Nuffnang Ads

November 30, 2016

New Zealand 2016 : Day 3 - Northern Explorer Train


29th Aug 2016

Hari ni aku akan naik Northern Explorer Train ke Wellington ... this is one of the scenic trains kat New Zealand ... mmg salah satu aku punye wishlist jugak lah ni ... So pagi ni aku kene check-out awal dari Jucy Snooze sebab train akan bertolak pukul 7.45am ... lepas tu pulak, Northern Explorer Train ni ade station khas which is dekat Auckland Strand station ... nak pegi station tu, aku ade option samada nak naik teksi or nak menapak ... disebabkan aku nak jimat fulus, makanye menapak la aku dipagi yg dingin nan mendung itu ... boleh tahan jauh Auckland Strand station ni .. dalam 30 minit jugak la aku menapak ...


Sampai kat pintu pagar, terus blur mane nak tuju nih ... sebab macam takde bangunan yg menunjukkan ciri2 train station ... rupenye diorang convert satu container jadik check-in counter untuk train ni


Aku pegi kat counter, tunjukkan aku punye booking slip dengan passport ... pastu ade sorang porter yg tukang angkat beg ... die tanye aku nak turun kat mane ... aku cakap nak turun kat Wellington, terus je die amik satu tag Wellington letak kat luggage aku pastu masukkan luggage kat luggage coach ... nanti dah sampai Wellington baru collect balik luggage tu ... senangnye takyah susah2 dengan luggage segala

Pastu aku tanye org kat check-in counter tu ade convenience store tak kat area situ ... too bad mmg takde ... tapi die suh aku beli makanan kat cafe dalam train tu ... tapi lambat sikit kene tunggu sebab masa aku sampai tu still early , diorang tengah nak prepare the food


Lepas dah dapat tiket, aku terus board the train ... selesa sangat train ni ... legroom luas ... cermin mmg jenis scenic habis ... ade open air coach, ade at-seat commentary ... pendek kata berbaloi dengan harganye ... Info pasal scenic trains kat New Zealand boleh tengok kat http://www.kiwirailscenic.co.nz/ ... untuk Northern Explorer Train ni, harga tiket adelah NZD179 + NZD4 for  booking fees ... train ni kekerapan die hanyalah 3 kali seminggu



Tempat cucuk headphone untuk dengar commentary .. headphone diorang provide sorang satu

Bile ada commentary, screen kat atas ni akan tunjuk visual2 menarik pasal tempat yg train tengah pass by

Sempat pegi cafe beli sandwich untuk alas perut ... harga boleh tahan ... this cost me NZD6

Train gerak on time at 7.45am ... the commentary akan cerita tempat2 menarik yg train lalu ... macam2 history lah diorang cerita ... and bile ade tempat yg best untuk amik gambar, diorang akan suggest untuk pegi ke open air viewing coach ... pastu nasib baik plak coach yg aku duduk tu mmg betul2 sebelah open air coach .. so senang la aku nak ulang alik pi situ amik gambar

View dari dalam train ni mmg sangat lawa ... tak jemu aku layan mata tengok view along the way throughout that 11-hours journey


Nampak masjid

I see rolling hills most of the time

With cows and sheeps




Train stop kejap kat Hamilton ... passengers dibenarkan turun untuk amik gambar



Open air viewing coach

Pastu train gerak again with few more stops along the way



















Train berenti kat Tongariro National Park ... kat sini we got to see volcanic mountains ... kalau hari cuaca elok, cantik sangat view kat sini... too bad hari tu mendung yg amat ... tapi dapat jugak la aku tengok Mount Ngauruhoe yg ala2 mcm puncak Mt.Fuji tu



Pastu aku pegi chillax kat cafe plak ... beli salmon n soba ... layan sangat makan sesambil tengok view yg marveles kat luar train



Tak lama lepas tu, train akan lalu over a series of viaducts ... time ni ramai dah serbu viewing coach untuk amik gambar












Ladang llama


Soon after, matahari dah start terbenam ... and kebetulan plak time tu train dah start cruising along the coastline ... so view sunset adelah sangat superb







And finally, train sampai kat Wellington train station at 6.20pm ... dengan itu tamatlah sudah journey almost 11 jam naik train with view yg sangat indah


Inside Wellington train station

Dari Wellington train station, aku menapak ke Hotel Waterloo & Backpackers which is betul2 kat depan train station tu ... aku overnite kat hotel ni satu malam ... harga bilik kat sini boleh tahan jugak sebenarnye walaupun condition bilik adelah sangat so-so

Paid NZD66 for this room

Something you don't get to see very often

Lepas letak beg and freshen up, aku turun ke lobby untuk carik free wifi ... plan asal nak terjah Wellington Cable Car ... tapi bile dah dapat wifi tu, malasnye nak kluar dah ... tapi kedekut betul la hotel ni ... bagi free wifi for one hour jer ... kalau nak extra, kene bayar brape dollar ntah ... tensen tul aku ... idok la aku nak spend untuk wifi kan .. lepas abis bertenet,  aku kluar pegi convenience store carik something to eat. Lepas makan, mandi and solat semua, terus tarik selimut ... besok panjang lagik perjalanan aku ... end of day 3.

4 comments:

  1. ya Allah cantiknya view. tak pergi pon rasa macam kat sana dah tengok photos ni

    ReplyDelete
  2. awesome sgt view. tak sabar nak tggu next post.

    ReplyDelete