Nuffnang Ads

May 25, 2015

Japanese Alps Trip 2015 : Highlights & Expenses

I'm back!!!
Semalam selamat sampai KLIA2 after few hours of non-stop turbulence ... rase mcm nak tobat je takmo travel by air lagik T___T

Anyway, the trip kali adelah best sebab dapat tengok view yg sangat awesome ... I spent 6 days in Chubu region and it was superb ... tak puas tengok view gunung kiri kanan

For a head start, here's the highlights of my trip



Untuk trip kali ni, route yg aku amik :
Tokyo --> Kawaguchiko --> Matsumoto --> Tateyama Alpine Route --> Toyama --> Takayama --> Tokyo


Day 1:

Hello Asakusa!


Sanja Matsuri festival in Asakusa


Day 2 :

Shibazakura Festival


Evening stroll along Kawaguchi Lake


Day 3:

Woke up early to catch a glimpse of Mount Fuji ... picture taken at 5.30am ... gigih sangat nih


Matsumoto Castle


Day 4:

Took day tour to Kamikochi from Matsumoto ... view kat sini adelah sangat lawa!




Day 5:

Highlight of this trip is the Tateyama Kurobe Alpine Route ... mmg recommended sangat tour ni

Kurobe Dam

View from Daikanbo

Snow Wall at Murodo ... it was really misty so kelam saje view kat sini


Day 6 :

Old private houses in Takayama

Shirakawago


Day 7:

Spent the morning in Takayama morning market


Trip back to Tokyo along the mountain pass


Day 8:

Morning visit to Tsukiji Fish Market hunting for fresh salmon

Jenguk adik2 2PM wat concert kat Yoyogi National Stadium


Expenses :

Currency exchange rate : 100 yen = RM3.05

Flight ticket = RM623 ( tix + tax + 20kg luggage 2 way + seat 1 way + meal 1 way + insurance)
Global Advanced Wifi Egg rental = 5,550 yen for 8 days

Accommodation:
Khaosan Tokyo Original 1 nite female dorm = 2,200 yen
K's House Kawaguchiko 1 nite female dorm = 3,000 yen
Ace Inn Matsumoto 2 nites single room = 10,800 yen
Toyoko-Inn Toyama 1 nite single room = 4,980 yen
J-Hoppers Takayama 1 nite private room = 3,500 yen
Khaosan Tokyo Original 2 nite private room = 10,000 yen
Total = 34,480 yen


Tour & Entrance fees:
Baggage storage at Kawaguchiko station = 700 yen
Shibazakura Festival = 1,900 yen
Matsumoto Castle entrance fees = 410 yen
Kamikochi Tour = 4,550 yen
Tateyama Kurobe Alpine Route = 9,490 yen
Shirakawago Tour = 3,500 yen
Total = 20,550 yen


Train & Buses :
Airport transfer Narita <-> Asakusa = 1,290 x 2 = 2,580 yen
Topup Passmo card = 2,500 yen
Bus from Shinjuku to Kawaguchiko = 1,750 yen
Local train from Kawaguchiko to Matsumoto = 3,730 yen
Local train from Matsumoto to Shinano - Omachi = 670 yen
Bus from Shinano-Omachi to Ogizawa = 1,360 yen
Local train from Toyama to Takayama = 1,660 yen
Bus from Takayama to Shinjuku = 6,690 yen
Total = 19,800 yen


Makan2 & shopping & misc = 40,000 yen

Grand total = RM623 + 120,380 yen ( RM3671 ) = RM4294

41 comments:

  1. Welcome back Azra!

    Gambar-gambar sangat cantik, u memang ada good senses. Jeles saya!
    RM4,300 untuk 8 hari dan dapat round sebanyak ni consider murahlah kan,

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks ... main snap2 je sebenarnye tu
      i'm not sure la murah ke tidak .. i think can be cheaper kot if tak spend so much on shopping souvenirs and what not
      *terompah jepun pun aku angkut bawak balik ok ^_^*

      Delete
  2. Replies
    1. thanks ... tempat2 tu mmg dah cantik sebenarnye

      Delete
  3. view gunung dia. baik bersalji ataupun tidak. cantikkkk. subhanallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyer, gunung ganang kat sane mmg tak puas tengok

      Delete
  4. awesome views..Japan endless discovery..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg endless ... takleh imagine cemane kalau in autumn ... mau sawan aku tengok pokok kaler2

      Delete
  5. salam..

    nk tanya ..route ni mmg tk perlu beli jr pass yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnye kalau nak beli JR Pass pun ok .. so boleh la amik shinkansen or all other express train .. tapi since i'm short on budget, tu yg opt utk naik local trains and buses jer

      Delete
  6. Update cepat!!!! Sebak hati ngan mata nengok gambar. Especially yg gigih bangun pukul 5.30 pagi tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. first entry coming up... skang dah nak masuk summer, kul 4.30am dah cerah.. mata aku mcm otomatik terus bukak bile hari dah cerah tuh... itu yg rajin pi menembak pepagi buta tu

      Delete
  7. tak terkata! dok dendiam tengok gambar kat bucu pc :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom jom !!! aku tingin nak repeat time autumn plak *post vacation mode*

      Delete
  8. tengah duk pk berapa gigih azra amik gamba sampai jadi cantik macam ni. subhanallah indahnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekke.... nampak nau gigihnye tu kan ...tapi certain tempat tu mmg dah lawa yg amat ... mcm kat Kamikochi tu ... perhhh mmg jaw drop tengok scenery kat situ

      Delete
  9. Memang gigih! Terang benderang gak 530am kat sana kan. Dah cepat sambung new entry. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah Bie... dah nak masuk summer ... subuh around 2.45am huhuhu

      Delete
  10. Welcome home azraa..
    Gambo kat kamikochi tu sgt la mendamaikan. Nebes nak meghadapi ari jumaat ni. Esp cerita2 psl turbulence tu.huhu. harap2 masih ada shibazakura bersisa hari ahad ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamikochi tu mmg tenang n aman je rasenye ... dengan pokok2 hijau dedaun baru tumbuh ... mmg view lawa
      Haaa nak gi ujung minggu ni ehh.... all the best ... rasenye masih ade bunga2 tu... haritu mcm banyak lagik

      Delete
  11. As usual, stunning photography, good info on travel expenses, and... sempat lagi tu jenguk adik2 2PM buat tour concert kat sana... perghhh *clap clap*

    ... you da bom azra-neesan, always love to see your travel entries *thumbs up* ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankss
      concert 2PM tu pegi sebab nak beli merchandise and nak tengok the crowd je sebenarnye

      Delete
  12. Azra!!!! welcome back!!!! dulu gambar Autumn di Seoul cantik....skrg gambar trip ke Japanese Alps juga ohsem...ohhh Azra...bila dah puas rehat nanti kongsi your experience tu

    Budget 4K++ for 8 day kira affordable sbb Azra pegi ke tempat2 ni Tokyo --> Kawaguchiko --> Matsumoto --> Tateyama Alpine Route --> Toyama --> Takayama --> Tokyo

    ReplyDelete
  13. Azraaaa... kenapa gambo cantik-cantik semuanya nih?? Why?? Why??? Tak sabar tunggu full entry dari A - Z.

    ReplyDelete
  14. Less than 5k....ok la tu kan utk negara jepun ni....
    Gambar sgt lawa titik hahahhahaha

    ReplyDelete
  15. Bln brapa ko gi azra?
    Sakitnyatuhdisini tgk ko sempat gi matsuri festival n snow wall tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pegi minggu lepas daaa.. Baru je balik nih... Gambar semua fresh from the oven lagik

      Delete
  16. Gambar2 mu semua menawan azra.....:) sempat x borong kain? fresh salmon sungguh menggugat jiwa... header tu gmbar kat mana tu..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak larat nak pegi nippori.. so end up beli kain kat Ekimise kat Asakusa jer

      header tu gambar kat Seoul

      Delete
  17. Terbaiklah Azra!

    Tak sabar nak tunggu full entry.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tengah post vacation ... sesambil buat entry sesambil plan next trip ... hahaha gile gile

      Delete
  18. Best! Route saya paling suka dari Kawaguchiko ke Matsumoto tu. Cantik sangat bila duk naik turun bukit dikelilingi pokok-pokok waktu autumn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg lawa sangat view dlm train ke Matsumoto tu

      Delete
    2. Oh.. naik train eh. Silap, bukan naik dari Kawaguchiko. Kitorang start dari Hakone naik bas, bas dan bas haha :P sampai Fujikyu. Selepas itu, sambung naik bas lompat-lompat sampai ke Kofu, lepas tu baru naik train ke Matsumoto hehe.

      Delete
  19. mmg kalo journey yang rough mengecutkan perut.. tapi alhamdulillah selamat sampai..

    bestnyaaa tiket murah.. CT belum ada prancangan ke Jepun tp bila tngk tempat2 lawa ni mmg bikin menggoda hatiku..
    insyallah one day kalau ada rezeki.. ditakdirkan ke sana.. side2 nature di Jepun mmg osem lah !!! gambar cantik2..

    ReplyDelete
  20. Azra.. walaupun lambat, aku baca. Nice trip walaupun aku berkerut dahi. Teringat cerita kau plan lain tu hari.

    ReplyDelete
  21. Azra..
    sangatttt cantiik... especially shirakawago tuuu .. sempat tu jengah adik2 2PM... heheheheh

    ReplyDelete