Nuffnang Ads

December 12, 2014

Autumn Trip 2014 : Expenses

Last entry pasal autumn trip yg lepas ... mase aku pegi ni currency rate varies sebab aku tukar sket2 ... average rate dalam 1,000 won = RM3.15

Transport :
AAX return ticket KUL-ICN = RM1188 ( tix + tax + penalty tukar departure date + seats + luggages + meals + insurance )
Topup T- Money = 30,000
Gapyeong Ecopia Tour Bus = 5,000
Seoul Night City Tour Bus = 6,000 won
KTX from Yongsan to Jeongeup = 32,100
Bus fare from Jeongeup to Naejangsan = 1,400 x 2 = 2,800 won
Bus fare from Jeongeup to Gwangju = 4,000 won
Bus fare from Gwangju to Damyang = 2,500 won
Bus fare from Damyang to Seoul = 17,800 won

Accommodation :
Girls Generation Hostel = 25,000 won x 7 nites = 175,000 won
OxbloodK Hostel, Gwangju = 30,000 won

Entrance fees:
Garden of Morning Calm = 6,000 won
Deuksugung = 1,000 won
Naejangsan = 3,000 won
Metasequoia Road = 1,000 won
Bamboo Forest = 2,000 won

Makan2 & shopping = 300,000 won

Total = RM1188 + 618,200 won ( RM1947 )  = RM3135


Antara barang2 yg aku beli mase pegi aritu

Beli t-shirt ngan shotglass kat HRC

Borong barang2 Nature Republic

Seaweed ... yg ni wajib beli kalau pegi sane

Green tea beli kat Insadong

Bamboo mini mug ngan bamboo tea beli kat Bamboo Forest

Beli ginseng utk mak aku

Sempat rembat beg idaman kat duty free airport ... yg ni aku swipe cc je sebab won dah kurang... tapi yg ni tak termasuk dlm expenses kat atas huhuh

36 comments:

  1. glup glup tapii syokk! nk pergiii hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihih jgn terkujat .... bajet tu sebenarnye boleh kurang lagik kalau tak shopping sangat ... aku ni jer jenis rambang mate semua menda nak beli

      Delete
  2. Nak tengok gambar beg idaman itu, boleh? Hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak takde plak gambar beg tu ... ala beg biase2 je cap LC ... kebetulan kat sane harga murah sket compare dengan yg org jual kat mesia, tu yg beli kat sane terus

      Delete
  3. wahhh banyak jugak memborongggg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekeke ... ntah dari takmo shopping tu banyak jugak yg 'ter'beli

      Delete
  4. seaweeeeeed~ nyam3... ok tu bajet tu, 8 nights right? ohsem ;3

    ReplyDelete
  5. Dah masuk budget shopping beg ko beli tu kan. Kira ok ah. Patut ko cakap haritu tix dah jadi mahal kan. Xpe, demi autumn di kampong katanye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. beg tu tak termasuk dlm expenses bie huhu

      Delete
  6. Replies
    1. beli wat kenangan jer... ntah bile nak pakai

      Delete
  7. bagi JM mmg affordable expenses tu sbb rate won skrg mmg melonjak naik..nilai ringgit makin jatuh...tadi dpt info dari member USD1 - RM3.40

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedih tengok rate skang ... ringgit jatuh kaw2nye .... harap2 sempat naik balik before trip balik kg thn depan

      Delete
  8. Demi Autumn kan Azra. Thanks. Akan aku jadikan panduan ni. Simpan sari 5 hinggit sempat ni. Aku ada setahun lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM5 x 365 = RM1,825 ~ 600,000 won ... banyak dah tu... boleh cover expenses utk seminggu dah

      Delete
  9. Boleh tahan jugak ya.. shopping kat sana.. :D
    Nk merasa autumm kat sana jugak la.. tunggh ada rezeki sket nak ke Korea nie hahaha.. jealous tgk org lain pergi.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. recommended sangat pegi autumn ... scenery lawa and weather just nice , tak sejuk tak panas

      Delete
  10. beg yang kat bawah tu yg nak tahu tu heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke tetiba ramai plak curious pasal beg tu .. baiklah sebenarnye aku beli beg longchamp le pliage hobo ... beg biase2 jer .... bukan taraf lv, cenel semua :P

      Delete
  11. macam dah kewajipan ye shopping dekat Lotte Mart dengan Nature Republic

    ReplyDelete
    Replies
    1. nature republic tengah sale time aku pegi tu. facemask beli 10 dapat free 10 ... for 10k won ... mane tak teruja

      Delete
  12. woahh bestnya dapat shopping kat Seoul! Hmmm, saya pulak still cari tiket AA yang murah. Setakat ni tak jumpa lagi . T.T
    Tak sabar lak nak pi sana. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu promo.. skang agak mahal sket ... nak murah cube tengok2 yg ke busan... biasenye much cheaper than ke seoul

      Delete
  13. not bad jugak bajet tu...kalau tolak shopping lagi jimat kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyer betul2... kalau tak shopping mmg banyak boleh save

      Delete
  14. Okla budget u tu, pegi sorang and seminggu kan.
    Eh dari hari tu nak tanya, tiket2 bus tu u beli on the spot ke beli awal2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiket bus tu beli on the spot jer ... bas diorang tak perlu beli tiket awal2

      Delete
  15. wowww bestnyer memborong.from now kena start menabung ke korea ke kiter..hehe

    ReplyDelete
  16. azra...ada HRC eh kat Seoul...? awat dulu p..x ada eh..? baru kah..?

    ReplyDelete
  17. haha aku nyaris dok kat snsd hostel tu jugak. tp sbb payment (deposit pakai paypall kan, aku lupa) aku tukar ke insadong.

    untong la jumpa beg idaman..

    ReplyDelete
  18. nice info..memang sedang planning ke sana tapi tak tahu bila T_T

    ReplyDelete
  19. Tak sempat ke HRC masa pergi hari tue. :( Bertabah je la tgk hot shot glass tue.

    ReplyDelete
  20. huwaaaaa bila CT dapat pegi pulak ni. kalo tidak tngh Jan depan nak pegi tapi kawan tak dapat cuti pulak.. tak lulus syukur tak beli tiket lagi.. melepas nak geguling di snow..

    ReplyDelete
  21. Entah bile la saya dpt jejakkan kaki sekali lagi ke korea ni. Dulu pergi masa form 4

    ReplyDelete
  22. salam Azra,

    thanks atas info2 utk autumn di Korea ni,very useful...nak jadikan panduan utk trip ke sana nnt :-)

    ReplyDelete