Nuffnang Ads

September 11, 2019

Jalan-jalan Cherating : Day 1 - Check-in Royale Chulan Cherating


Settle beli nasi kukus kat Gambang, kitorang masuk semula ke LPT pastu terus shoot ke Cherating. Nak pi Cherating kene exit kat Jabor. Keluar dari exit terus amik arah menghala ke Kemaman. Tak lama lepas tu dah sampai Cherating. Around 2.20pm gitu dah sampai kat entrance Royale Chulan Cherating.


Sampai kat depan pondok guard, kene berenti kejap sebab diorang nak check ada buat booking ke tak coz hanya registered guests saja yg boleh masuk. Lepas confirm booking, diorang terus suh masuk pastu pi park kete kat area arrival. Just tunggu kat situ nanti ada buggy dtg amik bawak pi reception building.

Arrival area. Tunggu buggy kat depan kete je

Ample parking kat area arrival ni. Building kat belakang parking tu adalah Royale Chulan Cherating Chalets. 

Scenery hutan depan arrival car park

Tunggu dalam 10 minit gitu, our buggy sampai. Load barang masuk buggy then off we go to the reception building nun kat atas bukit sana.


Royale Chulan Cherating ni lokasi nya dekat cliff so kat sini diorang mmg guna buggy untuk bawak guests from one point to another.


Sampai kat reception building, tunggu turn untuk check-in. Sesambil tu bleh rilek2 sambil layan view. Too bad masa kitorang sampai tu cuaca tak berapa cantik.


Dapat kopok lekor dengan herbal drinks sebelum check-in.



Check-in process went smoothly. Payment semua buat masa check-in, no deposit needed.

Semua bilik facing sea

Aku  book one bedroom villa. Booking was done via Booking.com months in advance. Kitorang dapat villa no 116. Kekdahnya semua bilik ada seaview. Huhuhuhu nanti tengok la cemane rupa seaview dari bilik kitorang. Mengecewakan i tell u T___T.

Okla takyah sedih2 dulu. Settle check-in process, lepak kejap pastu diorang panggil cakap bilik dah ready and buggy pun dah ready tunggu kat depan. Kejap je naik buggy then sampai lah ke our villa.


Ni lah rupa paras villa kitorang. Memang rumah sebijik2 cenggini utk one bedroom villa.

Kat belakang langsir tu adalah balcony 






Bilik mmg spacious. Balcony besar, ada seating place bagai kat balcony. Bilik air pun memanjang sepanjang bilik ni jugak.



Selection utk coffee/tea pun banyak

Sekut raya disedikan utk kudapan dipetang hari



Bilik air one side ada bathtub, the other side ada standing shower.

Bathroom amenities tak berapa memberangsangkan 




Ni pulak another jacuzzi kat luar bilik. Berendam sesambil layan view pantai syok ooo.




And here is our balcony.


Agak2 kecewa ke tak bila konon2 ada seaview tapi separuh view kene block dengan pokok yg setinggi 5 tengkat hitu!!!

Nangis dalam hati je lah. Sebenarnya aku siap call balik reception tanye bilik ape yg kitorang dapat ni sebabnya tak puas hati dengan seaview yg tak berapa nak seaview nih. Nasib tak baik la tak dapat tukar bilik lain. Fullhouse kekdahnya T__T.

Anyway, bertabah dan redho je lah.

Seb baik ada keropok ni wat beli jiwa yg kecewa #hatimudahdibeli

Layan lah jugak seaview yg sipi2 itu

 Weols envy dengan villa yg kat tengah2 tu. Full seaview sgt!

Menikmati view seadanya




Kat bawah tu Pantai Cherating 

 Towards petang cuaca mcm dah start cantik, air laut dah nampak kebiruan


Kitorang lepak kejap makan2 pastu getting ready untuk ronda2 the rest of the area.

2 comments:

  1. alhamdulillah menarik jugak la view cuma ralat terhalang pokok. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah ralat sebab pokok menghalang view tu laa
      yg lelain mmg puas hati

      Delete