Nuffnang Ads

January 30, 2014

2014 Winter Wonders - Day 6 - Yongpyong Ski Resort



Day 6 - 15 January 2014

Aku dan member ni dah lame plan nak pegi ski resort ... ikutkan trip kami yg lepas, mmg kami nak terjah ke mane2 ski resort tapi banyak plak aral melintang ... so this time kitorang determine to make it happen ... ski resort ni banyak yg provide shuttle bus dari seoul and harga shuttle bus ni ade yg murah and ade jugak yg mahal ... mase tengah2 planning dulu kami pk nak amik shuttle bus jer seoul... tapi lepas bace entry Supermeng Malaya pasal diorang pegi Yongpyong Ski Resort dari Sokcho, kami pun pk dah alang2 mmg nak masukkan Sokcho dalam itinerary kami, why not follow je route yg abang Meng buat arituh ... mcm best and challenging jugak ... so itu la pasal our stay kat Sokcho jadik sampai 3 hari 2 mlm.. sebab one day dah allocate siap2 utk pegi ke Yongpyong ni

Okeh, dari entry abang Meng tu, kami dah jot down sesiap the routes and segala mcm info yg perlu ... pastu just to make everything clear, kami mintak advise jugak dari Mr.Yoo pasal nak ke Yongpyong ni.. die mcm ala2 terkujat bile aku inform kami nak ke sane and nak mintak advise cemane nak pi naik bas ... hahaha die kata it's quite far, the journey could take up to 2 hours one way.. 4 hours return ... kekeke aku cakap it's ok .. we have ample time to spare... so Mr.Yoo pun tulis siap2 route bus kat atas sekeping kertas ... and off we go



Basically kami kene amik 3 bus .. memula dari Sokcho amik bas ke Gangneung... then dari Gangneung amik bas ke Hwenggye ... then dari Hwenggye ade free shuttle bus utk ke Yongpyong ski resort ... this route is exactly the route given by abang Meng dalam his entry ...

Kitorang sampai kat Sokcho bus station tu around 9.15am gitu.. tak reti2 nak kluar awal padahal jalan kaki 5 minit je dari hostel ... bile nak beli tiket bas ke Gangneung, aku main tunjuk je kertas yg Mr.Yoo tulis tu... senang sebabnye kang nanti kite sebut lain, diorang paham lain plak kan.. so berjaya beli tiket ke Gangneung kul 9.20am .. harga tiket adelah 6,300 won per person ... time tu bas mmg dah tunggu passenger so kitorang tak sempat nak buat ape2 dah... beli tiket kat kaunter, terus kluar gi platform and bagi tiket kat ahjussi drebar bas tu.. nak amik gambar tiket pun tak sempat ... memula tu ingatkan ade assign seat mcm bas dari Seoul ke Sokcho tu, rupenye utk local bas ni free seat jer.. duduk kat mane2 yg ade kosong... we choose the last seat sebab mcm dah best plak dok paling blakang... view lagik clear on both sides


Walaupun consider local bus, tapi seat bus tetap mcm long distance bus ... 2-1 seating arrangement ... mmg comfortable abis ... journey dari Sokcho ke Gangneung is around 1 jam 10 minit ... sampai kat Gangneung, pegi ke kaunter tiket and lagi skali tunjuk je kertas sekeping tadik utk ke Hwenggye ... tambang kali ni 2,500 won sorang ... sebabnye dekat je Hwenggye ngan Gangneung ni... around 30 minutes gitu jer


Sebenarnye aku tak pasti cemanekah tulisan Romanize yg betul utk Hwenggye ni.. sebabnye ade yg tulis Hwenggye, ade yg tulis Hoenggye, kat tiket bas ni tulis Hoinggye


Bus yg kitorang naik ni akan pegi Hwenggye, Jinbu and Jangpyeong based on 3 locations tertulis kat depan bas tu ... too bad signage kat bus ni mmg takde tulis roman langsung .. seb naik aku reti la sket2 bace hangul nih ... kitorang sebenarnye ragu2 gak nak naik tapi bile hulur tiket bas kat drebar tu, die takde kate ape2 so betul la tu ... bas ni pun free seat jugak ... seat blakang dah jadik favorite seats kami



After 30 minutes, finally kitorang sampai kat Hwenggye ... bus station Hwenggye ni tak mcm rupe station bus pun... dah la dok kat tepi station minyak.. aku ingatkan bus tu berenti nak isi minyak... hehehe... bile tengok ramai org turun, kami pun ikut turun.. bile tanye kat ahjussi drebar bas tu, ' Hwenggye?' .. die kate yea..yea... so kami pun turun ler kat pekan yg agak sunyi sepi tu



Mengikut citer abg Meng and Mr.Yoo, ade free shuttle bus dari Hwenggye ke Yongpyong... entry abg Meng ade mention kene amik shuttle bus tu dekat2 dengan area Korea Post... so kitorang pun menapak la ke depan sket and jumpe bangunan Korea Post tu.. akan tetapi takde signage takde ape yg indicate kat situ boleh amik shuttle bus ... aku pun malas pk panjang, terus sajes kat member aku utk amik taxi jer... member aku pun ok sebabnye dah sejuk gaban kat situ and kitorang takmo tunggu dalam kesejukan ... taxi dari Hwenggye ke Yongpyong amik mase dalam 15 minutes... tambang adelah 9,200 won ... ahjussi driver taxi tu tanye, 'ski rental?' , aku cakap yes jer ...sebabnye aku target nak pegi Dragon Plaza and setakat yg aku bace2 kat internet, kat dalam Dragon Plaza ni mmg ade ski rental and hoping that drebar taxi tu pun akan drop kami kat situ jugak laa... luckily mmg die dropkan kami kat situ jugak ...



Masuk2 kat dalam Dragon Plaza, tu kami mcm wooohhhhhhhhoooo... apekah ini??? It was damn packed with manusia.. dari sekecil2 budak umur 5-6 tahun sampai ke haraboji helmoni semua nak pi main ski ... what in the world??? Agak terkujat disitu sebabnye aku penah tengok gegambo org lain dtg sini, idok la crowded mane... adekah kami silap timing? Segenap ceruk penuh org.. either tengah queue, tengah gear up utk main ski, tengah pek2 barang... nak berjalan pun kene main selit2 among them ... beg2 semua diorang main tinggal kat tepi2 jer... agaknye locker semua dah penuh kot...

`

Dalam lautan manusia tu, jumpe jugak kami carik exit utk ke tempat main ski ...walaupun kami mmg takde intention nak main ski pun ... sekadar untuk merase pegi ke ski resort saje sebenarnye




After that, kitorang proceed to Gondola station.. plannye nak amik gondola and naik ke Dragon Peak ... Gondola station ni letaknye kat dalam Dragon Plaza kat level 2 ... kami pun memula tu blur2 jugak mane nak tuju tapi seb baik ternampak signboard arah tuju ke tempat beli ticket ... kalau mmg duduk kat dalam ski resort tu, akan dapat discount .. agasshi kat kaunter tiket tu siap tanye ade discount coupon ke tak, duduk dalam ski resort ke tak, nak naik gondola utk main ski ke utk sightseeing jer... rupenye bile tengok fare list, mmg ade different fares .. utk sightseeing lain, utk those yg stay kat dalam ski resort tu lain, those yg main ski semua lain ... utk sightseeing, rega adelah 14,000 won per person for return journey ... seb baik la gondola ni mmg tak ramai sangat yg naik .. agaknye harga mahal sket kot dari normal ski lift .. kitorang naik satu car dengan sorang helmoni ngan cucu die... gigihnye nenek ni bawak cucu main ski 


Weeeeeeeee... off we go


Honestly speaking, naik gondola ni adelah agak scary ... nak2 bile gondola tu pass by through the tiang2 tu, wah gegar2 jugak laa... at first aku ingat route gondola ni dekat jer.. rupenye dekat 15 minit la jugak ... naik sampai 1250 meter above sea level tak silap aku...





Bile dah sampai atas tuh, we were like, waaaaaaaaaaa....view mmg marveles ... kire kanan depan blakang adelah gunung ganang sayup mate memandang ...





Kat situ kami spend time admiring the view and main2 snow ... hehehhe.. bile dah over sejuk, masuk lepak2 kat dalam over crowded Holly's Coffee ... tu pun main selit2 kat mane2 yg boleh ... then only we knew sebenarnye ade Alpine Challenge ape ntah ... sebabnye ramai yg dtg dari overseas.. china, jepun segala for the ski competition ... no wonder la ramai sangat2 ... we spent about 2 hours plus kat atas tu before making our way back to Dragon Plaza

















Dari Dragon Plaza, kami menapak ke bangunan Tower Condominium utk amik free shuttle bus back to Hwenggye ... kat dalam bangunan Tower ni ade tempat utk beli tiket shuttle bus to other places ... aku stop kejap kat situ utk tanye pasal free shuttle bus pi Hwenggye ni... ahjussi kat kaunter tu inform suh amik bas kat depan main entrance bangunan Tower ni... bas kaler pink ... kami pun pi carik the main entrance and kat tepi parking lot  nampak la signboard free shuttle bus ... the next bus is at 3.10pm... ade lagik setengah jam ... so kitorang pun pusing2 kat dalam Tower Condo tu sesambil tunggu bas




Time belah kiri dari Yongpyong ke Hwenggye, time belah kanan dari Hwenggye ke Yongpyong


Bas gerak 3.10pm on the dot ... seb baik kitorang naik awal sebab ramai yg naik bas free ni.. mostly semua turun kat Hwenggye bus station ... sampai kat bas station, terus proceed beli tiket ke Gangneung ... this time seat bas tak brape best sangat sebab seat 2-2 arrangement






Then finally the bus trip from Gangneung to Sokcho  ... walaupun perjalanan kami harini penuh dengan turun naik bas, but for me this is a trip worth taking :)





5 comments:

  1. Subhanallah lawa nye! Kitorang sampai haritu dah petang sebab bertolak lambat dari Seoul. Sempatlah lepak kejap kat Dragon Peak tu. Clear view time ko pegi ni. Lawa gila kan view. Xabis2 wah wah aku kat sana.

    ReplyDelete
  2. berbaloi lah ke sini wlupun bertukar2 bas..JM ingatkan main sky tadi...cantik betul view..langit biru pekatl ak tu..sib baik tahu baca hangul...kalau JM sah tercengang kat situ

    ReplyDelete
  3. Awk sy nk ke korea bln 3 ni..sempat lg ke nk dtg sini?agak2 salji dah cair ke blom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasenye ski activities dan yg sewaktu dengannye open sampai mid march saje ... bile dah abis season, even snow masih ade, biasenye diorang dah tak bagi pegi main2 kat snow tu ... tapi kalau nak try your luck ape salahnye pegi .. yongpyong ni is an all year round resort ... bukak sepanjang tahun ...

      Delete