Nuffnang Ads

February 17, 2017

New Zealand 2016 - Day 7 : Milford Sound



2nd September 2016

Hari ni pagi2 lagi aku dah bangun ... sebabnye aku dah book bus tour ke Milford Sound and bas akan gerak pukul 6.50am ... gile awal ... dah la kene naik bas nun kat town sana ... gigih la aku kluar hostel kul 6.30am

Tour ke Milford Sound ni aku  book thru NakedBus ... info bleh tengok kat sini : http://nakedbus.com/nz/faq/activities/ ... masa aku dok plan2 trip ni, NakedBus ni yg bagi harga paling murah .. which is NZD99 ... yg lelain semua 100 dollars or more ... untuk tour yg aku book ni, aku akan naik bas Milford Sound Select ... kene amik bas kat depan i-Site

Subuh sepi aku dah tercongak kat depan i-Site ni

Ade dlm 12 org kot yg join tour ni ... tour ni include return bus from Queenstown to Milford Sound and Real Journeys cruise kat Milford Sound ... along the way bus akan berenti kat Te Anau and few other places for picture taking ... sesambil tu the bus driver will act as a tour guide as well, giving info about places along the route ... aku enjoy sangat tour ni sebab bukan takat dapat tengok sceneries semata2 tapi dapat jugak info lelain

Bas gerak around 7am ... hari masih gelap so view pun kelam jer ... sempat jugak aku snap gambar sunrise sekeping


Bas gerak ikut jalan along Lake Wakatipu ... view waktu pagi agak cantik jugak





About half and hour after gerak, bas berenti kat tepi jalan ... kat situ boleh tengok jalan yg diorang panggil 'Devil's Staircase' ... mengikut citer dari driver bus, it was named Devil's Staircase sebab dah banyak sangat eksiden kereta terjunam masuk lake along that road


After 5 minutes stop, bas meneruskan perjalanan ke Te Anau ... sesambil tu layan view kat luar and dok dengar celoteh driver bus yg dok bercerita macam2







Dalam pukul 9.30am gitu bas sampai kat Te Anau ... bas berenti kat tepi Kiwi Country ... ade restaurants, gift shops segala .. kitorang ade masa 30 minit kat situ ... masa bas masuk ke dalam town Te Anau tu, aku dah perasan Lake Te Anau mcm tak brape jauh dari tempat bas berenti .. so elok2 je turun dari bas, aku terus la memecut ke Lake Te Anau ... dlm 5 mins jalan kaki jer ... sempat la snap few pics


Lake Te Anau


Pastu patah balik semula ke tempat bas and masuk jenguk2 dlm restaurant .. nampak ade jual cheese sandwich so aku beli satu ... kene makan kat situ jugak sebabnye driver bas dah cakap awal2 no food on the bus

Masa aku tengah dok tunggu nak naik bas semula, tetiba je terserempak dengan geng2 akak yg aku jumpe masa kat dalam Interislander ferry ... diorang pun nak pi Milford Sound jugak rupenye ... sempat la kitorang borak2 jap

Bas gerak semula around 10am ... masa kluar dari Te Anau tu matahari memancar2 ... happy je rase bile terbayang2 sure cantik view kat Milford Sound nanti ... tapi makin lama makin gelap pastu hujan mencurah2 .. by the time kitorang masuk area Fiordland, mmg hujan tak renti2 ... stress betul





Bas berenti kat tepi jalan for picture taking


Mirror Lake ... dah start hujan dah



Tak tau ape name waterfalls kat tepi jalan ni

Bas berenti kat one place untuk tengok Kea bird .. species parrot yg wujud di kawasan alpine ... ade a few do's and don'ts yg driver bus ni bagitau tapi aku mcm dah lupe ... yg aku ingat mcm takleh bagi diorang makan and such ... pastu tempat bas berenti tu ade natural water mengalir ... driver bus tu siap pesan sapa2 nak rase the alpine water straight from the source, sila la bawak botol air and pi cedok kat tepi sungai tempat bas berenti tu huhuhu



Before sampai ke Homel Tunnel, bas berenti lagik skali .. aku rase view kat situ sure cantik kalau weather tak gloomy mcm hari yg aku pegi tu





Queue untuk masuk Homel Tunnel seb baik tak panjang .. tapi jalan seram giler ... elok2 je kluar dari tunnel tu, jalan menurun bukit yg bengkang bengkok kaw2 .. dah tu dengan gunung meninggi sayup2 mata memandang sekeliling ... cuak je rase



20 minutes after, finally kitorang sampai kat main building untuk amik Milford Sound cruise .. bas berenti betul2 kat depan entrance ... semua orang turun and tunggu kejap kat depan kaunter Real Journeys sesambil nunggu driver bas pi parking bas


Tak lama lepas tu driver bas datang pastu bagi kan kitorang tiket cruise ... pastu die inform dlm cruise tu ade tempat duduk untuk kitorang yg join Milford Sound Select ... die siap tunjukkan seating map semua ... and dlm cruise tu jugak ade free tea and coffee ... utk cruise ni, driver bas tak ikut sekali, so tu sebab die dah bagi info macam2 before naik


Cruise yg aku naik

Around 12.45pm, kitorang dah boleh board the cruise ... masuk2 je terus carik our designated seating place ... pastu terus pi amik coffee ... sejuk sesangat time tu



Lepak kejap sesambil minum kopi ... pastu aku terus pi naik deck atas ... besar area deck tu so puas amik gambar and layan view ... tapi unfortunately weather haritu sangat gloomy so view pun sendu jer ... nampak ala2 mystical pun ade sebab dengan berkabus semua







Dalam cruise ni ade commentary sekali so agak layan jugak sesambil tengok view sesambil dengar all the history about milford sound ni ... hari yg aku pegi tu hujan so boleh tengok banyak waterfalls kecik2 yg hanya akan ada on rainy days










Cruise menuju ke arah Tasman Sea before patah balik ke jeti

Ombak dah makin kuat kat sini

Tasman Sea up ahead

Bot dah start patah balik semula






Nampak seals tengah berjemur


Pastu cruise akan pegi bawah Stirling Falls ... commentary dlm cruise tu cakap air dari waterfall ni can make us younger ... so marilah kite ramai2 pi tadah air bawah waterfalls ni mane tau kot2 turun cruise terus jadik 10 years younger gituhhh huhuhuh


Stirling Falls ... 151 meters in height

Get ready to get wet






Ok tamat sudah cruise kat Milford Sound ni ... puas hati sangat walaupun cuaca sendu jer ... sampai2 kat jeti hujan lebat lak ... masuk building pi toilet jap ... kluar toilet nampak bas dah menunggu ... on the way balik ni bas hanya stop few times untuk toilet break saja

Mountain ni antara shooting location untuk citer LOTR

Dapat tengok rainbow yg sangat cantik masa on da way balik Queenstown

Sampai kat Queenstown around 8pm ... aku pi carik makan dulu kejap pastu terus pi Skyline station amik gondola utk stargazing tour ... seb baik langit cerah sangat malam tu so the stargazing tour is on ... agak ramai jugak yg join tour mlm tu ... tour guide banyak sangat bagi info ... and they have these two big telescopes yg mane kitorang dapat tengok mars, saturn and few more stars ... sesambil tu diorang bercerita pasal stars yg hanya boleh nampak on the southern part of the world since most of us are from the northern hemisphere ... and yes, milky way adelah terang yg amat kat atas tu ... too bad aku tak amik gambo milky way ... sebab lupa nak angkut tripod ... overall, it was a good tour for stargazers enthusiast

Turun dari gondola, aku terus balik bilik .. penat sesangat seharian berjalan tak hengat. End of day 7.

2 comments:

  1. Milford Sound kul 1pm pun gloomy camtu eh. Sy gi Oct 2015 dulu amik cruise kul 9.30am. Mula2 sebelum sampai hujan je sepanjang jalan from Te Anau ke Milford Sound. Sampai je kat Milford, terus hujan berhenti dan matahari memancar. Tapi disebabkan pagi, agak gloomy jugak la. Tapi puas hati.

    Kalau boleh nak repeat lagi suatu hari nanti. Awk pun suka Queenstown eh. Sy dulu dok 3 malam gak kat Queenstown. Seronok gila jalan2 situ. Macam2 aktiviti boleh buat.

    So can't wait for your next entry. Kalau rajin, singgah2 la blog saya di selekeh.com . Just another side or my story in NZ. hehe

    ReplyDelete
  2. Tq for the comprehensive info azra.. boleh salin ni utk trip ke south yg tak tau lah bila. Btw..try cari account azra dkt ig dah x jumpa..

    ReplyDelete