Nuffnang Ads

April 25, 2015

Short trip to Hatyai : Day 2

Pagi tu ntah brape kali aku terjaga .. sebabnye niat dlm hati konon2 nak amik gambar sunrise... sebab dok tido bangun tido bangun, sekali terlepas jugak ... last2 dapat la jugak sekeping dua gambar sunrise yg tak brape nak sunrise dah



Lepas tu terus siap2 nak pi carik breakfast .. aku terjah restoran Salma jer ... sebab dah malas nak carik tempat lain



Abis breakfast, lagik sekali pusing2 area Lee Gardens tu ... pagi2 mmg ramai org dok jual2 kat situ



Comey betul kete kecik camnih

Pastu pi melepak seround dua kat Starbucks ... tetiba rase nak beli mug , so terus rembat seketul


Balik bilik, kemas barang sesambil tunggu check out kul 11am ... awal betul kene check out kat Tune Hotel ni... itu je la menda yg kurang best bagi aku

Dah check out, aku menapak ke stesen ketapi ... carik tempat simpan luggage sebab nak letak beg yg dah berkilo2 beratnye tuh ... tempat simpan bag tu ade kat belah kanan entrance .. aku kene 30 baht ... dah simpan beg, aku sambung lagik pusing2 bandar Hatyai... kebetulan baht pun ade lagik, so marilah kite tengok ape lagik yg boleh dibeli

Resit simpan beg


Cashews macam2 grade ... aku sempat beli 2-3 kg .. mane la tak berat beg kan




Dah masuk tengahari, aku terjah restoran Hamid plak for lunch ... hahaha pendek kate keje aku makan jer la sepanjang2 trip nih

Nasi goreng belacan + ais limau = 105 baht

Then finally aku menapak semula ke stesen ketapi utk amik train balik ke KL kul 4 petang

Lawa bangunan lama dicat macam2 kaler nih 

Sempat solat semua kat surau dlm stesen ketapi tu ... pastu tengok timing mcm lambat jer lagik ketapi nak gerak, so aku singgah coffee shop kat tepi entrance stesen ketapi tu beli kopi ... aku tengok merata2 kat hatyai tu ade org jual kopi ais, so tingin la jugak nak rasa ... lepas dah rase tu, mcm biase2 jer kopi diorang nih..


Kul 3.30pm, aku pi amik beg and terus ke platform 4 .. train KTM dah ade kat situ and dah boleh naik



Kepala ketapi dah sampai

Ketapi dah nak gerak ... babai Hatyai

Layan snap2 gambar dari Hatyai ke Padang Besar




Border check kat Padang Besar kejap ajer ... just enuff time utk go through both immigrations and utk berlari2 naik ke atas pi tapau ape2 yg patut kat the only kedai yg ade kat situ

Masjid kat tepi stesen Arau

Sunset sebelum hujan lebat

First stamp utk passport baru :)

Dengan itu tamat lah sudah trip pendek ke Hatyai .. sampai KL sentral kul 5.15am .. terus amik ERL ke Putrajaya .. and berjaya masuk ofis before 8.30am ... hahaha.. pastu sepanjang hari mcm lalok je sebab badan penat giler ... The End.

27 comments:

  1. p sorang ke sis.. sis mmg selalu wat short trip macam ni ke..
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah sorang jer... sekali sekala ade la jugak wat short trip camnih

      Delete
  2. wah bestnyaaa naik train ke thailand!

    ReplyDelete
  3. santai je kau ni berjalan kan. hebak azra

    aku jadi lapar tengok nasi lemak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jalan dekat2 ni mmg santai2 je meng ... tak larat nak terjah tourist attractions segala

      nasik lemak tu sedap and harga pun tak mahal

      Delete
  4. Nice one! Never been to Hatyai lagi. I'm sure best in term of foods there ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. food kat sane mmg best la for me

      Delete
  5. gambar memang terbaik!

    Kena try jugak lah naik train cross border. thanks for sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar biase2 je ... haaa patut try naik train ni... different feeling gitu

      Delete
  6. Wow daebak...aku blm ada keberanian nk travel sorang2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ni tempat2 yg agak ramai org mesia pegi, berani la nak pegi sorang2... kalau tempat yg agak tak brape femes tu, mmg pk banyak kali jugak nak redah sorang2

      Delete
  7. Thailand dan makanan memang tidak dapat dipisahkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sangat tu kak mah ... makanan plak mostly sedap2

      Delete
  8. bestnya cashews..mesti murah kan....layan chick-lit Sophie Kinsella..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cashews tu tengok kedai and tengok grade .. haritu beli kat 2-3 tempat, ade yg 330 baht sekilo, ade yg 360 baht sekilo
      buku tu dah berzaman beli.. tiap kali travel mesti angkut konon2 nak bace, sekali sampai skang tak abis2

      Delete
  9. aku walaupun orang utara takde keberanian nak pergi hatyai sorang2
    masjid arau! tetiba rindu kg baca entry ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. oohh masjid arau ke tu ... aku ni main amik gambar jer... kebetulan nampak cantik je kat tepi stesen ketapi tu

      Delete
  10. Buah dia orang potong memang cantik dan menarik, terliur je nak makan rasa. Cover main blog tu bandaraya apa tu? Seoul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah nenas tu mmg menarik perhatian sangat...tu yg terus amik gambar...

      Header kat atas tu mane lagik kalau tak kg halaman terchenta Seoul hehehe

      Delete
  11. woww hebat u sis..travel sorang2 je..hihi

    ReplyDelete
  12. Btw..aisyah follow sini #260

    http://aisyahambris.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. nenas dia mmg kecik gitu ek? best tak berjalan naik keretapi..? lama dah tak naik train berjalan jauh...

    ReplyDelete
  14. Ko layan Sophie Kinsella gak eh. Tetiba kan soalan. Best ah boleh trip macam ni. Trip lepas lelah namanye. Lepas sangat kan.

    ReplyDelete
  15. Tak pernah terfikir utk naik ketapi sorang2 ke thailand. Kenapa ek? Maybe ZZ kena cari teman kalau nak cuba jugak sbb perjalanan yg panjang, padahal selama ni travel solo tak da masalah pun..

    ReplyDelete
  16. Wah, bestnyer jd alone backpacker! Layan giler kan! Tp giler xpenat pas travel trus msuk keje.. haha. Klau ct mmg dh amek cuti dh pastu.. ;) daebak Sis!!

    ReplyDelete
  17. sis, mmg tak plan pergi floating market ke atau sebab jauh dari pekan hatyai?

    tq in advance

    ReplyDelete