Nuffnang Ads

July 17, 2020

Officially jobless!

As of last week, ahkak officially menjadi penanam anggur terhormat lepas served 2 months retrenchement notice.
Iye, aku adalah antara ribuan pekerja yg x bernasib baik menjadi mangsa retrenchment disebabkan Covid19.  I was given the termination letter in early May and was asked to sign and left the company on the same day. There were 2 months notice period given but within that period aku no longer need to go to the office and the company masih bayar gaji until my last day of work late last week. So now ahkak dah takde keje chuols!!! Left the company with a heavy heart after serving for 11 years.

Anyhow, life must go on. For the past two months, aku dah start cari keje baru. Hakikatnye bukan senang ye nak cari keje baru skang ni. Imagine satu position beratus org apply. As of last week aku dah apply 65 jobs, of which half dah kene reject. And among the active applications, aku hanya dapat 2 interview.  Mmg mencabar okeh. Aku juga ada apply via recruitment agencies tapi so far belom ada yg sangkut. Yang paling down bila the recruitment agency ckp the expected salary is too high and the employers prefer younger candidates. Hadeehhhh hadehhhhh. Terasa nak give up jer but iols harus tabah huhuhuhu.

Sementara dok tunggu dapat keje baru, aku sempat ke Cameron Highlands lagi sekali. This time pegi dgn akak aku satu family. Dapatlah cuci mata tengok kehijauan alam. Nak carik ketenangan kononnye tapi ya ampun org ramai sesungguh lahai. Jem manjang.  Dah la banyak attractions blom bukak. Jadiknya layan lah takat yang ada je.




Skang ni hati dah tergedik2 nak berjalan tapi terpaksa krik krik krik je kat umah. Kene bertabah je lah sampai kewangan stabil sket. Tak tau berapa lama lagi nak menanam anggur ni, dah la compensation from the company blom settle. Semoga ada lah rezeki untuk aku kat mana2. Amin!

19 comments:

  1. Moga ada rezekinya yg lebih baik nanti...

    ReplyDelete

  2. hang in there !

    semoga cepat2 dapat keje baru azra..

    ReplyDelete
  3. Moga dimurahkan rezeki amin...

    ReplyDelete
  4. Saya pun bakal mengikut jejak langkah jadi penggangur.... In sha Allah ada rezeki kat lain.

    ReplyDelete
  5. insyaAllah, caiyok2, semoga cepat-cepat dapat kerja.

    ReplyDelete
  6. May Allah ease everything for you.. Dimurahkan rezeki kerja di tempat lain

    ReplyDelete
  7. Chill dulu Sis. Kita tak tau apa hikmahnya nnt. Gone thru this end 90's. 2 tahun without permanent job, 4 kids & a housewife to support. Ada masa, rajin2 ke kuliah di surau. Allah pemberi rezeki kita. You'll come out stronger after this, inshaAllah. Sy started traveling 11 tahun selepas being retrenched.

    ReplyDelete
  8. Moga dipermudahkan urusan, cepat2 dapat kerja baru ya!

    ReplyDelete
  9. Allahuakbar. Bertabahlah dugaan covid 19 ni. Akak doakan semuga Allah mempermudahkan rezeki Azra dan memeprolehi kerja baru secepat mungkin. Aamiin

    ReplyDelete
  10. Muga Allah mempermudahkan segala urusanmu ... Agar di beri rezeki yang melimpah ruah dan kerja yang lebih baik dari yang hilang.

    Terus kan tabah dan redha dengan ujian Allah ini.

    ReplyDelete
  11. semoga dipermudahkan semuanya...

    ReplyDelete
  12. Semoga dipermudahkan dan dilowongkan peluang yang lebih baik

    ReplyDelete
  13. allahuakhbar.. may Allah ease..
    insyallah ada yang lebih manis menanti =)

    ReplyDelete
  14. Allahu...moga dipermudahkan semuanya buat Azra...

    ReplyDelete