Nuffnang Ads

April 07, 2017

South Korea Autumn 2016 : Day 7 - Noryangjin Fish Market


Day 7 - 4/11/2016

Pagi ni kitorang nak pegi breakfast kat Noryangjin Fish Market ... hahaha pagi2 lagik dah nak mengadap king crab ni ... the night before dah set time ngan DJ nak turun guesthouse kul 8am ... ingatkan Radin nak ngikut skali, rupenye tak jadik .. so kitorang berempat jer lah pi .. time ni DJ travel ngan Sue



Noryangjin Fish Market ni dah ade building baru sebenarnye ... building yg lama hanya tempat org jual2 saje, tempat makan semua dah pindah pi building baru







Memula kitorang beli salmon ... ahjussi kedai tu siap slice nipis2 and bungkus terus untuk kitorang ... siap dapat sos cili lagik utk cicah salmon

Tak silap aku kitorang amik yg seketul harga 20,000 won


Pastu singgah one of the kedai beli abalone ... aku ingat2 lupe plak harga abalone ni ... 4 ketul 10,000 won kot

And then finally misi mencarik king crab ... yg ni DJ yg expert so aku serahkan dekat beliau jer ... lepas pusing2, akhirnye kitorang end up beli 2 ekor king crab yg sederhana besar dengan harga 139,000 won untuk 2 ekor ... dok carik yg kecik tapi maybe sebab musim dah nak masuk winter, makanya semua size beso2



Dah settle beli, ahjumma kedai king crab tu bawak pegi kedai makan ahjumma favorite DJ ... kedai2 makan ni semua kat building baru

Bangunan baru Noryangjin Fish Market




Sampai kat kedai, mintak diorang stim kan king crab dengan abalone ... sementara nak tunggu semua siap masak, kitorang makan salmon dulu ... perrhhhhgg sedap sangat , pastu kene plak dengan sos cili yg ahjussi tadik bagi ... kedai ni serve nasik, kimchi, wasabi dengan air kosong


Tak lama pastu, abalone plak sampai ... kene potong kecik2 pakai gunting ... ni first time aku makan abalone ...  rasa a bit liat tapi agak tasteless


And finally the main dish tiba ... masih lagik terasa2 kesedapan king crab ni ... aisshhh tetiba rase nak terbang pi sana lak T___T



Banyak sangat isi king crab ni sampai kitorang terdampar kekenyangan nak ngabiskan dua ekor ... alhamdulillahhh dapat gak merasa untuk kesekian kalinya

Untuk kos makan & masak2 kat kedai ni, kitorang kene 51,000 won untuk 4 org kalo tak silap aku ... bagi aku, this is a meal worth spending ^_^

Abis makan, we parted ways sebab aku nak menghala ke Yonsei ... DJ & Sue ade plan diorang ... to be continued.

2 comments:

  1. Fuh kecur je tenguk King Crab tu.... abalone tu dimasak macamana ya... tak pernah makan.

    ReplyDelete
  2. abalone tu mcm diorang stim kan ajer

    ReplyDelete