Nuffnang Ads

October 22, 2013

Girls Generation Hostel, Seoul



From Incheon International Airport by limo bus : Take bus no 6015 ( 10,000 won), stop at Best Western Kukdo Hotel
Nearest subway station : Euljiro-3(sam)-ga Exit #7

Facilities :
Shared bathroom for certain room type - complete dengan bath foam, shampoo, conditioner
Small bathtowel provided , one for each day
Shared kitchen with 2 stoves
Washing machine
Microwave
Hot and cold water dispenser
Free flow rice and kimchi  - jimat takyah beli nasik instant
Peti ais
Instant tea, coffee
Pinggan mangkuk sudu garfu periuk belanga
Hanbok for rent
Luggage storage

Website for booking : http://www.girlsgenerationhostel.com/

Meh kite layan gambar

Hostel tu dok dalam bangunan ni, Arista, kat level 3


Bile dah sampai kat bangunan Arista tu, masuk je ke dalam building and akan nampak ade lift.. pi level 3, kluar2 lift je dah kat depan pintu masuk hostel

Aku aritu booking direct dengan diorang ... masuk website diorang and terus make a booking ... lepas booking confirmation, kene bayar 30% dulu thru Paypal ... the rest bayar mase check in ... hostel ni runs by anak beranak ( mak and anak die ) ... english diorang takde la fluent but still bleh paham la ... so mase check in, terus la bayar semua skali ... then diorang explain all the house rules and how to operate all the machines dalam hostel tu.. of which semua tulis hangul jer kan ... ohh hostel ni utk female saje... diorang ade jugak family room, tapi aku tak sure laki bleh dok sini ke tidak ...

Aku amik single room with shared bathroom ... ruang dalam bilik adelah sangat minimal ... sape2 yg takleh dok tempat sempit, not recommended la dok sini ... takde window yer ... setakat yg aku survey2, ni la single private room yg paling murah dalam area tu... rega 25,000 won per nite ... shared bilik air ade 2 bijik saje.. so pandai2 la adjust timing bile nak mandi, bile nak buat pelaburan segala kan ... early morning around 6 - 6.30 still ok lagik takyah nak tunggu turn... tapi bile dah lepas breakfast, tetiba je nak membuang plak, tensen jugak bile tengok bilik air full ... bilik air jenis yg semua all in... toilet, shower, sinki semua dalam tu... takde la sempit sangat, bagi aku just nice la... diorang provide small bathtowel, ala size mcm face towel tu jer... setakat nak lap2 jer boleh la.. aku mmg bawak towel siap2 dari mesia...

One thing aku suka kat hostel ni, diorang bagi free flow rice ... nasik diorang masak siap2 dalam rice cooker... sentiasa ade nasi dalam rice cooker tu ... so pagi2 aku blasah je nasik free ni dengan tuna cili bawak dari mesia ... takyah susah2 aku nak beli instant rice.. dah bleh jimat disitu... malam2 bile rase lapar je, merayap kat kitchen carik nasik... diorang ade provice kimchi, tapi bile bukak peti ais, banyak plak kimchinye, tak tau which one is which...so aku end up tak makan pun kimchi tu ... dah tu banyak instant food leftovers dari previous guests ... siap ade yg tinggalkan sos cili kimball dari mesia lagik... sape la yg gigih bawak sos cili sampai ke sana tu yer huhuu.... tapi yg tak brape best tu, kitchennye sangat kecik... ade sebijik meja kecik + 3 bijik stool jer ... so kalau dah ade org tengah menjamu selera kat dalam kitchen tu, kene la tunggu turn... tapi aku nampak ade je guest yg bawak nasik masuk dalam bilik... sebabnye takde pun rules cakap takleh makan dalam bilik ... cumenye nanti bau la satu bilik kan...

Overall, for me this hostel is ok ... i will consider staying here again in the future kalau aku travel solo molo

















14 comments:

  1. Byk facilities ni, memang jimat..

    ReplyDelete
  2. bila la nak sampai korea pulak ni.....

    ReplyDelete
  3. Kalau ke sana lagi JM pun nk try kat hostel ni lah :-)

    WAhh..terdapat hint mau travel solo ke sana lagik tu :-)

    ReplyDelete
  4. Hanbok rent tu paling best.
    Hopefully tercapai la niat nak solo backpack ke sini..amin..

    ReplyDelete
  5. thanks for sharing. next time ke Seoul boleh book dan duduk di sini.

    ReplyDelete
  6. @Nohas, facilities mmg ok.. cume bilik je la yg agak sempit

    @Noornazuha, ape lagik, bleh la plan2 ... tak lame lagik airasia nak wat promo utk autumn next year ^_^

    @JM, mmg ade intention nak travel solo ke sane lagik.. maybe ujung thn depan kot

    @Syieda, insyaallah kalau ade rezeki mesti tercapai niat tu

    @alia, wah wah ade plan nak merepeat korea lagik ker...

    ReplyDelete
  7. last year duduk dkt guesthouse ni.bagi kta org mmg agak ok tempat ni berbanding dgn Myeongdong Guesthouse...bersih dan selesa.yg paling penting x stress dgn perangai owner dia.hehehe

    ReplyDelete
  8. bilik kira ok lah bg ms kalo setakat sorang tu..balik pun cuma utk tido siap2 pastu nak kuar lagi..yg best dapat nasi free jimat sangat tuh

    ReplyDelete
  9. wahh.. bnyknya poster k-pop artists. hehe

    ReplyDelete
  10. Free flow of RICE tu yang tak tahan tu!! Whoaaa,

    ReplyDelete
  11. wow, info yang menarik.. sekadar nak lelapkan mata, tak kisah bilik tu kecik sikit pun kan.. ;)

    ReplyDelete
  12. Akak,facilities mcm washing machine tu kena byr tak? Ghouse skrang ni kena byr b4 guna...

    ReplyDelete
  13. haaa..betul!higlky recommended. aku dah stay kat sini 3 kali. mmg puas hati lah. subway dekat, nak g myeongdong,namdaemun pun dekat..jalan kaki jek. kalau rajin lebih sikit, buleh sampai ke cheonggye stream, lalu ikut 1 market. Gwanjang market kot kl x silap. hahaha btw.. home made kimchi dia..sedapppp. :P

    kalau jalan ke atas sikit smp simpang besar..seberang jalan belah kanan..ada 1 kedai "kalguksu" (knife cut noodles)..1 serving 8,000won. sedap hoi! hahaha dekat area tu jgk exit berapa tah (lupa) ada 1 kedai naengmyeon yg sentiasa penuh dgn org. smp beratur keluar. sedap n murahhh.

    ok..aku dh buat 1 entry kat komen hang ni kakakaka

    ReplyDelete