boleh datang balik jumpe dengan encik mustafa utk serahkan surat tu, ataupun puan boleh pass kan aje surat tu dekat kaunter
Aku : Ok ( sesambil sign borang tadik) .. eemm sebenarnye saye masih 'cik', belum puan lagik ( err tetiba motip sentap org panggil aku puan.. hahahah) 
Officer: Oh ye ker ( sesambil senyum kambing) ...
Aku : Tu saje ker?
Officer : Ha'ah, tu saje lah ....
Aku : Ok, time kasih banyak2 ... assalamualaikum ( and terus angkat bontot)


okeh siap!!!! Dah bleh kluar .... tak sampai 10 minit kat dlm discussion room tu .. waahhh hati rase gembira kembali ... serius tak banyak songeh... and aku tak payah nak bercerita pun kenape aku tak bayar ikut schedule segala... memula tadik aku ingat aku kene berdrama swasta segala dlm bilik tu... hahahaha.... serius rase mcm i worried for nothing ..

Turun2 bawah, member dah settle makan... pastu lepak2 kejap kat kedai makan kat tingkat dua tu ... pastu aku off to RHB klcc nak gi buat standing instructions .. member tu pun menuju ke opisnye kat klcc jugak, tapinye die merempit... kalo naik kete, harus la aku numpang skali kan .... naik lrt dari stesen Bandaraya pi KLCC .... sampai2 rhb klcc, aku cakap nak buat SI kat kaunter pertanyaan tu, skali die tanye account bukak kat branch mane, aku cakap kat branch the mines... pastu die kate kene pegi buat kat branch tempat yg aku bukak account tu ... wutt???? penat nye aku turun naik train pi klcc tu.. hadeii..... ok, naik train balik pi kl sentral, pastu naik komuter pi serdang .. then menapak pi the mines ...motip la sesangat hari cuti pi the mines nih kan .. ni tempat aku lunch hari2  :S .... about setengah jam lepas tu, settle la buat SI kat rhb ... sempat lunch dulu kat the garden yg baru bukak tu.. dah kenyang perut, menapak balik ke ktm serdang.... penatnye seharian berjalan ke hulur ke hilir nih..

Sampai kl sentral, baru la withdraw duit segala ... then terus pegi bangunan mara balik .... lagik skali amik pas pelawat then naik tingkat 3 ... wahhh kali ni ramainye org .... lame gak tunggu turn aku.... penuh ooo orang .. ramai jugak yg hutang tertunggak ni rupenye ... hahaha.... lepas settle buat bayaran , aku hulurkan resit ngan hardcopy SI tadik kat officer kat kaunter tuh..... mintak tolong die passkan dekat encik mustafa ... then settle ..... so it wasn't as bad as i expected it to be ....now all i have to do is wait for 6 months until they clear my name ... :)

16 comments:

  1. semoga ko berjaya. insyaALLAH....

    ReplyDelete
  2. Tq john.... aku pun berharap sangat semua settle nanti ..dah banyak trip kene KIV nih ... kaki pun dah gatal2 nak berjalan jauh :<

    ReplyDelete
  3. Betul ke, kalau pinjaman pelajaran Mara tak perlu bayar balik 100%, cuma sebhgian je...

    ReplyDelete
  4. alhamdullillah.. weheee nampak gayanya dah boleh la pasang niat berjalan-jalan negara org lain sekali lagi.. kekekeke

    ReplyDelete
  5. Mie, kalo pinjaman boleh ubah macam aku, score flying color CGPA 3.75/3.50 and above, loan tu convert jadik biasiswa terus takyah bayar sesen pun ... utk result biase2 mcm aku nih, kene bayar 25% out of total loan ... kalo gagal, kene bayar semua ...

    ReplyDelete
  6. Syieda, harap2 gitu laa... menangis dlm hati je tengok org dok jalan sane sini.... T_T

    ReplyDelete
  7. azra.... 8K tu dah blh round Europe dah tu... (jahat gile aku) ...takpe, lepas ni, ko dah tak nangis dah.. silap2 blh stay 3 bulan kat KOREA tuh..hehhehe

    ReplyDelete
  8. Alifah, ko mmg la kan :P ...

    ReplyDelete
  9. bebeh.. aku menyesal tak blajo betul2 dulu. Kalau tak takyah bayo utang hahaha..

    ReplyDelete
  10. Kurma bebeh, aku pun T_T .. sob sob ... kite dulu banyak main dari blajo kot hhahhaha....

    ReplyDelete
  11. takpe..sambil rehat2 tak ke mana2, pulun study & buat planning siap2 utk trip2 seterusnya..he he

    ReplyDelete
  12. bak kata jonh..bertabahlah!!!

    ReplyDelete
  13. saya amik mara jgk.alhamdullilah kena byr 1% ja. instead of 80000 lebih pnjam kena byr 800 lbh gitu..untung gila rasa.

    ReplyDelete
  14. Azra

    Nk tnye psl Loan Mara ni kan, sorry ler lau soklan ni a bit sensitive tp aku pon mcm ko gak xabis bayo lg, bape lama ko xbayo br Mara start blacklistkan ko? Ko mang straight xbayo since ko graduate ke ko bayo rongak2...aku penah dpt surat ckp nk blacklistkan aku but then aku wat surat kira mcm rayuan ar ckp aku akn byo a bit of amt tp xsume not even half pon tp xde dpt surat pe2 pon dr Mara after that but aku check sekatan tu smpi skang aku ok jek xde sekatan..aku risau gak lau jd mcm ko aku xleh jln2 oversea aku leh bertabah lg tp aku slalu kena travel sbb kje..bos aku bising nnti masak aku..

    Lily

    ReplyDelete
  15. @Lily ... aku bayar bulan2 since aku grad, cumenye tak betul2 ikut schedule yg diorang bagi tu... huhuh skang ni aku kene menten as per schedule tu la.. ade la few hundred bulan2... fuhhh..... Mara kate kene monitor payment aku for 6 months, baru la clear dari blacklist itu...

    ReplyDelete