Nuffnang Ads

January 14, 2016

Taking KTX from Seoul to Busan


Ni first time aku amik KTX ke Busan ... tiket aku dah reserved awal2 masa claim our Korail Pass 4 hari sebelum our travel date ... train pukul 7:30am so seawal 7am kitorang dah sampai kat Seoul Station ... sebelum keluar bilik kitorang dah breakfast siap2 takut nanti kelaparan plak dalam train ... dekat Seoul Station tu, aku mencarik jugak ape la yg boleh dibeli tuk dikudap2 dlm train .. tapi nampak takde menda yg menarik ... or more like aku tak tau boleh makan ke idok ... last2 aku beli pisang 3 bijik ... mahal nak mampos ... 1,800 won utk 3 bijik

Around 7:15am gitu, kitorang turun ke platform lepas dengar boarding announcement utk train yg kitorang nak naik tu


Dah turun tu, jauh plak menapak nak pi tempat untuk naik ke coach kitorang .. baru perasan rupanya panjang yg amat train KTX ni



Train baru nak sampai kat platform





Aku dapat isle seat so takde la nak amik gambar kat luar ... dok layan movie jer kat tab ... adik aku plak dok keep track brape laju train ni gerak

Ni top speed yg adik aku sempat capture 301km/h ... tak selaju shinkansen kat jepun 

Tepat 10:04am, train sampai kat Busan station ... keluar dari train, kitorang lepak sekejap kat dlm station tu sesambil carik map and info kat tourist center





Hello Busan

Pokok2 kat Busan ni masih ada dedaun yg belom luruh

Next stop, Gamcheon Cultural Village.

9 comments:

  1. hi azra...lama sungguh tak menyinggah sini..hehe sedang elok aku cari info psl seoul-busan ni, ko post lak pasal ni..hehe tq beb..

    ReplyDelete
  2. Saya naik jeju air jeh dulu. Tapi rasa x nak gi dah Busan kot. Nak cover seoul jeh...banyak tempat menarik tak g lagi

    ReplyDelete
  3. Kalau shinkansen tu speed dia berapa pula ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. i think shinkansen is slightly faster

      Delete
  4. dalam KTX ni kann, dia ada sediakan any minuman free?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde free drinks ... tapi boleh beli food / drinks kat stewardess yg selalu dok tolak troli makanan kat dlm train tu

      Delete
  5. memang best naik KTX ni...laju weiii :-)

    ReplyDelete
  6. tak sampai lagi keinginan nak naik KTX.. insyallah next time =)

    ReplyDelete