Nuffnang Ads

August 06, 2013

3D2N Singapore - Day 2 #Part 1

Dah berzaman baru nak update Day 2 utk trip singapore arituh ... penyakit malas menjadik2 plak skang nih 

Okeh, hari kedua ni paginye aku dah plan nak pegi Sentosa ... tujuan utama nak masuk South East Asia Aquarium ... dari Bugis, aku amik mrt pegi Vivo .. dari situ jalan kaki along Sentosa boardwalk utk sampai ke Sentosa ... kene bayar $1 je pun ... kalau naik monorail Vivo Express tu, kene bayar $3 ... 






Dari tempat bayar tiket dengan tempat yg aku nak tuju tu sebenarnye boleh tahan jugak nak menapaknye.. nak2 plak panas yg amat kat Sentosa tu ... lom ape2 baju dah lencun ...



Bile dah sampai kat main area tu, aku sempat la pusing2 kejap ... snap2 gambo kat depan USS segala.. nak masuk tu mmg tidak la... aku bukan jenis yg suka theme park 






Masa dok pusing2 tu, jumpe HRC ... tapi mase aku sampai ni , kedai merchandise mcm tak bukak lagik... so aku ingat nak singgah mase nak balik nanti.. skali bleh lupe langsung... melepas la nak beli shot glass :(


Dah agak2 penat pusing, aku pun menuju ke S.E.A Aquarium ... skali, queue nak masuk panjang tahap tak boleh maaf punye ... nyesal lak aku pi pusing2 dulu tadik...



Melopong aku tengok waiting time kat atas tu .... queue nak masuk dah mcm ular kene palu 40x okeh... tak caya cube tengok ni... line aku tu adelah line ke 4 ... ade lagik 3 line of the same length kat sebelah aku tu... T__T



Finally after 35 minutes of waiting time, baru la dapat masuk dalam bangunan .... ni lom masuk aquarium lagik ...


Dah masuk tu, ade la few exhibitions going on ... ade yg free, ade yg kene bayar lagik ...




Lepas tu, amik escalator turun tingkat bawah... skali tengok another queue utk masuk aquarium... serius aku rase mcm nak pengsan dah time nih....


Pastu pass by lagik few more exhibitions ...


And more queue ..


Then finally, baru dapat masuk aquarium ... total queuing + berjalan time = 70 minutes ...


Once dah masuk dalam, mood utk tengok aquarium sudah ke laut la jawapnye... sebabnye dah penat berdiri satu, pastu org nye, ya rabbi ramaii sesangat.. bersesak2 dalam tu.. nak amik gambar pun kene queue ... pastu bising mcm kat dalam pasar... 

Dalam aquarium ni, banyak gambar aku yg agak fail.. aku ni bab2 tangkap gambar dalam gelap mmg takde skill ... 










Highlight of the aquarium is the 8.3 meter tall viewing panel , the largest aquarium viewing panel in the world ... ramai org melepak makan2 kat sini, so aku pun join the crowd.. kat tepi tu siap ade cafe segala ... tapi takde ape sangat yg bleh dibeli ... seb baik aku ade bawak roti... boleh la wat alas perut... tempat ni mmg best it's just that tak banyak sangat ikan2 yg menarik dalam tu... the one in Okinawa siap ade whale shark okeh ... tetiba je hati terase gediks nak gi sane ^_^






Dah ilang sket penat, aku sambung lagik sket... this viewing panel dah dekat2 ngan exit dah pun sebenarnye







Lepas kluar dari terowong kat atas tu, then that's the end of the aquarium tour ... Bagi aku, S.E.A Aquarium ni ok , berbaloi dengan rega $29 per entry kalau queue nak masuk tu bukan tahap hazabedah ... and with less people  ... actually banyak menda bleh tengok dalam nih ... of kos jauhhhhhhhhh lebih besar dari Aquaria KLCC ... 

Dah abis tu, aku cecepat kluar nak carik makan... lapar bebeno.... kebetulan aku dapat voucher $5 free mase beli tiket aquarium tu.. 


So plannye nak carik makan kat food street ... skali penuh sesangat tempat tu... queue nak beli makanan pun panjang... so kensel je la...on the way balik tu, aku singgah Mustafa dulu sebab nak beli jam yg akak aku kirim ... time ni dah tak larat nak kluarkan camera... so no pic ... dah dapat jam yg berkenan, terus balik hostel and tapau nasik beriyani lagik skali kat zamzam... beriyani kambing die mmg kaw la... dah kenyang tu, sempat la layan mate jap sesambil nak tunggu kluar balik mlm nanti ...

Saje2 nak tempek gambar aquarium in Okinawa ... aku rase it's amazing to see whale shark that close ... although from what I read, the whale can't stand being in captivity ... every 2-3 years, akan ade yg mati ... too bad right ...


2 comments:

  1. wahhhh..aku nampak dory & nemo...
    menariksss...

    Sharkbait..huu haa haa!

    ReplyDelete