Nuffnang Ads

September 14, 2014

Labuan Trip - Day 1



30 August 2014

Sempena long weekend mase cuti hari merdeka haritu, aku terbang ke Labuan. Dah 5 tahun aku tak jejak Labuan ni sebenarnye. Last aku pegi was back in 2009, mase tu aku dah abis my posting kat Brunei and aku pi Labuan sebab nak pass few things kat my sister sebelum aku terbang balik semula ke KL ... since adik aku masih lagik dok sane, so aku amik la this opportunity utk jalan2 kat sane ... at least accommodation tak kene bayar sebab melepak kat tempat adik aku jer ... okeh to cut the story short, aku terbang ke Labuan amik the first AA flight .. kul 7.35am tu... gigih la aku bangun pagi2 buta, memecut ke Putrajaya Sentral pastu amik the first ERL transit ke KLIA2 ... sampai2 kat airport, mak aiii meriah sungguh org kat situ ... pagi2 buta pun dah  sesak dengan manusia




Disebabkan aku takde nak drop luggage, terus je aku proceed ke domestic departure gate ... ni sebenarnye first time aku terbang dari KLIA2, so mcm wonder gak la cemane keadaan kat sini ... wah mmg sakan la diorang buat body check skang ni ... jam tangan pun kene bukak ... dah settle security check, kene turun bawah utk pi departure gate ... mak aaiii jauh sungguh nak kene menapak ... flight ke labuan tu kat departure gate J18 ... kalo jalan lenggang kangkung, mmg 7-8 minit gak la menapak ... aku mmg sampai awal so takde la rushing ... dok melepak kat area surau sementara nak tunggu masuk waktu subuh ... aku dok perati KLIA2 ni ade jugak buggy service utk angkut passenger ke gate ... bagus la kan... kesian kat warge emas or sape2 yg tak larat kene menapak jauh2 ...




Elok2 je masuk waktu subuh, ade plak announcement waktu subuh utk KLIA2 dan kawasan sekitarnye ... wahh skang diorang mmg dah buat announcement masuk waktu solat yerr ... seingat aku dulu2 kat LCCT mcm takde ... aku pun stret pi surau, sekali tengok2 penuh rupenye ... surau takde la besar mane tapi kat departure gates J ni aku nampak ade beberapa surau .. so boleh la nak accommodate the crowded passenger  ... aku tunggu kejap dlm 15 minutes gitu, then masuk lagik skali ... tengok2 dah kosong surau tu.. ramai yg nak kejar flight after subuh kot , tu yg ramai je tadik... Abis solat, terus aku proceed pi tunggu kat dlm gate ... ramai jugak yg nak terbang ke labuan hari tu ... tapi flight tak brape penuh ... kat tepi aku pun kosong jer



Flight on time and yg bestnye, flight tak gegar langsung ... sempat la aku terlentok seround dua ... lepas 2 jam 20 minit, aku selamat touchdown kat Labuan Airport ... adik aku ngan kawan die dah siap tunggu ...

Aku ni dah berzaman tak naik AA domestic.. baru notice pasal warning sign about unauthorized removal of the life jacket


Domestic arrival kat Labuan tak perlu go thru immigration checkpoint mcm nak masuk Sabah/Sarawak 


First time merase naik ASX

Dari airport, kitorang singgah jap kat umah member adik aku tu sebab nak amik kete ... adik aku takde lesen and takde kete, nasib baik la member die baik hati nak bagi pinjam kete ... dah amik kete, pi umah adik aku jap letak beg ... then proceed ke Ujana Kewangan for lunch .. aku ni dari pagi tadik makan roti sekeping jer

Ujana Kewangan ni shopping mall yg paling besar kat Labuan ... kat situ lah Parkson, kat situ lah Giant, kat situ lah nak beli cekelat murah ... adik aku bawak pegi makan satu kedai jual ayam penyet ... kedai jawa katenye ... sambal ayam penyetnye, perrhhhh, mmg meleleh air mate ngan air hidung ... pedas yg teramat



Abis makan, kitorang ronda2 jap kat dalam tu sesambil survey ape2 yg patut utk dibawak balik ke KL ... aku sempat la rembat baju t-shirt utk anak2 sedara ... pastu masuk kedai cekelat Skypark usha2 cekelat ... banyak jugak yg menarik and harga pun murah ... dah abis cuci mate, kitorang balik umah utk layan mate seround dua

Lepas asar, terus keluar balik .. plan asalnye nak pegi The Chimney Museum ... akan tetapi adik aku silap direction ... ntah cemane tetiba kitorang end up kat area Memorial Park ... ok terjah jer la sebab Memorial Park ni pun mmg masuk dlm list of places yg aku nak pegi ... Memorial Park ni dedicated to the fallen soldiers during Japanase occupation in WW2 .. mostly Australians and some Indians








Kat sini jugak port yg best untuk plane spotting ... kitorang sempat tengok flight MAS tengah nak landing




Tak jauh dari Memorial Park, ade pantai yg nampak mcm best ... kitorang singgah jap utk snap2 gambar .. name pantai ni tak silap aku pantai Mawila ... air kat pantai ni jernih sangat ... dah tu boleh nampak kapal tengah queue nak masuk port



Tak lame pun kitorang kat situ ... lepas snap gambar sekeping dua, terus proceed balik rumah ... sebabnye mlm tu kitorang plan nak pegi  makan seafood kat Anjung Ketam, tempat yg glemer utk seafood feast di Labuan ... bersemangat aku nak terjah tempat tu sebabnye dah lame mengidam nak makan seafood fresh ... alih2 bile sampai kat kedai yg tempat adik aku biase makan, tengok2 seafood dah tak banyak... kedai favorite die pun tutup haritu ... so kitorang proceed to the next location, Terumbu Warisan ... tempat ni sebelah Anjung Ketam tu je pun... kene drive dlm 2 minit gitu jer... nasib baik kat situ fresh seafood masih banyak... so kitorang amik ketam, udang, sayur ngan nasik putih

Setengah kilo udang masak buttermilk

3 ekor ketam masak cili sos



Udang masak buttermilk tu mmg terbaekkkk.... ketam tu pun isi die manis sangat ... and yg paling best lagik, harga utk semua2 tu hanye RM49 ... terkejut aku mase nak bayar ... sebabnye kalo aku makan kat Miri order camni, koman2 double the price ... mmg puas hati lahh ...



Tamat sudah perjalanan hari pertama.

10 comments:

  1. Besarnya udang. Waaahh meleleh air liur tgk. Sedapnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan2 seafood tu mmg highlight of the trip ... sebabnye dah lame ngidam nak makan fresh seafood

      Delete
  2. Azra!!! Bestnya ada adik kat sana dh save budget. Seafood murah tu td Jm g pasar ikan kembung sekilo rm17 beli 8 ekor rm16 wahhhh mahal betul!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. me dah lame tak beli ikan kembung kat pasar.. sebab terkejut tengok harga T___T

      Delete
  3. Salam

    Lama bebeno tak spi sini, last rasamya 8-9 tahun lps masa htr anak sedara daftar sebagai tenaga pengajar kat Uni Sabah caw Labuan

    Labuan sekali ronda keliling pulau, tak spi 1/2 jam dah settel hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhehe labuan mmg tak besar mane pun

      Delete
  4. Kalau aku x stranded kat Brunei haritu, memang plan nak round Labuan kejap. Nak gak lah gi Memorial Park tu semua. Malu wei negeri sebelah je, tapi baru 2x jejak. Ko turun KK, roger2 aku tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekeke biase la bie... kalo dah dekat sesangat, mesti bertangguh2 nak pegi sebab alasannye tempat dekat sesangat, anytime bleh pegi gitu

      Delete
  5. Salam Azra.
    Saya tak pernah lagi ke KLIA2 dan juga tak pernah ke Labuan.
    Terima kasih share info. InsyaAllah saya akan ikuti entries seterusnya.

    ReplyDelete