Nuffnang Ads

January 07, 2019

Japan Winter 2018 : Day 1 - Asakusa


Lepas letak beg kat hotel, kitorang gerak ke Asakusa Culture Tourist Information Center. Tujuan utama nak tengok view Asakusa dari viewing deck kat bangunan tu.


Jalan dua tiga minit dah sampai. Masuk toilet jap pastu terus queue untuk amik lift ke viewing deck kat tingkat 8.


View dari atas ni mmg cantik. One side akan nampak Skytree, the other side akan nampak Kaminarimon & Sensoji temple punya area.





Nasib baik tak ramai orang kat atas ni so we enjoyed our own sweet time snap2 gambar sesambil layan perasaan.

Crowd kat depan Kaminarimon

Abang beca tengah tunggu customers


Selautan manusia kat Nakamise street




Pastu kitorang turun pegi area Nakamise street kejap. Mmg crowded yang amat.





Jenguk2 tengok souvenirs semua. Tapi takde niat nak membeli apa2 pun sebab kitorang jauh lagik perjalanan nak pegi ni. Tak larat nak angkut barang banyak2 nanti. Towards the end of our trip nanti kitorang akan datang sini lagik.

Halal crackers ni masih ada dijual. Harga masih sama mcm dulu.


Ada kedai jual souvenirs for Tokyo 2020 tapi harga fuhhhh ... mmg $$$$ sangat





Kitorang terjebak dengan Coke dlm slim bottle itu. Setiap tempat lain designnya. Sampai berbotol2 la bawak balik huhuhuh.


Ronda kejap je kat Nakamise street, pastu kitorang gi carik sushi kat tepi Azumabashi.



Puas hati makan sushi kat jepun ni. Masing2 aim nak makan salmon. Macam2 jenis salmon sushi lah ada kat kedai ni. Antara nak spend so much ngan tidak jer huhuhu. Since ni baru first day, so kitorang makan secara berhemah. Yang pasti aku la yg makan paling banyak. Hahahahaha.
Harga sushi satu plate paling murah 99yen. Paling mahal 600yen kalo tak silap. Total kitorang makan bertiga haritu dalam 2,200 yen. Ok la tu kan.

Abis makan, kitorang nak naik train ke Shinjuku station untuk beli tiket bas. Semua train trip untuk harini ngan besok kitorang akan guna Tokyo Subway 24-hrs ticket yang kitorang beli kat Narita tadik. Masa nak masuk fare gate, kene carik gate yang boleh insert tiket. Masukkan 24-hrs ticket tu dalam ticket slot pastu nanti tiket tu akan keluar kat hujung depan gate. Amik masa nak exit the gate. Lepas first time guna, akan keluar expiry date & time kat belakang 24-hrs tiket tu.


Citer kat Shinjuku Station & the rest aku continue kat next post.

4 comments:

  1. rindunya tempat nih..... ok nak repeat sok... he-he

    ReplyDelete
  2. yeaaay entry baru !!!
    puas hati sungguh tengok gambar dahla lawa2.. hihi..
    kalo pegi Tokyo lagi nak aim sushi pulak. ritu pegi langsung x makan sushiiii.. langsung tidak !!
    haih nyeeesal tahap apa tatau nak cakap..

    ReplyDelete