Nuffnang Ads

January 15, 2015

Harga passport sudah turun?



Mengikut info seseorang yg baru saje renew passport harini, harga passport sudah turun jadik RM200 untuk 5 tahun. Akan tetapi option utk renew 2 tahun sudah dimansuhkan  ... so aku agak happy sebabnye passport aku pun bakal direnew dlm sebulan dua lagik ni and aku dah plan nak renew 5 tahun terus... dah jimat RM100 disitu ... tapi utk org yg travel one or twice a year and bukannye kaki jalan, to spend another RM100 utk 5 year passport yg mane chances utk pakai adelah tak sampai 1 muka surat, emmm maybe a bit too much ... then again, it's not like we have any other choice pun kan .. before ade option renew 2 tahun tu, semua org renew for 5 years with RM300 rite ... so back to square one minus RM100 ... so yay or nay ?

Btw, aku dah check website imigresen pasal harga baru ni tapi takde ape2 pun info kat situ ... i hope diorang akan update the website soon


12 comments:

POJIEGRAPHY BLOG said...

Akan timbul isu kepada mereka yang jarang travel la. Tapi apa pun, 5 tahun untuk 200MYR tu memang murah dan berbaloi!

syieda said...

Adoii rugi ni. Rm100 tu besar kot nilai. Boleh top up duit belanja time travel tuuuuu. ....

Anil Wanina said...

hujung tahun ni passport mati.. hahaha.. kalau renew 5 tahun terus.. memang sokmo panjang kaki je la berjalan ni.. hihihiih

Jari Manis said...

Hoyeee..ini berita baik buat kaki travel like us kan Azra..tetapi as u said bagi yg nk travel 1 kali shaja or dalam 5 tahun tu 2-3 kali sahaja agak merugikan. Kenapalah dorang x kekalkan option seperti dulu ye..maybe ada sesuatu di sebaliknya sblm dorang decide begini.

Kalau RM200 for 5 years..lebih panjnaglah kaki JM ni eheheheh...ckp mclah byk lah duit berjuta2 lemon

Nina Hamdan said...

Yay.. sebab my family kaki travel.. Nay for those yang bukan kaki travel.

CT Humairah said...

kan.. tak ade dalam website lagi.. CT pun takut kang kena tuduh sebarkan berita palsu miahahaha.. huurm yg jarang2 travel tu iols la tu *angkat2 tangan* tapi still jimat rasanya..

Umai Kenzo said...

wahhhhh laju update...thanks for info. Yeay!!!! jom jalan2

Hanis Amanina said...

sangat berbaloi! jimat nak renew passport utk buat visa pas ni :D

Miss Nazla said...

Kurang lebih sebenarnya berbaloi kepada yang memang selalu ke luar negara. Macam sorang kawan ni. Siap yang 5 tahun tu kena tuka buku. gituuu.

Ena Azman said...

erm..nampaknyak kena renew rm200 terus la lepas ni..dah la jarang jarang je keluar jalan...sangat rugiiiiii

Time Traveller said...

Memang lepas nie akan buat 5 tahun la... yeaaaa tak yah la tukar banyak kali :D

dorsett pink said...

Baru tahu harge pasport turun tapi pasport saya lambat lagi mati sebab buat utk 5 thn

Post a Comment