Nuffnang Ads

August 04, 2012

Gelap mase depan ...

Hahaha..tajuk tak bleh blah... eeh tapi betul la.. gelap mase depan aku utk travel oversea lagik lepas ni ... uhukkk.... alkisahnye, harini tetiba je dapat surat dari MARA ... haaaa.. dup dap dup dap dahh hati ni ... MARA ni mesti pasal utang jer ... bile bukak surat tu, jeng jeng jeng... tak silap lagik.... notis 14 hari dari MARA ... huwaaaaaa.... bukannye aku tak bayo... aku diligently bayo .. cumenye instead of bayar RM800++ sebulan, aku bayar RM100 jer... hhahahaa... now padan ngan muka aku... kene bayar segala utang2 lapuk yg berjumlah RM32k itu dlm mase 14 hari...or else akan diblacklisted kan... huwaaa..ottokeee???!!!! .... mane nak cekau 32k ... kalo RM3200 boleh laa ... huhuhuh....

Dan2 la aku masuk website immigration tengok kot2 dah kene blacklist, skali tengok ok lagik... tapi aku doubt la in near future the status will remain the same... dem.... dah la trip oversea berderet2 dah nih... padan la ngan muka ni... nak berjalan oversea boleh, tapi nak bayo hutang mara yg puluh2 ribu tu tak nak plak bayar banyak... skang rasekan.... duduk la kat dlm mesia selagi utang tu tak abis bayo... huwaaaaa.... aku menci ngan diri aku sendiri skang ni ....

Dengan ini terpaksa la aku menarik diri dari bidang jalan2 buang duit kat negara org utk these coming years sampai la utang itu settle ...
*minggu lepas baru je book tune hotel kat thailand T_T for the next coming trip ... melepas la jawapnye ... cobaaannnn......


Hutang lapuk 13 thn lepas yg akhirnye memakan diri sendiri .... tu la sape suh gi blajo jejauh dulu T_T


12 comments:

  1. ala..janganla cam gitu,semua orang ada hutang, at least, kenalah entertain diri sendiri. boleh buat rayuan kot...

    ReplyDelete
  2. ya allah!!! takutnya aku dengar azra. mmg ibarat gelap dunia sekejap. pastu mcm mana ni?

    semoga ko tabah menghadapi dugaan ni. aku pn kene tgk brape lagi hutang MARA ni.

    ReplyDelete
  3. Ya Allah. what will happened to all your travel plan?Hope everything will be ok and sort out.

    ReplyDelete
  4. wuhoo,menakutkan..
    cadangan sy lah kan, kuakan kwsp and bayar lamsam..sy dh berjaya kuakan untuk ptptn..ke awk keje gomen??

    ReplyDelete
  5. @John, mmg rase gelap sesangat nih... uuhuhuh... bertabah je lah... dok tanye2 geng2 sekapal ngan aku, diorang pun ade yg dapat surat tersebut.. mengikut kate officer mara, kalo continue balik bayar as per yg diorang dah schedule itu, ade la chance utk diorang tak letak name aku dlm senarai blacklist itu... yeaah aku tengah gigih korek duit sane sini nak kasik payment chantek balik...

    @Zara, for time being, travel plan harus kene letak tepi dulu.. jalan2 dlm mesia jer la nampaknyee...

    @whitemoon, mengikut yg aku bace, sape2 yg buat loan after 2001 onwards je yg layak utk kluarkan duit kwsp .. loan aku thn 1995 ( errrk, kantoi ku sudah tua bangka ) .. mmg tak dapeknye... aku kuli cabuk kat private company jer ^_^

    ReplyDelete
  6. ya Allah....sakit tu nak byr direct 32K....saya cadangkan, buat rayuan, dan buat pemotongan akaun bank sebanyak yg kita blh...boleh cuba tu....sbb saya pernah buat utk PTPTN..hehhehee

    ReplyDelete
  7. Dear Azra,
    kalau blh, jngnlah sampai mereka blacklist awak... Mengikut pengalaman yg lepas, (bukan sayalah, tp org yg terdekat ngan saya), kalau dah kena blacklist, selagik awak x habiskan byr, mereka tak akan putihkan nama di imigresen. Mmang mereka kata boleh merayu apa bagai kalau dah byr sikit, tp, mengikut officer yg kerja kat situ tu, ini die dialognya. Pembayar: "cik, ni saya nak tanya dari hati ke hati nih... kalu dah byr sikit, boleh putih balik ke nama?" Peg PTPTN: "sebenarnya kan dik, selagik x abis bayar, selagik tulah nama tak putih.." Pembayar: "Habis yg suruh merayu tu ape hal..?" PTPTN: "saja ja, nak senangkan hati semua org..." Jahatkan mereka...

    ReplyDelete
  8. @Farikica, same goes for MARA jugak.. once dah blacklisted, kene bayar abis dulu baru la diorang remove dari blacklisted itu.. huhuh.. gigih ok ngumpul duit nehh.. harus la aku kene pose utk 3-4 thn , kasik settle itu utang dulu, baru bleh berjimba2 kembali....

    ReplyDelete
  9. 14 hari tu dia kira dari bila? memang strictly 14 hari ke?

    ReplyDelete
  10. huwaaa... saya pun baru dpt surat yg serupa.. 14 hari nak pay back 14K. dah 6 tahun jadi housewife, mana ada fixed income nak bayar ikut jadual.. in fact, bukannya tak pernah bayar langsung. baru je bayar RM200 bulan mei hari tu.
    dah la lepas raya satu family nak gi s'pore. agak2 bila diorang mula blacklist nama kat imigresen tu?
    huwaaaaaaa.... :(

    ReplyDelete
  11. @Anony, rasenye Mara dah mula mengganas nih... tak silap aku, 14 hari dari tarikh surat tu... mcm aku, sampai 14/8 ... pastu zaaassss terus la kot... ko housewife, aku rase maybe bleh wat rayuan ... aku ni, mmg no excuse ... huuhhuhuh...

    ReplyDelete