Nuffnang Ads

April 26, 2016

Kembara 3 Negara : Day 7 - Goodbye Iceland, Hello Holland!

Day 7 - 19 March 2016



Finally it's time to say goodbye to Iceland ... flight aku ke Amsterdam pukul 7.40am ... around 5.30am kitorang dah check out dari hotel pastu menapak ke airport ... sampai kat airport, terus buat check-in kat kiosk ... sapa2 yg naik Icelandair kene print sendiri the luggage tag from the kiosk before proceed to drop luggage counter

Masa tengah beratur untuk drop luggage tu, ade satu group chinese dari mesia kat depan kitorang ... diorang tegur la sebab nampak kitorang bertudung kan ... lepas tu sempat borak2 kejap ngan diorang and terbukak la citer diorang dapat tengok aurora 2 kali untuk minggu tu ... huwaaaaa mmg berasap la masing2 bile dengar citer die .. pastu adik yg dok satu bilik ngan aku tu terus share kat watsapp group pasal penampakan aurora minggu tu and how we unfortunate we were to miss that opportunity huhuhu ... giler sedey weiii ... one of the ladies tu siap tanye kitorang, tak sewa kete ker? pastu kitorang cakap la mmg sewa kete pun ... and muka die mcm, then, apa masalahnye sampai tak dapat tengok tu? haaaa gitu ... hadoiii dengar citer diorang mcm rubbing salt into the wound sangat time tu ... pastu terus la dengar soseh-soseh2 ketidakpuasan hati dari ahli2 jemaah

Lepas say bubbye kat chinese group tadik, kitorang pegi ke money changer untuk tukar balik duit ISK ke Euro ... rupenye kalau nak tukar balik duit, kene pegi money changer yg kat dalam departure hall lepas immigration check ... aku terus proceed ke departure hall and terus carik money changer tu ... tukar balik balance ISK10000 ke Euro .. rate rendah sket .... ISK1000 = EURO6.8

Dah settle tukar duit, terus proceed ke departure gate ... jauh jugak la menapak ... sampai kat gate, ahli2 jemaah tengah bergossipan lagik pasal tak puas hati tu, tak puas hati ni ... aku ingat aku sorang je yg rase tak puas hati, rupenye geng2 lain pun same gak ... tapi yer la .. most people come to Iceland in winter with one thing in mind, to watch aurora borealis .. and yet we didn't make our full effort untuk tengok menda tu ... so sad


Leaving Iceland with a heavy heart

Aku tak nyesal ikut trip ni, but aku terkilan sebab organizer tak plan this trip properly ... alasan sebab pertama kali pergi adelah tak boleh pakai sebabnye kalau dah tau baru first time pegi, then organizer sepatutnye buat lah double triple effort and research to make sure the trip worth the money and effort semua orang ... tu jer lah aku nak komen ... kang komen lelebey, kene viral masuk BBM plak ... huhuhu ....

So, will I come back to Iceland again? Only time will tell ... but as of now, I only have one thing in mind .. and that is to keep hunting for aurora borealis until I get to see one ... wish me luck!

Maka dengan ini tamatlah kisah aku kat Iceland ... next, 9.5 hours stopover kat Amsterdam

Hello Amsterdam!

Touchdown kat Schiphol Airport around 11am ... weather adelah sangat kelam ... dah la tengah takde mood, dengan cuaca camtu, bertambah2 down aku rase ... ahli jemaah ramai yg balik straight ke KUL so diorang transit jer kat dalam airport sesambil nak tunggu flight balik KL mlm nanti ... only a few of us jer yg extend stay kat Amsterdam ni ... dari Schiphol Airport ni aku dah start travel solo


Lepas amik luggage and say bubbye kat ahli jemaah yg lain, aku terus mencarik GWK counter untuk redeem Holland Pass yg aku dah beli online siap2 before terbang ke sana ... dengan Holland Pass ni, aku dapat entrance fee ke Keukenhof, one day transport pass for unlimited rides on bus,metro,tram ... and dapat coupon untuk naik canal cruise ... pastu aku dapat beli tiket train one way dari Schiphol Airport ke Amsterdam Centraal dengan harga €4.10 instead of €5.10 

More info pasal Holland Pass : http://www.hollandpass.com/

Holland Pass - Small €40

Tiket train ni dah print siap2 kat mesia

Lepas collect Holland Pass ni, aku mencarik2 convenience store ... lapo sesangat dah ... ade satu store yg agak besar kat area arrival hall 3 tak silap aku ... lupe dah ape name convenience store ni ... masuk2 je terus nampak sushi ... aku terus amik salmon rice bowl ... yummeh sangat ... terus carik tempat duduk and makan kat situ gak tak toleh kiri kanan dah

Salmon rice bowl €10.75

Perut pun dah kenyang, so aku proceed dengan next agenda which is naik train ke Amsterdam Centraal ... plan aku harini nak ronda2 Amsterdam before taking the City Night Line train ke Switzerland malam nanti ... tapi naik train dari airport ni seksanye .. dah la beg merah aku tu agak berat .. pastu train die plak jenis yg tinggi kene panjat tangga sket ... gigih nak angkut beg troli berbelas2 kilo tu turun naik train T___T

Sampai kat Amsterdam Centraal, aku carik locker untuk simpan bag .... memula jumpe yg kat dalam Amsterdam Centraal tu tapi kene pakai credit card plak ... pastu keluar dari station tu, nampak ade tourist center ... aku masuk situ tanye kat mane lagik tempat untuk aku simpan beg ... org jaga kaunter tu cakap ade satu lagik kedai name Drop & Go ... just seberang canal dari tempat tourist center tu

Info pasal Drop & Go : http://dropandgo.nl/

Aku menapak ke kedai Drop & Go ...  sampai kat kedai tu, siap boleh repack balik segala menda dlm beg2 aku tu ... sebabnye plan aku nak tinggalkan aje beg troli merah tu kat situ untuk few days aku kat Switzerland nanti ... pastu bekpek hijau tu plak aku pack siap2 baju yg aku nak bawak pi Swiss, pastu petang nanti aku datang collect balik ... untuk beg troli merah aku tu, diorang kire big luggage so harga €8 per day ... bekpek aku consider small luggage, harga €5 per day ... lepas dah settle semua dengan org kedai Drop & Go tu, aku menapak ke arah Damrak




Kat sini aku just ronda2 along Damrak sampai ke Dam Square






Pastu masuk lorong2 kat tepi Damrak tu tetiba jumpe satu departmental store ... kat dlm tu ade cafe ... aku singgah jap ilang lenguh sesambil layan hot chocolate ... kebetulan ade free wifi plak ... so sempat la ngadu nasib tak baik aku masa kat Iceland sama kengkawan kat tanahair


Dah ilang lenguh, aku menapak menuju ke arah canal plak ... syok betul layan view kat situ



Comey la Fiat 500 ni









Dah masuk Red Light District kot ni .. tetiba nampak ade strip club

Ramai plak org kat depan kedai jual 'belon' nih

Dah balik semula ke Dam Square



Kat Damrak ni ade satu kedai halal ... aku masuk and order chicken kebab

Lupa dah ape name dish ni .. aku panggil chicken kebab jer .. €4.50

Abis makan, sambung ronda2 kat area situ sampai ... then around 8pm aku pi collect bekpek aku ... pastu terus ready untuk amik train ke Basel, Switzerland




Untuk ke Switzerland ni, aku pilih untuk naik City Night Line train direct dari Amsterdam Centraal ke Basel ... memula tu aku plan nak turun kat Zurich tapi harga agak mahal ... pastu aku baca2 tips kat http://www.seat61.com/international-trains/trains-from-Amsterdam.htm#Amsterdam-Switzerland ... mengikut info kat sini, kalau nak masuk Switzerland from Amsterdam Centraal with cheaper price, aku kene turun kat Basel Bad Bf station ... station ni kiranye closest to German border and aku boleh naik German railway untuk sampai ke station ni ... then dari Basel Bad Bf aku boleh naik tram untuk ke Basel SBB station ... kat Basel SBB station barulah aku boleh beli Swiss Pass untuk aku travel dalam Swiss nanti ... macam renyah sangatkan perjalanan aku ni ... tapi demi nak jimat punye pasal, kuredahkan saje

Two months before travel date, aku berjaya beli tiket train dari Amsterdam Centraal ke Basel Bad Bf dengan harga €53.50 one way ... aku beli normal seat jer .. tak mampu nak beli yg sleeper coach bagai ... tiket ni aku beli online kat https://www.bahn.de/p_en/view/index.shtml  ... lepas beli, terus print the tiket and bawak sekali masa naik train nanti ... tiket semua printed in German tapi thanks to encik google, aku berjaya carik info on how to read and translate this ticket  ... http://help.loco2.com/article/329-understanding-your-deutsche-bahn-ticket


City Night Line train ni bound for Zurich




Masa booking, aku pilih untuk duduk kat open cabin , tepi tingkap with table

Train tak penuh

Kat seat aku ni ade power outlet


Masa train start gerak, ade staff datang check ticket ... pastu aku pun start layan tab sampai la terlentok ... pastu sedar2 ade org dok cuit2 bahu aku ... rupenye dah sampai kat mane ntah the staff tu datang nak check tiket aku lagik sekali ... aku dengan mamai2 hulur tiket aku ... pastu sambung tido balik ... aku terjaga around 5am gitu ... then layan perasaan sampai la train berenti kat Basel Bad Bf

To be continued ...

8 comments:

  1. wahhh... bestnya! gambar pun lawa2! :D

    p/s: check my blog and videos out! planethasifhamsyari.blogspot.com ! :)

    ReplyDelete
  2. semoga dapat tgk aurora kt tempat lain...

    ReplyDelete
  3. Dah masuk pun dalam BBM Azra..
    Glamer jap, wpun diorg dalam tu xtau sape punya stmt..hehe

    ReplyDelete
  4. ni pandangan aku, kalo nk tgk aurora better pegi kt kwsn arctic circle belah2 atas lg dr iceland sbb dr pembacaan aku iceland ni dh sipi2 dr arctic circle. so, tak brape nk terang dan ikut luck masing2. sorry x sempat bc entry lepas2 psl x dpt tgk tu. tp kalo iceland, ada rezeki nk cover masa summer. aminnn...

    takpelah takde rezeki tp moga2 ada masa lain terjah negara lain pulak. ;)

    ReplyDelete
  5. Fuhh ayat takut kena viral kat BBM tu sangat panas.. Hahahhaa..

    Tapi kalau dah bayar mahal2 macam tu.. memang rasa macam rugi sangat tak dapat tgk main attraction kat sana kan.. bertabahlah.. insya allah.. ada rezeki lagi nanti.. pegi lagi.. dan jangan lupa ajak iols hokey.. ^_^

    ReplyDelete
  6. Boleh share tak ikut trip mana...if u dont mind...

    ReplyDelete
  7. Kalau saya experience benda yang sama pun saya jadi frust juga. Kalau aurora tu memang tak keluar lepas tu tak dapat tengok, mungkin takdelah rasa terkilan sangat tapi kalau kalau aurora tu keluar dan kita pun ada dekat tempat tu cuma timing je tak betul, memang akan terkilan sangat-sangat.

    Lagi satu saya rasa bab nak tengok aurora ni macam luck jugalah. Kawan saya pergi impromptu trip to Iceland for 4 days I think tak rancang apa-apa, dapat tengok aurora 4 kali. Masa dia kerja dekat Jasper pun dia dapat tengok aurora. Saya masa kerja dekat Jasper tak dapat tengok aurora pun.

    ReplyDelete
  8. Came across your blog, looks like we are at Iceland almost same time! I'm from Malaysia too and did the Ring Road for 10 days. :) I think the chinese group you bumped into is not me. LOL. Anyway, nice write up & photos.

    ReplyDelete