Nuffnang Ads

May 27, 2016

Kembara 3 Negara : Day 10 - Mount Rigi

Keluar je dari Lucerne station, aku terus menapak ke Pier 1 ... dari Lucerne, aku naik feri sampai ke Vitznau , kemudian naik train untuk naik ke Mount Rigi

Feri yg aku nak naik ni depart pukul 10:12am ... dijangka tiba di Vitznau pukul 11:09 ... both feri & train trip ke Mount Rigi ni covered by Swiss Pass ... so dah tak payah nak kluarkan extra money for this trip



Gambar masa naik feri ni sangat2 la sendu sebabnye cuaca hari tu berkabus jer ... ikutkan boleh nampak all the snow-capped mountain tapi masa aku pegi ni, mmg tak nampak langsung







Dah sampai Vitznau ... tengah menapak ke train station

Sampai kat Vitznau, terus naik train Vitznau-Rigi Bahn untuk naik ke Mount Rigi ... train station ni betul2 opposite jeti tempat feri berenti tu jer


View dari dalam train ni pun ikutkan mmg cantik .. tapi nasib aku tak baik ... semua kelam kelabu asap jer la ... bile dah sampai belah atas baru la cuaca mcm ok sket

Snow masih lagik menimbun along the way ke Mount Rigi ni




Sudah sampai Mount Rigi station ... the train ride is about half an hour



Aku plan nak naik sampai atas ... tapi bile tengok snow yg menimbun2, hadehh lemah acik ... pastu path nak naik atas tu bukan main curam lagik ... kalau tergolek mmg masak la


Curam sesangat

Last2 aku stop kat marker ni jer .. dah malas nak naik sampai atas


Rasa macam nak slide je sampai ke bawah


Sementara nak tunggu train untuk turun semula ke Vitznau, aku melepak jer la kat station tu





Train schedule ... ade 2 train ke Mount Rigi ni


Train dah sampai

Layan view on the way turun



Sampai kat Vitznau, next feri is not for another one hour ... so aku pusing2 dulu kat Vitznau ... to be continued

5 comments:

  1. Fuhhh, memang tak nampak view bawah langsung :O

    insyAllah ada rezeki nanti, berkunjung lagi ke sini :) cantik sangat view dia sebenarnya, nampak tasik2 tu, rumah2 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg agak kecewa laa ... sebab dah tengok gambar2 org lain yg pegi, perrhh view mmg superb
      takde rezeki ... maybe tanda kene repeat utk honeymoon kot ^_^

      Delete
  2. ada dua train yang berlainan warna ye..

    ReplyDelete
  3. di mata aku dah cukup cantik azra...yg penting kalau tengok real lg lawa kan..

    ReplyDelete
  4. Tetap cantik wpn bersalji... berapa suhu ms ni?

    ReplyDelete