Nuffnang Ads

May 27, 2015

Japanese Alps Trip 2015 : Day 1 - Departure & Asakusa

Trip ni adelah trip solo ... plan aku memula tu nak berkuntum kat Kawaguchiko jer sebab mase pegi tahun lepas tak sempat nak cover banyak tempat kat situ ... tapi lepas study and bace2 blog org, nampak mcm banyak plak tempat yg menarik aku boleh cover kat Chubu region tu. Last2 jadik la trip Tokyo -->Kawaguchiko -->Matsumoto -->Toyama (via Tateyama Kurobe Alpine Route) -->Takayama --> Tokyo

Lepas dah decide mane nak pegi, next kene buat kira2 pasal transportation plak ... lepas tambah tolak kali bahagi semua route and tours, aku decide utk tak amik JR Pass ... so travel semuanye naik bas and naik local trains ... of course travelling time were a bit longer than usual tapi takpe laa.. aku redho demi bajet yg ciput itu ... aku buat kire2 kalau aku nak gune JR Pass, aku kene spend another 10,000 yen more on transportation ... banyak tuh ... so option utk pakai JR Pass aku tolak tepi ... sebenarnye naik local trains pun ok ... slow sket la but still comfortable jer ... and boleh layan view dengan aman sebab rilek je train tu gerak tak brape nak laju  tapi takde la slow mcm naik KTM intercity ... overall, aku mmg puas hati naik local trains kat sane

Accommodation wise aku tak berkira sangat .. mane yg boleh amik dorm, aku amik dorm... tempat mcm Matsumoto & Toyama tu aku opt for hotel yg dekat dengan JR station sebab aku kene amik early trains untuk travel between places
Makan wise plak, aku ade bawak nasik goreng Brahims berkotak2 ... pastu diselang seli dengan makanan yg aku beli kat konbini kat sane ... tapi harus diingatkan disini , kalau korang rase was-was , jgn follow aku punye eating style ... kene letak disclaimer awal2 kat sini

Day 1 : 16 May 2015

Flight awal pagi kul 1am ... flight tak penuh so elok2 je seat belt sign turned off, semua org pi carik seat kosong ... smooth flight for the first 4 hours .. pastu a bit bumpy sampai landing time ... Tokyo sangat kelam time landing tu

Sunrise

Sudah mau touchdown

Flight AAX ni parking nun kat tengah2 sane, so kene naik bas utk masuk terminal .. leceh plak aku rase kene turun naik bas nih ... masuk dlm terminal, aku terus rush utk ke imigresen ... seb baik queue tak panjang sangat ... beratur kejap je dlm 10 minutes gitu ... dah dapat luggage, kene go thru custom pulak .. cuak2 je aku nak go thru custom sebab ade minah HK depan aku kene bukak beg segala .. tapi time aku, custom officer tu just tanye basic question jer mcm travel alone ke, brape hari kat jepun, etc etc ... and beg aku selamat tak kene check ... alhamdulillah...

Dah settle semua, aku terus pi post office kat Level 3 utk collect pocket wifi yg aku rented sepanjang kat sane ... aku amik dari Global Advanced Communications ... booking and payment made thru website diorang je and kite boleh specify nak collect kat mane .. nak hantar pegi hotel terus pun boleh tapi ade additional fees rasenye .. kalau collect kat post office kat airport ni, takde extra fees ... lepas aku bagi confirmation slip kat macik yg jaga kaunter tu, lame plak diorang dok mencarik2 package aku ... ntah kat ceruk mane diorang letak ... last2 jumpe jugak... aku takut package tu tak sampai lagik jer sebab aku book pun 3 days before travel ... last minute decision sebenarnye nak rent pocket wifi nih ... more info boleh tengok kat sini

Aku bukak sesiap package tu kat airport sebab ingatkan boleh guna terus ... sekali rupenye kene charge dulu for 4 hours, baru boleh guna

Dalam package tu ade payment receipt, instructions cemane nak pakai pocket wifi , the device and charger .. pastu ade sampul surat utk return balik the device ... nanti bile dah nak balik boleh masukkan semua dlm sampul surat tu and drop je kat mane2 post office / post box .. aku aritu drop dlm post box je sebab post office kat airport tu tak bukak lagik pagi2 buta

Lepas dah settle semua, aku turun ke B1 utk amik train ke Asakusa ... mcm thn lepas jugak, aku amik Sky Access Express train direct ke Asakusa ... tapi kali ni harga dah naik 10 yen jadik 1,290 yen one way

Asakusa station on Toei Line

Lepas tersengguk2 dlm train for more than 1 hour, sampai la aku kat Asakusa ... menapak ke Khaosan Tokyo Original ... time aku sampai tu lom boleh check in lagik .. so buat payment, simpan beg and terus keluar ronda2 Asakusa

First tempat aku terjah, kedai Sushi-Go-Round ... mcm kebulur aku melantak sushi sampai habis almost 1000 yen ... salmon yg sangat fresh sampai masih terase2 kesedapannye ... sorry takde gambar sebab excited dapat makan fresh sushi

Pastu aku ke Nakamise Street ... aku nak survey ade satu kedai yg jual halal crackers



Kedai ni tak silap aku 2nd kedai belah kanan just after Kaminarimon ... mmg diorang letak crackers ni betul2 kat entrance .. kasik senang org nampak ... harga mmg agak membunuh ... aku beli a few packets bawak balik ... sedap n rangup

Mase aku kat hsotel tadik, org kat  hostel ade inform kat Asakusa tengah ade festival ... aku tengok mmg ramai sangat org .. tapi aku tak nampak ape2 yg festival-like .. so aku ronda2 sket je kat Nakamise Street tu, then terus aku cross the road pegi Asakusa Tourist Information Center yg letaknye betul2 kat depan Kaminarimon

Asakusa Tourist Information Center

Kat dalam bangunan ni, ade viewing deck kat tingkat 8 ... aku masuk and pegi kat kaunter tanye boleh naik ker? Org jaga kaunter tu cakap boleh naik free of charge ... ok so ape lagik ... terus masuk lift naik atas ... tempat viewing deck tu kecik jer ... nak berlame2 pun rase segan .. sebelah tu ade cafe .. so kalau nak layan perasaan boleh la lepak kat cafe tu lame2 tapi of course kene beli something la kan .. aku just snap2 few pictures jer pastu terus blah

Orang ramai along Nakamise Street

Skytree nampak kurang menyerlah sebab misty jer

Aku plan nak turun terus ke level 1, tapi tunggu lift tak sampai2 ... last2 aku turun ikut tangga jer .. rupenye kat dlm building tu ade macam2 lagik.. ade exhibition, ade tempat tengok short documentaries ... aku singgah jap kat small cinema dlm tu ... diorang tayang documentary pasal Sanja Matsuri ... menarik jugak la ... siap ade dua tiga org warga emas tertido2 atas kusi sambil layan documentary

Dah abis pusing kat situ, aku menapak ke Toei Asakusa line ... aku sebenarnye nak pi survey tempat utk naik bas ke Kawaguchiko besok ... walaupun tahun lepas aku mmg naik bas kat situ jugak, tapi aku mcm ingat2 lupe dah cemane nak gi situ... pastu besok pagi aku dah book bas kul 7.10am plak .. so aku rase better aku pi survey siap2 Shinjuku highway bus terminal tu ... takut besok sesat barat plak.. kang tak pasal2 miss the bus

Lepas dah survey bus terminal tu, aku terus balik ke hostel ... ingatnye nak menghala ke Ginza tapi badan dah rase penat sebab tak cukup tido dlm flight mlm tadik ... sampai hostel terus amik kunci, masuk dorm, mandi and terus kabommm ... syoknye dapat tilam ngan bantal


Lepas membuta sejam dua, aku mule packing barang ... segala barang aku dlm beg troli merah tu aku sumbat dlm masuk backpack .. tak kose plak aku nak heret beg troli turun naik bas, train segala nanti ... beg merah tu aku tinggalkan je kat hostel sebab the last 2 nites aku akan balik semula ke situ

Abis packing, aku keluar lagik sekali utk carik dinner ... mase pass by Kaminarimon, diorang masih lagik berfestival .. so aku pun follow la the crowd amik2 gambar sesambil selit2 celah org ramai

Diorang tengah berarak sambil angkat shrines

Aku siap berlari masuk tourist center tadik utk get better view .. time ni semua traffic stop utk give way kat diorang ni

Berarak sampai mane tak tau la 

Aku menapak sampai ke Asakusa Tsukuba Express station and finally jumpe jugak restaurant yg aku nak pegi


Yessaa... ini die restaurant halal bernama Ippin ... nampak tak gambar Upin Ipin kat atas tu??? iyerrrr ... katenye Les Copaque punye kedai ...

Meh kite tengok ape makanan yg diorang serve

Semua nampak yummy ... and yes they do serve alcoholic drinks jugak yer

Memula aku tingin nak try curry .. tapi ramen tu nampak lagik tempting .. so aku order ramen with grilled chicken ... dlm 10-15 minutes jugak la utk diorang siapkan makanan tu ... tukang masak mmg jepun .. tukang serve air ngan jaga kaunter nampak mcm asian berkulit gelap tapi mmg cakap jepun jugak ... tak tau lah bangsa ape


Portion ramen ni besar  ... and rase die agak 'lain' .. emm cemane ehh nak explain .. rase yg aku tak penah rase ... grilled chicken tu sedap jugak ... tapi sayang la sebab aku tak berjaya abiskan ramen tu ... banyak sangat and kuah die mcm aku tak brape nak boleh telan ... mcm milky plus ade rase lemak ayam .. hahaha gitu la lebey kurang ... utk semangkuk ramen tu aku kene 930yen kalau tak silap

Keluar dari restaurant tu, aku terus menapak balik ke hostel ... besok kene bangun pagi2 buta nih ... sesambil tu snap2 sket nite view around Asakusa

Terjumpe satu indian halal restaurant

Masuk jap area Sensoji Temple


Kat dalam Ekimise tu ade kedai jual kain cotton .. lawa2 plak tu

Kedai Sushi-Go-Round yg aku pegi tengahari tadik


Finally, Tokyo Skytree dari kejauhan .. time aku pegi ni, diorang tengah celebrate it's 3rd anniversary

Sampai bilik, terus siap2 and tido .. besok pagi aku bajet nak amik train kul 5.46am ke Shinjuku ... end of day 1

Btw, utk rujukan bersama, ni ade map tempat2 makan halal kat area Asakusa


26 comments:

  1. ada restoran upin & ipin..famous sampai ke Jepun...Asakusa...arghh...kenangan, kenangan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah die...dapat info pasal restaurant ni few weeks before terbang.. terus masuk dlm itinerary

      Delete
  2. Seronok tengok orang Malaysia datang ke sini. 5-6 tahun lalu memang susah nak jumpa tapi sekarang dah ramai datang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu hassle kot nak buat visa segala ... lagipun skang currency rate dah murah sikit

      Delete
  3. Good morning,
    Thanks for sharing... looking forward to more tips and info as I shall be going in November.

    ReplyDelete
  4. skytree, view mlm lagi cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg lagi cantik waktu malam ... macam2 kaler keluar

      Delete
  5. sampai ke jepun upin ipin tu ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pandai diorang carik market kat luar ... restaurant yg aku pegi tu 2nd or 3rd branch dah

      Delete
  6. typical nakamkise street.. x penah x de org..ha..ha.. lain rupa sensoji temple waktu mlm...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. street tu mmg ramai org even after semua kedai dah tutup

      Delete
  7. ada map utk muslim. terbaik! :)

    tertarik dgn pocket wifi tuu, kiranya tu sebagai modem ke? kira kita boleh guna phone sendiri berwifi kan pocket wifi tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. poket wifi tu mcm wifi modem la... iyer betul2 ... connect wifi thru pocket wifi tu and we are good to go

      Delete
  8. Hee. Tq azra.. sempat lg ni catat apa yg perlu dlm masa kurang dr 24 jam utk fly.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi have a good trip! enjoy the festival! live update jgn lupe huhuh

      Delete
  9. Trip Solo Azra?...dulu pegi ngan adik kan....ishh...JM respect tul ngan Azra ni..BERANI!!!!...okey nk sambung baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah solo je JM ... adik tak free kali nih...
      JM, bile masuk bab2 travel, tetiba je jadik berani hahaha

      Delete
  10. Arghh...rindunya Japan...perlu menabung lagi nih...asyik kurang je nih..wah...byk kedai makanan HALAL...sediakan duit je..Khoasan Hostel tu...hostel yg sama Azra stay last trip kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah hostel yg same ... sebab dekat sesangat dengan subway , pastu direct train to/fro airport pun boleh naik kat subway station tu jugak ...
      asakusa tu mmg banyak tempat halal ... first time pegi dulu takde banyak info so menggagau sket nak carik tempat makan halal

      Delete
  11. Wah seronoknya dpt mkn kat kedai ippin tu! Sy dok aim jgk sana, tp xsempat pergi sb mabuk kari ayam yeos. Cett

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok la dapat makan something different kat kedai Ippin tu ... dok bace2 review org yg dah pegi, katenye recommended so tu pasal terus terjah kedai tu ... tapi mmg agak jauh menapak dari hostel

      Delete
  12. wah seronoknya.. bila CT nak ada keberanian cemni travel solo.. diri sndiri x brani hihi.. mesti nak berteman..
    sedapnyeeee sushi !! hahaha.. haruslah fresh dah kat sana kan.. kalo yang kat malaysia ni pun dah sdap apa lg yg made in japan hehe..

    ReplyDelete
  13. Zaman saya duduk kat Jepun dulu, agak susah nak cari restaurant HALAL ... Alhamdulllilah ... nampak dalam list tuh macam dah banyak !!!

    Teringin lak nak makan ramen kat Ippin ... sebab Ramen kalau jual kat luar, usually guna stock daging babi ...

    Terima kasih kerana berkongsi

    ReplyDelete
  14. Hai Azra!

    Is the wifi signal from pocket wifi can cover to Tateyama area?
    Thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi there,
      i rented the cheapest pocket wifi, hence the signal strength wasn't that good.
      i could get a signal up until Kurobe Dam only, after that no more signal until i reached Tateyama station
      later i found out that the high end pocket wifi would give a better signal though the rented price is slightly higher

      Delete