Nuffnang Ads

June 11, 2013

Visa no longer required to enter Japan??!!

Okeh if this is true, i am one happy camper ...

Gov't to exempt Thai, Malaysian tourists from visa requirement


The government plans to exempt short-term tourists from Thailand and Malaysia from having to obtain a visa and incorporate the measure into an envisaged action program to help spur the nation's tourism industry, sources familiar with the matter said Monday.
The exemption is in line with the government's goal of more than tripling the overall annual number of Japan-bound travelers to over 30 million by 2030, the sources said. The action program will be adopted on Tuesday by ministers in charge.
Japan-bound travelers from the two countries are currently issued multiple-entry visas enabling holders to enter Japan as often as they want during the validity period.
The government is considering the start of multiple-entry visas for travelers from other Southeast Asian countries as well, they said.
In 2012, a total of 8.37 million foreigners traveled to Japan, with Thailand and Malaysia accounting for 390,000 of them.
==Kyodo
http://www.globalpost.com/dispatch/news/kyodo-news-international/130610/govt-exempt-thai-malaysian-tourists-visa-requirement

17 comments:

  1. Good.. good. Bila kuatkuasanya ni...

    ReplyDelete
  2. Mie, Tak tau lagik, dok usha2 website Japan Embassy, tapi still no news yet.. harap2 soon ... dah tak sabar nak gi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azra, ade plan nk gi jepun ke? Bile?

      Delete
  3. harap2 dorang kuatkuasa dlm masa terdekat ni coz JM dh verangan nk ke sana next year heee thank you Azra kongsi info ni wowww good newss nihhh

    ReplyDelete
  4. JM, me pun same ... berangan lebey, tapi bile pk nak wat visa kene ade 10k dalam account tu, wallaweh, mane nak korek...

    ReplyDelete
  5. klu betul la, boleh msk list la this country... klu x , mmg x mampu la hehee

    ReplyDelete
  6. wahhh harap2 dorang implement cepat2. boleh rembat tix nih!

    ReplyDelete
  7. Yeah..sy pun br jer baca news ni..katanya starting this july...

    ReplyDelete
  8. Wah sungguh berita gembira! Ni mesti rasa tergugat orang duk landing kat negara Annyeonghaseyo tu je.

    ReplyDelete
  9. wah good news ni!mtk2 laaa tahun ni depa implement...hehehe

    ReplyDelete
  10. bestnye klu betul...

    harus jejak kaki ke jepun lg...naik menyampah dah mengadap embassy jepun tu...cerewet btl rase...

    ReplyDelete
  11. Actually I dengar berita nie from April. Harap2 jadi. Tak susahla lagi nak pegi Jepun.

    http://www.japantimes.co.jp/news/2013/04/21/national/japan-to-mull-relaxing-visa-requirements-for-southeast-asian-tourists/#.UbgBRsdXhMv

    ReplyDelete
  12. Harap2 derg implement cepat laa..da book tiket da utk trip ke nihon this coming October

    ReplyDelete
  13. harap-harap jadilah...takyah susah-susah pening pale pikir pasal bank statement itinerary bagai...

    ReplyDelete
  14. Wow! Ini berita baik. Baru berangan-angan mahu ke sana tahun depan waktu musim luruh :D

    ReplyDelete
  15. cool....!! tqs for sharing...!!

    ReplyDelete
  16. dah buleh pasang cecita nak jejak japan. kalau tak.. harammmm hahahaha

    ReplyDelete