Nuffnang Ads

November 19, 2013

Dynamic Busan - Day 4 Part#1



Hari keempat ni aku buat dua entry sebab tetiba banyak plak gambo nak letak ... pastu takde mase plak nak edit semua gambar at one go ... bz bz bz ... dah tu next week nak bervacay lagik....bile nak abis entry Busan ni ntah... padahal 5 hari jer pun... okeh highlight of the day is a visit to Gamcheon Culture Village a.k.a the Korea's Santorini ... dari hostel tempat aku duduk tu, aku just naik mini bus saje utk pegi situ .. tambang 800 won one way ... journey naik bas around 20 minutes gitu jer...

Baru lepas hujan .. it's a wet Sunday morning



Aku tunggu bus dekat depan GS25 area Jagalchi station exit#1 ... nak pegi Gamcheon tu, boleh naik bus no 2 or no 2-2 ... kalau sape2 pakai transport card ( T-money or CashBee), tambang adelah 800 won .. kalau bayar cash 900 won

Rupe paras mini bus itu

Ade macam2 kaler

Mase aku tunggu bas ni, ade lagik sorang makcik dari Japan tengah tunggu bus yg same... aku tau die dari japan sebab die bawak brochures tulis jepun... bile bas no 2 sampai, die mcm teragak2 nak naik... bile aku dah naik baru la die follow.... hahaha.... padahal aku pun same2 teragak2 ngan die...tapi belasah je lah.. aku pk kalau aku salah naik bas pun, patah je la balik semula kan...

Inside the bus ... passenger boleh duduk sampai seat depan skali belah kanan tu...

Bas ni ade announcement tapi in korean la...nak turun kat Gamcheon ni, tunggu annoucement 'Gamcheon Munhwa Maeul' ... honestly aku tak dengar sangat annoucement tu tapi bile sipi2 announcement tu ade sebut Gamcheon, aku terus tekan loceng ... apparently most people yg naik bas ni mmg nak turun kat Gamcheon village ni pun ...


Peta Gamcheon menyambut kedatangan tetamu .... area ni sangat luas

Nampak lorong yg ramai org berdiri kat depan tu? Itulah entrance nak masuk Gamcheon .. lorong kecik jer 

Masuk2 lorong kat atas tu, akan jumpe beberapa org guide tengah lepak bawah payung ... they speak excellent english so boleh tanye ape2 saje kat diorang ... memula sampai tu aku tanye diorang ade map tak? diorang kate ade tapi kene beli kat visitor center ... rega 2,000 won ... so aku pun masuk la visitor center tu.. kat dalam tu jugak la ade galeri pasal how the Gamcheon Culture Village came to be ...

Peta tu beli kat dalam building ni

Gambar dalam visitor center tu.. lawa betul ...

Lepas dah dapat map, aku pegi semula kat tempat guide tadik ... diorang explain which route to take, what to see, highlights of the area, etc etc ... but incase sesat barat dalam area tu, diorang kate just follow the fish arrows ... it will lead you to the correct path ... the reason being is that this area is a residential area ... and some areas are not part of the tourist routes so sebolehnye jangan masuk area yg tak sepatutnye sebab dah dikire mengganggu ketenteraman awam gitu ...

Fish arrows ... penunjuk tanda yg ade merata2 kat area situ

Dah dapat idea sedikit sebanyak about the area, so aku pun start ronda2  ...





Yeahh.... mcm biase kene turun naik tangga yer

Yang ni tak bleh blah.. lalu belakang umah org... lorong sempit yg amat plak tu...

Rumah ni siap ade kusi meja kat depan.. nak je aku duduk amik napas




The only pic of me taken throughout the entire trip ^_^



Lalu ikut beranda umah orang .. siap ade pokok cili tu








Restoration work in progress

Ini adelah toilet













Finally back to the starting point



Took me 1.5 hours utk pusing the area ... penat boleh tahan la sebab banyak turun naik tangga.. pastu bukannye ade proper tangga pun ... bertabah jer lah ... nak balik semula ke Jagalchi , cross the road and tunggu the same bus ( no 2 or 2-2 ) . Ade bus stop kecik kat situ ...


Gambar dekat bus stop tu... lawanye time winter


20 comments:

  1. wah... kreatifnya diorang. Kalau rumah dah bertingket-tingket camtu abis parking kat ne? Atau diorang lebeh suka naik pengangkutan awam? Apa pun memang cantiklah rumah berwarna-warni dengan pelbagai deko.

    ReplyDelete
  2. Yeah dah ada update pasal Gamcheon. Lawa2 kan mural diorang. Kawan aku gi aritu, siap berdrama ngan hujan.

    Next, Part 2 please.

    ReplyDelete
  3. kalerful. cantek betul umah2 tu. macam dlm cite katun.

    ReplyDelete
  4. walau rumah padat dan bertingkat di lereng bukit.. tapi still cantik dan bersih.. even toilet tu mmg mnunjuk kan mereka suka pada kebersihan :D

    ReplyDelete
  5. Tak sempat nk pegi sini haritu, maklum la sibuk buat benda lain..mebi next time..ehehe

    ReplyDelete
  6. cantiknye, giler kreatip dorang neh..colourful dan sgt menarik..

    ReplyDelete
  7. Footnote last tue "lawanya time winter" mcm kasi hint je perlu return time snowy plak. :D

    ReplyDelete
  8. YaAllah..cantik sungguh la..

    ReplyDelete
  9. naik bukit yg tak tahan tu, tapi berbaloi dengan view yg cantik, mural dan benda2 cute..cuteness overloaded..

    ReplyDelete
  10. @Notie, kat sane diorang banyak depends on public transport, mostly bus... sbb public transport mmg superb.. so kete adelah bukan satu keperluan

    @Bibie, u ols jgn lupe terjah sini gak nanti yer

    @Agip, mmg kalerful and cheerful .. rase aman tenteram jer kat situ

    @Afif, tu la mmg bersih. Takde nampak sampai bertaburan pun

    @Chawanna, there will always be a next time huhuh.. repeat weh repeat!

    @Suraya, Yayan, mmg chantik and sangat kreatip.. tapi umah kecik2 jer

    @Zaraab, hint2 la tu ^_^

    @Den, view mmg superb

    @nohas, turun naik tangga sampai mengah la jugak.. tapi berbaloi la pegi situ

    ReplyDelete
  11. aritu xsempat nak g gamcheon,padahal dekat je dgn motel..cis3..nsib Azra pegi, buleh tgok jgk

    ReplyDelete
  12. @Fiqah, tu tanda kene repeat tu...

    ReplyDelete
  13. comeyyynyyyyaaaa adakah kene ripit korea lagi?

    ReplyDelete
  14. penuh seni betul tempat dia.
    tandas tu kemain lagi, tak sangka pulak tu tandas.

    ReplyDelete
  15. @Henry, sila repeat time winter pulak ... kekdahnye rase semua musim gitu

    @Nanadhoi, tandas tu mmg unexpected ... kreatip sangat2

    ReplyDelete
  16. smua tempat nie runningman pernah pergi !harus pergi nie.

    ReplyDelete
  17. @Hang Dhamin, aku jarang tengok running man.. tapi bile semua org dok sebut2 pasal running man dalam komen2 utk trip busan ni, rasenye aku kene carik jugak episode yg diorang main kat busan

    ReplyDelete
  18. unik and kreatif!dengan rumah macam-macam kale, anak panah ikan, seronok je jalan...

    ReplyDelete
  19. Salam kenal Azra..rasa teruja sgt bila baca entri2 dkt Busan ni.Awesome!

    ReplyDelete