Nuffnang Ads

July 31, 2012

Time of grief ...

Aku tak tau cemane nak buat mukaddimah utk entry ni... i'm totally out of words ... semuanye dah ketetapan Ilahi ...

Pade 5/7/12, hari Nisfu Syaaban, kul 5.25pm, aku terima call dari akak aku, cakap pacik aku ( adik mak aku ) telah kembali ke rahmatullah ... kami satu family bergegas balik ke kg .... alhamdulillah sempat tengok jenayah buat kali terakhir ... sempat anak2 arwah balik ke kg sebelum arwah dikebumikan ...  arwah adelah adik mak aku yg satu bapak satu emak ... adik beradik yg tak satu mak ade, tapi aku pun ingat2 lupe coz duduk jauh... arwah pacik aku ni umah die sebelah umah aku jer... tanah satu lot ... tanah org tua zaman dolu2 mmg besar... satu lot bleh buat 3-4 bijik umah ....

Lepas pacik aku takde, aku mcm risau dengan mak aku... sebab die mcm nampak tak sihat jer... die asyik la dok sebut, " tak sangka, die datang lambat, tapi die yg pegi dulu" ... takut die depress ke ape kan tengok adik die dah pegi dulu dari die ... nak2 pulak time tu lagik 2 minggu je parents aku nak berangkat pegi ke tanah suci ... tapi alhamdulillah, takde ape, skang dah selamat kat tanah suci sane ... Masa hari diorang nak turun pi umrah aritu, ramai la sedara mara terdekat, sepupu sepapat mak aku, nenek sedara, bapak sedara semua datang la jumpe parents aku ... ramai la dok salam2, dok mintak maaf banyak2 semua kan, dok cakap2 ntah2 dapat jumpe ke tidak lepas nih.... aku tried not be emotional laa coz aku tau kalau aku start emosi, mmg banjir umah tu karang ... huhuh...tapi aku mmg berdoa la semuga diorang selamat pegi dan balik ... amin.. ok abis citer pasal tu..

Malam tadik, kul 10.30 mlm gitu, aku baru nak terlentok atas tilam, tetiba je dapat sms dari akak aku, cakap cousin mak aku masuk spital coma lepas kene demam panas ... terkejut badak aku .... katenye demam panas, pastu kene fit, then masuk spital terus coma .... aku dah rase tak sedap hati ... tapi berdoa la moga2 takde la ape2 ...kul 2pm tadik, akak aku call, cakap cousin mak aku dah kembali ke rahmatullah... aku rase lemah satu badan ok ... rase sangat berat utk aku terima ...uncle aku lom sampai 30 hari lagik pegi, now his cousin plak ... and cousin mak aku ni, mmg kitorang jumpe mase mak aku turun pi umrah arituh ... kirenye bapak sepupu aku la nih... mak arwah dengan arwah nenek aku adelah adik beradik ...

Family kitorang agak besar and umah aku kat kg tu adelah umah arwah nenek aku .. arwah nenek aku adelah yg paling tua, so mase dulu2, adik2 arwah nenek aku semuanye stay kat umah tu walaupun diorang dah kawin....jadiknye 3-4 org sepupu mak aku mmg lahir kat umah kitorang tu ... and salah sorang tu adelah cousin mak aku yg baru meninggal tadik ... sepupu sepapat mak aku yg tua2 semuanye rapat ngan mak aku sampai skang coz diorang grew up together ... mak aku penah citer mase kecik2 dulu, die selalu dok mandikan sepupu2 die yg kecik2 kat tepi sungai ... blajar ngaji sesame semua.. dah jadik mcm adik-beradik ... now salah sorang sepupu yg rapat tu pulak dah takde ... it is such a sad month for us ... aku harap nenek and atuk sedara aku tabah dengan pemergian anak sulung mereka ... and semoga mak aku tabah mendengar berita sedih ni petang tadik ....

To Su and Abg Li, al-fatihah and semoga ditempatkan dikalangan org2 yg beriman .... al-fatihah....

2 comments:

  1. dari Dia kita datang, kepada Dia jua kita pergi..

    Takziah azra.. ;(

    ReplyDelete