Nuffnang Ads

November 25, 2016

#KesekianTakesSgLembing - Day 1



19th Nov 2016

Trip berlima dengan geng2 #kesekian ( DJ, Dzuli, Mrs, Ab & yours truly) ... plan asal nak pi Janda Baik je, tapi ntah cemane tetiba bleh tersampai ke Sungai Lembing ... kitorang stay kat Time Capsule Retreat ... disebabkan tema kali ni #jjcm + #bondingTime , makanye harus lah ade pitstop untuk jjcm kat Pahang ni ... first stop adelah Temerloh untuk mencarik ikan patin masak tempoyak


Memula kitorang pi kedai Pak Usop yg kat tepi sungai tu .. sekali ramai la plak orang ... meja semua penuh ... padahal time tu lom kul 12noon lagik .. makanye kami terjah kedai Go'bang Maju ... seb baik orang tak ramai sangat


Yang pasti, ikan patin tempoyak kedai ni mmg terbaeekkk... harga pun not bad .. seketul ikan patin hanyalah RM15
Abis makan, kitorang terus proceed ke Sungai Lembing ... after almost 2 hours kot, selamat sampai ke pintu gerbang Sg Lembing CBD ^_^



Sungai Lembing is a very quite town .. tapi banyak jugak sebenarnye menda2 menarik yg kite boleh visit .. our first stop untuk hari ni adelah Sungai Lembing Tin Mines ... nak masuk sini kene bayar RM15.90 per person



Yang menariknye nak masuk sini kene naik train lombong yg cinonet tu ... x sampai 5 minit pun sebenarnye huhu .. pastu turun train, kite kene menapak around 2km kot dlm tu ... kat dlm tin mines ni banyak la diorang letak citer2 sejarah cemane lombong tin mines ni came to be ... siap ade short videos semua .. pastu guide kat dlm tu pun ade citer sket2 kat kitorang ... and ade satu part tu diorang preserve the chair lift yg diorang gune kat dlm tu

Pintu masuk lombong


Rupe paras train

Orang paling excited masa naik train ni huhuhu

Part of the tunnel

Tunnel yg sangat basah dan agak gelap 

Chair lift

Us minus yours truly sebagai photographer tetap

Ade kejadian tak best lepas pada aku amik gambar kat atas ni yg mana one of us tersepak batu and jatuh ... nasib baik takde injury yg serius selain dari minor cuts ... seb baik jugak ade habang Ab yg gagah perkasa boleh bantu ape2 yg patut *ayat menjual utk ko ni Ab, mohon blanje iols makan kat Pince & Pints pasni okeh*

Dari tin mines tu, kitorang gerak pi jambatan gantung Kolong Pahat plak ... jambatan ni agak skeri sebenarnye akan tetapi penduduk kg selamba je naik motor ikut jambatan ni .. ahkak seorang yg sangat gayat makanye amik gambo dari tepian jer laa


View dari atas jambatan ni boleh tahan cantik


Gambar posing adelah wajib

Masa tengah layan amik gambo ni, diorang2 sempat bertanya kat org yg dok lalu lalang kat situ kat mane nak beli biskut kuantan ... jadiknye kitorang terjah plak kedai jual biskut ni .. tak jauh mane pun dari jambatan gantung ni ...

Biskut ni cicah air nescafe panas tersangat la sedap ... kredit to DJ

Dah abis membeli belah, baru lah kitorang gerak pi Time Capsule Retreat ... payment semua Ab dah settle siap2 masa buat booking ... sampai je terus amik kunci bilik masing2

Ab amik bilik capsule

Dalam nampak simple tapi menarik

Kitorang yg pompuan amik bilik Parallel Aurora ... cabin converted into room ... ade 2 double bed on both sides ... bilik air kat tengah2 ... ngam2 utk kitorang berempat ... bilik kitorang ni jauh sket dari bilik2 jenis capsule tadik

Bilik kitorang yg belah kanan

Ada 4 bilik yg jenis Parallel ni ... design pun lain2

Tepi cabin ni adelah cermin

Aku ngan Mrs amik katil ni

Dzuli n DJ amik katil yg ni 

Bilik air luas n selesa ... ade water heater siap

Harga semasa bilik2 kat sini boleh tengok kat Time Capsure Retreat

Malam tu kitorang plan nak berbbq ... so sampai2 je terus book barbeque pit dengan staff kat situ ... kene bayar RM30 ... diorang bagi tempat bbq , arang, fire starter + penyepit ... seb baik tempat bbq tu betul2 depan cabin kitorang ... meja kerusi semua dah ade ... barang2 untuk bbq kitorang dah bawak siap2 dari KL ... jaring untuk bbq pun kitorang bawak ... lepas settle letak barang semua, xtvt bbq start

Part yg paling mencabar adelah nak hidupkan api huhuhu ... yg ni aku pas kat DJ ngan Ab jer ... biar la depa bergaduh kat tempat bbq tu sementara ahkak2 ni nak tukar baju

Rakan sebaya tengah buat SOP cemane nak hidupkan api ^_^

Lepak kejap sementara nak tunggu api membara ... perbincangan serius ape ntah diorang ni

We olls layan kambing malam tu

Dan jugak drumstick, n chicken wing n jagung bakar

Jemput makan

Sambil makan sambil nyembang tak hengat dunia didalam kegelapan malam ... seb baik dah ready insect repellent siap2 .. sebab nyamuk boleh tahan banyak ... pastu tengah dok borak2 tu, tetiba nampak langit cerah dengan bintang memancar2 ... wahh apo lagik ... masing2 terus amik camera and pi carik spot best tuk amik gambar ... tempat yg dituju adelah parking lot depan tin mines ... sempat la snap2 gambo sekeping dua pastu tetiba ade org sakit perut nak memerut lak ... terpaksa la balik semula ke bilik

Settle membuang segala yg patut, kitorang pi balik ke parking lot tadik tapi too bad awan dah tebal, dengan kilat semua bagai ... makanya sekian saje xtvt stargazing untuk malam tu

Tapi sebab malam masih muda, kitorang pi ronda2 town Sg. Lembing tu pulak ... tak sangka the one and only cafe hipster kat situ masih bukak ... terus kitorang terjah and sambung borak kat situ lak

Name cafe ni Los Muertos  ... means city of the dead

Cantik konsep cafe ni ... tapi jaga2 kusi tu boleh bikin orang panas hahahah

Kopi serigala ... seb baik takde org bertukar jadik werewolf malam tu

Cool sgt owner ni siap nyanyi2 bagai

Sambil borak sambil online ... ni kejadian sebelum salah sorang dari kitorang jatuh tergolek sebab kusi patah ^_^ ... seb baik owner tak kene sue

Lame jugak sebenarnye kitorang lepak situ .. dekat2 kul 1am kot baru kitorang gerak balik ... elok2 sampai depan  bilik, hujan turun mencurah2 ... masing2 kelam kabut nak ngemas meja sebab tadik main selambe je tinggal barang2 kat atas meja depan tempat bbq tu

Dah settle kemas barang, makanye we called it a day ... Not!!! ... sebenarnye masing2 sambung nyembang lagik dalam bilik sampai kul brape ntah ... aku rase aku terlelap around 2.30am gitu kot. Malam tu syok je tido dalam ekon yg super sejuk.
End of day 1.

Kredit to Ab

1 comment:

  1. bestnya...nama geng pun menarik..#kesekian..hihi..

    ReplyDelete