Nuffnang Ads

May 31, 2015

Japanese Alps Trip 2015 : Day 3 - From Kawaguchiko to Matsumoto

Pagi tu aku amik hostel free shuttle ke Kawaguchiko station ... sampai kat station, terus beli tiket Fujikyu train ke Otsuki ... harga 1,140 yen ... train gerak kul 9am


Train ke Otsuki ni thru bukit bukau berselang seli dengan sawah pagi ... nyaman sangat pagi2 ni tengok hijau jer






Lepas almost 1 jam, aku sampai kat Otsuki ... bile dah kat sini, aku mcm blur2 gitu .. tak tau mane nak tuju utk beli tiket JR train ke Matsumoto ... mostly yg turun kat Otsuki mungkin hala tuju ke Tokyo sebab aku tengok takde pun yg remain on the same platform as me ... so aku pun pi bertanya kat org yg jaga gate tu ... die kate kene keluar dulu dari platform tu and pegi ke JR ticket kaunter kat belah kanan platform no 3 ... sampai kat gate nak kluar kat platform no 3 tu, aku bertanye lagik sekali kat mane nak beli tiket ... org jaga gate tu tanye aku balik, ade JR Pass ke tak? aku cakap takde ... die pun bukak gate utk aku and tunjukkan aku tempat nak beli tiket ... ohhh baru aku paham ... Fujikyu train ngan JR trains share the same station tapi tempat beli tiket lain2 ... kalau ade JR pass, takyah susah2 nak keluar dari platform unless nak reserved the seats ... utk kes mcm aku yg takde JR Pass ni, terpaksa la keluar dari platform dulu and pi beli tiket kat kaunter

Next local train ke Matsumoto pukul 10.41am ... mase nak beli tiket ni aku dah siap2 bukak Hyperdia and tunjuk the route yg aku nak ... senang cerita kan so takyah la aku nak cakap lebih2 ...train ni amik masa 3 jam 20 minit utk sampai ke Matsumoto ... nanti akan ade 20 minutes stop kat Kofu before the train proceed ke Matsumoto ... harga tiket 2,590 yen ... sebenarnye ade macam2 jenis train utk ke Matsumoto nih ... tapi sebab aku nak jimat bab transport , so aku amik la local train yg paling murah ... cheapskate punye org ni

Tiketnye takde tulis in english langsung

Entrance Otsuki station


Manhole cover tak cun sebab takde kaler

Depan Otsuki station


Lagik 10 minit train nak sampai, aku proceed ke platform ... org jaga gate tu siap bagi reminder kat aku 'Take the 2nd train. Not the first one' ... time tu kalau tengok kat schedule mmg akan ade satu express train berenti kat platform yg same before train ke Matsumoto ... concern sangat diorang nih





Express train dah sampai

Seat nampak comfy jer

Few minutes after that local train ke Matsumoto sampai ... tak ramai sangat yg naik ...


View dari dalam train ni mmg breathtaking sangat ... yg best tu, boleh nampak the alps ... mmg puas hati walaupun local train jer


Gambar the alps yg tak menjadik

Finally, sampai la aku kat Matsumoto ... fuhhhh penat duduk dalam train ... sampai kat Matsumoto station, aku terus pegi ke Information center ... amik map and mintak diorang bagi direction ke hotel ... rupenye hotel tu mmg sebelah train station tu jer .. turun2 dari station, toleh belah kanan dah boleh nampak bangunan hotel ... mmg dekat sesangat



Sampai kat hotel terus boleh check-in ... seb baik sangat ... masuk bilik, letak bag and makan dulu ape2 yg patut .. lepas ilang penat, aku keluar menuju ke Matsumoto Castle.

9 comments:

  1. biar lambat, asal sampai...local train pun best jg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ... ok je local train ni.. slow sket tapi berbaloi dengan harga yg tak brape mahal tu

      Delete
  2. kg tu macam kg mak sarang dlm "superman return " lar Azra... cantikkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker? aku ni jarang layan superman return tu ... trip aku kali ni mmg banyak keluar masuk kg jer... rase tenang jer jiwa

      Delete
  3. Yakin sangat kan diorang, memang train akan sampai on time. Aku bet xjauh beza masa between express & local train tu.

    ReplyDelete
  4. salam..view seat kiri atau kanan yg view alps ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haritu duduk kat seat belah kanan .. tapi view kat belah kiri lagi lawa

      Delete