Nuffnang Ads

December 17, 2016

New Zealand 2016 : Day 4 Part 1 - From Wellington to Picton via Interislander ferry



30th August 2016

Hari ni aku akan say babai to North Island and hello to South Island ... mode of transportation, via Interislander ferry from Wellington to Picton ... info pasal ferry ni boleh tengok kat https://www.interislander.co.nz/ ... i paid NZD65 for this 3.5 hours ferry ride

Aku amik ferry pagi , akan bertolak pukul 9am ... diorang ade provide shuttle bus dari Wellington train station ke Interislander ferry terminal and the bus departs at 8.10am ... so pagi tu aku awal2 lagik dah check out pastu menapak pegi bus stop tempat amik shuttle bus ... bus stop ni betul2 kat sebelah platform tempat Northern Explorer Train stop malam tadik



Dekat tempat menunggu bas ni ade tulis tambang shuttle bus ni adelah NZD2 ... tapi bile aku tanye brape kene bayar kat driver bas tu, die kata free jer


Tak ramai yg naik shuttle bus ni ... ade la dalam 10 org gitu jer kot ... masing2 dengan bag gedabak ... kat dalam bas ade tempat letak luggage kat belakang driver ... tapi luggage kene angkut sendiri huhuh ... perjalanan ke Interislander ferry terminal less than 10 minutes ... sampai je terminal, terus follow signboard untuk ke check-in counter

Check-in counter

Rupenye sistem naik ferry kat sini lebih kurang macam naik flight ... pegi check-in counter, tunjuk tiket pastu drop luggage ... dah settle semua, diorang bagi 2 keping tiket kecik .. satu actual ticket, satu lagik untuk luggage tag ... dah sampai Picton nanti baru collect luggage ... best2 ... jadiknye takde la sibuk2 dengan luggage gedabak masa kat dlm ferry nanti


Okeh, jom kite naik ferry

Ferry yg aku naik ni nama Kaitaki

Boleh tahan besar ... ferry ni bawak passenger cars jugak

Siap ade escalator nak naik pi entrance


Sampai je kat entrance, ade reception desk ... tapi takde kene present ape2 pun kat situ .. diorang just greet passengers saje ... konsep ferry ni, duduk kat mane2 je ... tempat duduk mmg banyak .. ade few cafes and coffee shops ... souvenir shop pun ade ... pastu kalau sapa2 nak upgrade amik private room pun boleh ... aku abiskan masa 3.5 jam dengan ronda2 dlm tu sesambil melepak amik gambo and layan angin sejuk beku kat observation deck kat belah atas kapal ... pastu kebetulan plak ade satu tour group dari malaysia ... so sempat la aku melayan borak dengan diorang kejap


Ferry route along the black line ... 92km punye journey 

View terminal dari observation deck just before the ferry departs

Syoknye rumah kat tepi laut camnih

Tempat duduk kat observation deck

Souvenir shop ... ade postbox lagik

Aku beli postcard and mailed to myself back home ... received it almost 2 months after my trip

Tempat duduk yg banyak dan selesa

Charging stations

Bile ferry dah gerak, aku banyak melepak kat observation deck ... syok sangat layan view kat atas tu









Masa ferry departs dari Wellington, syok layan view gunung ganang menghijau kat tepi laut tu ... tak puas tengok ... tapi bile ferry dah masuk South Island and cruising along Marlborough Sounds, omg view berganda2 lawa .. pastu air laut pulak kebiruan turquoise yg sangat cantik

Dah masuk South Island


Laut biru backdrop gunung ganag menghijau ... jaw drop jap




Selisih dengan another Interislander ferry yg menuju ke Wellington



Finally, ferry sampai ke Picton

Cantik town Picton ni dari kejauhan

Sampai kat terminal, aku just follow the crowd ke tempat amik luggage ... tempat amik luggage pun sebijik mcm kat airport


Keluar je dari tempat amik luggage tu, aku dah nampak Intercity bus yg aku akan amik ke Christchurch


 To be continued in the next entry.

5 comments:

syieda said...

Lawo giler la gambo ko.ke sbb camera ko ea?

Siqah Hussin said...

Tak terkata tengok gambar cantik sangat :)

Azra said...

sebab camera pun yer gak syieda .. camera sony tu mmg senang nak set pastu lawa je gegambonye

Azra said...

mmg cantik sangat view on both north & south island

hyunHMK said...

Yes... keputusan aku nak naik ferry ke South Island nnt tepat. View ohhsem giler. tq azra

Post a Comment