Nuffnang Ads

May 29, 2015

Japanese Alps Trip 2015 : Day 2 - Kawaguchiko Lake


Lepas ilangkan lenguh kejap, aku siap2 utk keluar ronda area hostel  ... aku annoying sungguh dengan katil double decker dorm tu... rendah sangat sampai 4-5 kali aku terhantuk... aku yg katik ni pun boleh terhantuk, cemane la gamaknye minah2 saleh semua tu

Anyway mase check-in tadik staff hostel dah bagi short info pasal places yg boleh pegi within walking distance ... aku decide utk menapak ke Ohashi Bridge ... tak silap aku this is the only bridge yg cross Kawaguchiko Lake ... and atas bridge and it's surrounding area antara spot yg bagus utk amik gambar fujisan ... so lepas amik direction dari one of the staffs, menapak la aku ke bridge tu ... diorang kata dlm 10 minutes walk je dari hostel

Menapak sikit je dari hostel dah boleh nampak fujisan kat belakang

Jalan menghala ke bridge

Sudah sampai atas bridge

View kat belah kanan bridge

Aku berjalan sampai hujung bridge tu .. pastu boleh turun sampai ke bawah and stroll along the lake

View fujisan dari hujung bridge ... dah almost covered dengan awan

Nampak Kachi Kachi Ropeway dari sini

Ikut bawah jambatan tu boleh pegi to the other side of the bridge ... view kat belah sane penuh dengan gunung ganang je..






Dah naik bridge semula


Gambar manhole wajib amik

Dari bridge tu, aku menapak ke Family Mart ... plannye nak tapau ape2 yg patut utk dinner ... time tu baru terase lapar .. aku cume sempat makan onigiri je pagi tadik dlm bas

Somehow aku rase pekan2 kecik kat jepun lebih kurang macam pekan2 kecik kat US 

Aku terserempak dengan satu kedai Indonesian Halal mase on the way ke Family Mart tu ... tapi mase aku lalu tu kedainye belum bukak lagik ... aku sempat tengok ade notice mention all meat adelah halal and no alcoholic ingredients used


Dah sampai .... jauh jugak la menapak sebenarnye

Menapak balik ke hostel

Sampai hostel, terus terjah pantry panaskan nasik goreng brahims ... pastu makan dengan salad + tuna yg aku beli kat Family Mart tadik ... alhamdulillah kenyang jugak


Masuk bilik, tengok dah ade org lain check-in ... begnye je la yg ade.. tuannye maybe dah keluar ... sesambil tu aku dok jenguk2 kat balcony bilik kot2 boleh nampak sunset ... tapi too bad terlindung dengan building kat sebelah ... so dapat la amik gambar sunset yg sipi2 jer


Tak lame lepas tu masuk la sorang minah nih... sempat la bertegur sapa.. die dari Thailand ... travel berdua dengan mak die ... wahhh cool sungguh maknye temankan anak jalan2 ... dah tu duduk hostel jer plak tu... respek sungguh ... minah tu nak keluar makan.. die ajak aku sekali tapi aku cakap takpe la aku baru jer lepas makan ... lepas die blah, terus pi bilik air and siap2 utk tido .. tak pasti la kul brape minah tu balik bilik sebab by 8.30pm gitu aku dah start tarik selimut ...tido dalam kekenyangan and kehangatan heater ... end of day 2


14 comments:

  1. ari tu aku menapak ke k's house dgn beg besor jauh gilos kot. pastu aku x faham la nape penghadang kat katil tu tinggi sgt aku rasa. bila nak turun kaki aku tergantung-gantung. geram aku.nasib baik bilik aku sebelah toilet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak aiii gigihnye ko menapak dari station sampai k's house tu dengan beg semua lagik ... agak jauh tu kan sebenarnye...
      haaa aku pun rase emo jugak dengan penghadang katil tu.. mmg tinggi ... terpaksa berpegang kat katil atas utk turun
      aku pun dapat bilik sebelah bilik air... room 202 ... tapi yg tak best tu bile ade org pakai shower kat bilik air, bunyik sampai dlm bilik la huhu

      Delete
  2. Nampak nau letih sangat tu.

    Macam biasa, gegambo lawooo!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg penat sesangat ... makin tua ni makin tak larat lak

      Delete
  3. katik katanya kih kih kih..Azra..Azra...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saye mengaku saye mmg pendek hahahah

      Delete
  4. arghh....cantik view atas bridge...nampaknya JM perlu travel solo like Azra juga..sbb mana2 tempat kita nk pegi..pegi je...tanpa had..klaau travel ngan partner yg x suka jln2 jauh ni..byk place yg exclude....last trip pun JM x sempat ke sini...JM nk prepare itie dari trip Azra ni lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM kene cube sekali travel solo tengok sesuaiii ke tidak dengan jiwa

      Delete
  5. Bila lah pakwe aku nk kasik aku solo ke jepun *termenung di bucu katil

    Ada singgah ke kedai halal indo tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko kene racun kaw2 bf ko tu ... kene ade bace2 sket baru die bagik pegi solo...
      kedai indo tu aku tak sempat nak pi .. sebabnye besok pepagi lagik aku dah chow pegi Matsumoto

      Delete
  6. gambar last tu..walau tak nampak sunset tapi cantik.. bestnyerlah ambik gambar cantik2 ni..:)

    ReplyDelete
  7. Haritu blog mana ntah, lalu resto Indonesia tu pun tutup gak. Aku pun dah confuse ni bila masa dia buka hahaha. Tetiba rindu nak tengok Fuji lagi. Haritu sempat nampak dari train je.

    ReplyDelete
  8. Kak azra, kl menginap dkt k house tu memang blh minta diorg jemput kita yea?

    ReplyDelete
  9. @miazara, K's mmg provide one round trip shuttle service dari Kawaguchiko station <-> K's House ... sampai kat kawaguchiko station tu just call diorang, nanti diorang dtg amik ... nak call tu boleh pegi kat tourist information center kat station dlm station, mintak tolong diorang call kan no K's House .. service FOC

    ReplyDelete