Nuffnang Ads

May 17, 2016

Kembara 3 Negara : Day 10 - From Interlaken to Lucerne

Day 10 - 22 March 2016

Hari ni aku akan ke Lucerne ... hala tuju utama adelah nak ke Mount Rigi, pastu pusing2 Lucerne before balik semula ke Lauterbrunnen later in the day

Untuk ke Lucerne, aku amik Lucerne-Interlaken Express train ... train bertolak pukul 8:04am ... agak awal la aku kluar dari hostel ... train yg aku amik ni adelah direct train ke Lucerne .. takyah tukar2 train dah .. and view mmg superb sangat ... tapi hari yg aku pegi ni, cuaca agak kelam so gambar pun agak sendu ...

Luzern (German spelling ) = Lucerne (English spelling) ... kalau tak silap la



Sebelum naik train, sempat la terjah Coop kecik sebelah station tu and beli air mineral ngan salmon  bagel buat lapik perut

Evian 500ml = CHF0.80 ... salmon bagel = CHF4.30

Train ni tak ramai sangat orang .. dlm coach yg aku duduk tu ade 3-4 org jer ... so dapat la aku tukar2 seat utk snap2 pics

Kat tepi Lake Brienz

Lepas pada Brienz station, train akan start climbing the mountain ... dari situ view mmg stunning lah ... kene dok belah kiri train utk best view














Perjalanan selama 1 jam 50 minit tu rase macam kejap jer sebab syok sangat dok layan view ... sampai kat Lucerne, aku terus menapak ke Pier 1 untuk amik feri ke Vitznau ... to be continued.

16 comments:

  1. subhanallah...cantiknya pemandangan

    ReplyDelete
  2. Pegh Azra..

    Hati aku tertusuk-tusuk rindu Switzerland.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe moh la kite kumpul duit pastu repeat lagik

      Delete
  3. Replies
    1. MKL wajib terjah Swiss kalau pi europe

      Delete
  4. ya Allah, rindunya Switzerland! :D Bila baca post ni, memang terbayang2 balik kenangan ke sana dgn parents tahun lepas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. i rase i have to repeat swiss again huhuh

      Delete
  5. view sangat cantik.Tenang je tempat ni.Time summer mesti view super duper cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. penah tengok gambar org pegi time summer ... cantik sangat mcm amik gambar dlm studio jer

      Delete
  6. alamak.. ni menginbau nostalgia ni!!! terbaikkk

    ReplyDelete
  7. ada e-mail tak nak tanya beberapa soalan pasal iceland. nak tanya pergi sampai istanbul blum?ada tak grab aax tehran?

    ReplyDelete
    Replies
    1. azradiza@yahoo.com
      Istanbul belum masuk list .. insyallah soon
      tehran tak minat sangat .. but waiting for Mauritius :)

      Delete
    2. saya grab tehran sebab nak ke istanbul. Pi balik tehran-istanbul rm400 ok la tapi kena transit kat azerbaijan

      Delete
  8. Cantiknya pemandangan. Harap suatu hari sampai juga ke Switzerland.

    ReplyDelete
  9. cantik nya... nanti share la brapa kos pergi sini k

    ReplyDelete