Nuffnang Ads

April 01, 2016

Kembara 3 Negara : Day 2 - Blue Lagoon, Iceland

Day 2 - 14 March 2016

Info pasal Blue Lagoon boleh refer kat sini : http://www.bluelagoon.com/

Hari kedua ni kitorang pegi geothermal spa kat Blue Lagoon ... tempat ni dekat je dengan hostel tempat kitorang stay so pagi tu takde la keluar awal sangat ... mlm tadik tour leader dah roger2 suh semua org berkumpul kul 8:30am ...sebabnye nak masuk Blue Lagoon tu kene set time and utk group kitorang, slot utk masuk adelah pukul 9am ... aku pagi tu mmg dah terjaga awal gile .. so sempat la pi breakfast kat dining hall ... breakfast start kul 4am lagik .. mmg awal lah ... yg boleh makan cuma roti, cereals, buah2 , juices gitu jer la ... tapi jadik la .. at least boleh buat lapik perut utk pagi tu

Pukul 8.30 am patutnye semua dah siap sedia nunggu kat kete masing2 .. tapi dah dasar janji melayu kan, ade la yg baru terhegek2 nak pi minum la, ape laa... last2 dekat2 kul 9am jugak la baru gerak ... nak pegi mana2 tak susah sebenarnye sebab follow je GPS sebijik2 ... kete kitorang aritu main follow org depan je, sekali GPS org depan salah, termiss the exit ... jawabnye abis la semua yg follow pun miss exit jugak .. terpaksa buat u-turn bagai .. seb baik tak jauh


Jalan menuju ke building Blue Lagoon

Tasik tepi bangunan



Masa sampai kat Blue Lagoon tu, dah lepas 9am ... sampai2 tu posing dulu kat entrance .. pastu merayap plak kat tasik tepi2 bangunan Blue Lagoon tu ... aku risau je takut kitorang tak dapat masuk sebab dah lepas admittance time kan ... seb baik still dapat masuk ... kitorang amik package yg paling murah which is €40 ... tapi sebab kitorang ramai, so dapat discount sikit jadik €38.50 ... ni package utk masuk berendam dlm pool la .. kalau takmo mandi manda tapi nak lepak kat area2 situ jer, boleh masuk pakai visitor pass .. yg ni harga €10

Once dah settle payment , semua org dapat satu tag biru utk dipakai kat tangan as entrance tag ... tag ni jugak gunanye utk bukak tutup locker and utk beli food and drinks once dah masuk pool area


Bile dah dapat tag tu, terus proceed ke changing rooms ... ade separate room utk men and women .. nak tukar2 baju semua kat dlm ni lah .. ruang die luas pastu mmg banyak locker ... seb baik kitorang datang awal so org belum ramai and masih banyak locker available ... and aku rase horror sangat kat changing rooms ni sebab minah2 saleh ni mmg jenis tukar baju selamba badak mcm ko sorang je dok dlm bilik tu ... diorang jenis vogeh2 terus gitu .. hadoii, my eyes.. my eyes!!! seb baik ade jugak closed room utk tukar baju so aku terus masuk bilik tu utk tukar baju





Dah ready semua , terus keluar menghala ke arah pool ... keluar2 je bangunan, perhhhhh sejuk sampai ke tulang ... terus lompat masuk pool ... masa nak pegi pool ni aku bawak towel siap2 dah sebab nanti once dah abis, diorang tak bagi masuk dlm changing room dalam basah2 gitu .. semua org kene mandi bilas semua dulu kasi dry then baru boleh masuk balik changing room ... towel and bath robe boleh rent kat situ tapi aku bawak towel sendiri dari hostel hhuhuh... mmg boleh pun ... and yg best tu, muslimah swimwear is allowed kat sini

Indoor pool tapi cinonet jer

Keluar je , terus gigil sampai ke tulang

Tempat letak bathrobes and towels

Okeh jom terjun tiruk!



Air dlm ni just nice jer ... ade tempat2 yg agak panas, ade yg suam2 gitu ... belah yg dekat dengan main building, air tak dalam pun .. takat dada aku je kot .. tapi bile aku pegi ke tengah sket, ehh tiba rase mcm makin dalam .. so terus berendam kat tepi main building to jer ... harus sedar diri aku ni tak pandai berenang kan .. kang ade yg lemas plak



Kat tepi2 pool ni ade booth kecik2 tempat diorang provide free silica mud mask .. masing2 sibuk amik sikit and tepek kat muka ... mmg rase best sangat kulit muka lepas letak mud mask tu ... terus fefeeling 10 years younger gitu

Beratur nak amik mask

Tengok mat saleh tu ... sampai kat kepala die letak huhuhu




Tak lame pun aku kat dalam pool ni... aku rase dlm 45 minit jer kot .. pastu terus keluar and pi shower room ... ok lagik sekali mate tercemar tengok org vogeh2 dlm shower plak ... seb baik ade 2-3 bijik shower cubicle yg ade pintu .. so mandi la aku cecepat kat dlm tu ... pastu cecepat plak aku ke changing room and ready untuk keluar

Sempat la aku ronda2 area kat luar tu plak ... masuk kedai souvenirs ... pastu siap sempat makan lunch lagik sementara nak tunggu ahli jemaah yg lain siap

Viewing point kat tepi pool

Viewing point kat belah atas


Dalam restaurant

Perut dah lapar .. terus beli ape yg aku rasa boleh makan

Fridge magnet kat sini mahal boleh tahan

Ni je la yg mampu aku rembat utk diri sendiri

Lama jugak aku nunggu utk cukupkan ahli jemaah sebab masing2 melekat kat kedai souvenirs plak ... ni yg lemah bile travel reramai nih


On da way balik ke hostel, tetiba nampak ade tempat best utk berenti amik gambar .. so kitrang berenti kejap kat situ

Masing2 teruja tengok lava rocks and moss sayup2 mata memandang 



Sebelum sampai ke hostel, singgah dulu kat supermarket Bonus .. kot2 ade yg nak beli ape2 ... aku masuk tengok2 jer la ... takde ape sangat nak beli pun sbb makanan dah bawak siap2 dari mesia .. bekalan maggi dah cukup utk seminggu huhuh

Logo Bonus ni sangat tak menarik mata memandang

Cantik silos ni diorang buat kaler2 camnih

Sampai bilik, semua terbongkang atas katil ... mlm tu ingatkan dapat tengok aurora, tapi forecast kate mmg takkan nampak kat Reykjavik .. so semua org melangok jer la kat hostel takde buat ape ... end of day 2.

*pictures inside the pool were taken using Olympus Tough TG-860

14 comments:

  1. mcm best....huhu mmg malas kalu jln ramai 2 klu kita jenis yg jenis penting...macam mana public transport untuk ke attraction kat iceland?ke mmg kene sewa kereta??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak pegi ke Blue Lagoon ni, airport bus to/from Keflavik airport ade buat stopover kat sini ...
      tapi untuk tempat lain2, tak brape pasti plak
      penah la nampak bus schedule kat small town kat mane ntah aritu .. tapi tak pasti still valid ke tak
      most people mmg sewa kete or ikut tour

      Delete
  2. sapa yg drive? ni tour yg by kereta sendiri2 ek? ingat naik bas....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ade designated driver among ahli group ... yg pasti bukan aku la
      ha'ah mmg drive sendiri2

      Delete
  3. br nak tanya pakai kamera apa dalam kolam tu..hehe olympus tough tu balik anjing boleh mati aanjing tu..huhu

    day 2 ni cepat nau abes..

    ReplyDelete
    Replies
    1. camera tu la jadik penyelamat aku lepas camera mirrorless aku kiok
      day 2 ni mmg itu jer activity nye ... rasa rugi masa plak lepak hotel tak buat ape .. then again ...

      Delete
  4. whoaaa syoknya. keluar je dari tempat mandi, terus sejuk sampai ke tulang blk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha ko rasa? mmg sejuk yg amat .. suhu nak cecah 0c kat luar .. mane tak gigil

      Delete
  5. pheww. untungla.. tasik ni original ker? atau buatan? haha tang masa nk tukar baju tu. nasib baik ada bilik bertutup. kalau x, awk2 skali changing mcm mat salleh tukar baju. selamber badak :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. blue lagoon ni man-made lagoon ... airnye dtg dari geothermal plant kat sebelah lagoon ni
      hahaha kalau takde bilik bertutup tu, haruslah kitorang keluarkan kain batik berkemban dlm changing room tu huhuhuh

      Delete
  6. Replies
    1. sila terjah ... cantik iceland ni sebenarnye

      Delete
  7. bestnya iceland...bab vogel2 ni yg leceh nih..thehe..sib baik bleh pakai baju mandi muslimah kalo tak x dpt le masuk ye..huhu

    ReplyDelete
  8. Hakak, boleh tanya. Macam tak berapa organized tour ni, ini trip adikberadik tu ker? TQ

    ReplyDelete