Nuffnang Ads

December 14, 2016

Kembara 3 Negara : Day 13 - Keukenhof


25th March 2016

Dah alang2 kat Amsterdam in spring, makanya aku dah plan nak terjah Keukenhof ... kirenye hari yg aku pegi ni adelah second day Keukenhof bukak ... punye la teruja nak tengok tulip yg cantik2 itu kan

Pagi tu pagi2 aku dah kluar hostel ... memula menapak pi landmark I Amsterdam tu ... pagi2 buta ni acah2 takde org la kan ... sekali mak aii, baru kul 7 pagi tapi dah satu bas tourist dok amik gambar ... pasrah ahkak ... terpaksa tunggu diorang semua cabut baru la dapat amik gambar takde photobomb


Untuk transport hari ni, aku pakai 24hour transport card yg aku dapat masa beli Holland Pass ... transport card ni boleh pakai untuk bas, tram & metro .. and cover bus untuk ke Keukenhof



Nak ke Keukenhof, memula aku naik bas no 197 dari bus stop kat tepi I amsterdam landmark tu ke Schiphol Airport ... kemudian kat airport tu aku pegi ke Arrival Hall 4 ... kat situ ade tempat menunggu bas ke Keukenhof ... tapi sebelum pi tunggu bas, aku sempat masuk convenience stores tapau makanan dulu ... lapar gile pagi tu .. dah la hujan bagai

Egg wrap €3.75

Hujan2 pun ramai je org queue

Nasib baik bas sangat frequent ... tak payah nak tunggu lama

Aku lupe lak brape lame aku naik bas ni .. tapi macam dalam setengah jam gitu je kot

Untuk masuk ke Keukenhof, harga tiket adelah €16. Disebabkan aku dah beli Holland Pass, jadiknya one of the tickets dalam Holland Pass tu aku boleh exchange for Keukenhof entrance fees.

Ticket yg ade gambar tulip tu valid untuk masuk Keukenhof

Memula sampai kat entrance Keukenhof, aku terus pi ticket counter sebab ingatkan aku kene exchange for the actual ticket ... rupenye tak payah dah .. org kat kaunter tu cakap just tunjukkan ticket yg aku dapat dari Holland Pass tu masa nak masuk ... nanti diorang scan barcode



Masuk2 je hati dah teruja gile nak tengok tulip yg cantik2 itu .. tapi sekali ... i was greeted by this ...


Omg!!! Tulip baru start berbunga ... semua ciput jer ... hadeiii nangis dalam hati




Oklah pasrah ... i was few weeks too early kot ... redho jer lah ... dah sampai kan, so try lah enjoy dengan ape yg ada



Tulip yg dalam pasu ade la jugak yg dah kembang sket







Ada petting zoo








Penat berjalan, nampak ade coffee shop, so berenti mengopi jap

Siap ade marching band segala




Nampak org jual pickled fish, terus beli sebab nak rasa





Pastu aku nampak ade green house besar ... masuk dalam tu baru ada tulip yg besar2 dan cantik











Keluar dari green house ni, aku terus balik .. sempat singgah souvenir shop kejap beli ape2 yg patut .. tu pun harga boleh tahan mahal ... barang2 yg same kalo beli kat Amsterdam lagik murah sebenarnye

Nak balik ke Amsterdam, aku naik bas ke airport , and then amik bas ke Museumplein ... pastu dari situ aku menapak ke Hard Rock Cafe ... misi mencarik baju HRC ngan shot glass


Pastu aku pi shopping kat P.C Hooftstraat ... abis shopping, balik rehat jap kat hostel ... pastu aku kluar balik sebab nak carik dinner ... abis makan sempat ronda2 dulu sebelum balik bilik





Malam tu aku packing barang2 semua ... besok dah nak check-out ... 2-weeks trip is coming to an end ... huhuh bubbye Europe!.
End of day 13.

3 comments:

  1. Pon nak tanya soalan yang sama, apa rasa picked fish tu?

    ReplyDelete
  2. Tulip oh tulip....mmg teringin gak nk gi tmpt ni semata2 sebab tulips2 tu....

    ReplyDelete