Nuffnang Ads

August 28, 2017

Pulau Perhentian : Day 1 - Coral Bay


Lepas abis lunch, aku nak jalan2 pi area Coral Bay ... Coral bay ni on the other side of pulau perhentian kecil ... ngadap mainland ...  nak pegi sana kene lalu area berbukit sikit untuk cross the island ... bleh tengok peta kat bawah ni ... kalau ikutkan peta ni, route dari Awatif ke Suhaila Shop tu ikut jln dalam .. tapi aku haritu lalu ikut tepi beach jer


Laluan berbukit nak pi Coral Bay ... akan tembus tepi Tropicana Inn

Tropicana Inn

Masuk usha dalam compound Tropicana Inn ... cantik gak chalet kat sini .. tapi jauh dari pantai


Keluar dari Tropicana Inn, jalan menurun bukit sampai jumpa another resort

Kene lalu dalam resort ni untuk ke Coral Bay

Cantik resort ni

Ok dah sampai Coral Bay



Air laut kat area Coral Bay ni mcm tak selawa kat Long Beach ... aku tak masuk berendam pun kat sini ... takat jalan tepi beach pastu layan view dari atas jeti ... aku nampak ada obor2 , lagi la turn off nak masuk laut




View tetap la cantik


Dari atas jeti, aku boleh nampak ikan berenang2 kat bawah ... syok jugak layan


Ada beberapa ekor baby sharks 

Yang hitam tu sea cucumber kah?


Tak lama aku melepak kat Coral Bay ni sebab dah start panas yg amat ... pelan2 menapak balik semula ke campsite

Lalu dalam Ombak Dive Resort lagi sekali ... suka tengok design resort camni

Kene mendaki bukit lagi sekali ... curam betul slope ni

Masa otw balik ni baru perasan this Boardwalk route ... tapi jalan nampak sangat sunyi so aku tak jadik nak redah sorang2 ... kalau ada teman maybe bleh gak try

Dah sampai kat Long Beach semula


Sampai kat campsite, terus pi shower, solat semua pastu melepak depan khemah layan view. Plannya petang nanti aku nak pi windmill kat belakang campsite ni.

Beach depan campsite

Those payung and tikar are for rent ... satu payung + 2 tikar = RM10


to be continued ...

4 comments:

  1. Rindunya Perhentian. Cantik sangat kan kat sana 😍

    Masa pergi dulu, Siqah stay kat Senja Bay resort kat Coral Bay. Lebih selesa duduk sana sebab Long Beach crowded. Suka tempat yang tak ramai orang. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. perasan jugak area Coral bay tu tak brape crowded

      Delete