Nuffnang Ads

April 07, 2016

Kembara 3 Negara : Day 4 - Jokulsarlon, Iceland


Day 4 - 16 March 2016

Info pasal Jokulsarlon : http://www.jokulsarlon.net/

Hari ni mmg jauh sangat perjalanan kitorang .. so pagi2 lagik masing2 dah ready kat tepi kete .. lepas load barang2 semua, off we go .. ikutkan GPS, our first destination, Jokulsarlon, adelah lebey kurang 350km ... mmg jauh yg amat ... tapi aku rase ni la journey yg paling picturesque sangat utk trip Iceland ni ... view sepanjang jalan mmg marveles!

Lepas keluar dari Reykjavik, kitorang masuk highway .. then tetiba jalan jadik berkabus yg amat sampai visibility almost zero .. kitorang kat belakang ni dah cuak2 ... lame jugak sebenarnye dok dlm kabus tu ... sangat seriau time tu.. nak2 plak bile masuk part jalan hanya satu lane belah kanan, satu lane belah kiri .. pastu kiri kanan snow jer ... mmg cuak

Tapi lepas abis area berkabus tu, view dah start cantik ... memasing tak renti2 snap pics ... sampai 2-3 kali kitorang stop kat tepi jalan semata2 sebab view cantik banget ... tapi kat sini ni jugak la camera Olympus mirrorless aku dah start buat hal ... tetiba dah takleh nak adjust exposure ... semua gambar jadik over exposed ... nangis dlm hati ... seb baik la ade camera backup tapi hasilnye agak kurang memuaskan la .. sedey tau T__T





Ade orang berenti tepi jalan pastu kluarkan drone utk amik aerial view

Aku suka view ni




Yang biru belah bawah gunung tu semuanye glacier



Berenti tepi jalan semata2 nak tengok glacier

Ni dah dekat2 nak sampai .. semua berenti sebab view amat lawa kat sini


Siap amik group foto kat atas jalan raya ni .. seb baik kete tak banyak



Akhirnye lepas tak tau brape kali berenti amik gambar, buang air, isi minyak, beli jajan segala, finally sampai jugak kitorang ke destinasi pertama , Jokulsarlon ... Jokulsarlon ni is a glacier lagoon ...
Kat sini boleh tengok segala bongkah glacier yg besar, yg kecik, yg tersadai kat tepi2 lagoon tu ... group aku lama jugak kat sini sebab masing2 nak makan nak solat semua ...



Nun kat blakang sane tak tau la gunung ganang ke, glacier ker 






Ade 4-5 ekor seals tengah berjemur



Takde proper parking pun ... main park kete gitu2 jer

Seberang jalan dari lagoon ni , ade black sand beach ... glaciers dari lagoon tadik eventually akan float to the sea and some akan tersadai kat black sand beach nih ... kitorang sempat singgah kejap kat sini







Kat sini matahari memancar2 and langit cerah ... kitorang borak sesame sendiri cakap wahh bestnye cuaca ... kalau stay kat sini mesti kompom dapat tengok aurora ... and denggggggggg , true enough .. mlm tu mmg aurora muncul ... too bad we left the place early sebab nak rush balik hostel nun kat Reykjavik sana kan ... if not, we could have witnessed it ... ni la part paling aku regret sangat .. if only we overnite somewhere in that area that nite ... *sigh*

Dari Jokulsarlon, kitorang patah balik semula ... next stop, Reynisfjara, black beach dlm vc Dilwale tu ... okeh sape nak pakai sari kaler kuning???

Haaa nak share one video made by one of the ahli jemaah ... ni rasenye view mase kitorang gerak balik dari Jokulsarlon menuju ke Reynisfjara ... enjoy!

https://www.facebook.com/rohani.jaafar.7/videos/1326175654063126/


17 comments:

  1. wahh..lawa gilaaa..subhanallah.
    tapi dengar 350km tu rasa mcam pergh..macam kl-perlis dah.
    aku suka gambar 4 dari bawah tu..nmpk kecik je manusia berbanding tempat ni..
    memang ralat sikit la pasal aurora tu kan..kalau aku, tido dlm kereta pun aku sanggup, gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ape bleh buat dzuli, dah ikut tour kan
      kalau ikutkan aku, mmg tido tepi jalan pun takpe

      Delete
  2. azra

    gambar first tu lawa.. subjek tu mengalami kemurungan ke apa? heheh

    brp degree sini neh?

    xde rezeki tgk aurora maksudnya kena repeat la tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. subjek tu ade depresi tahap kronik .. dah 4 hari kat iceland tapi masih tak dapat tengok aurora
      kalau ade rezeki lebey, maybe akan ade lagik trip memburu aurora ni

      Delete
  3. Replies
    1. kene penuhkan tabung ayam dulu T__T

      Delete
  4. nanges aku tgk, cantik sangatlah haih!

    * azra, postcard dah sampai 3 hari lepas..tqvm, ingat juga ko kat aku :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg lawa zilla ... itu yg asyik nak berenti amik gambar jer
      alhamdulillah panjang umur postcard tu

      Delete
  5. Cantiknye viewwwwwwww!Nak nangis tengokkkk. Huhu..
    Ais tu beso betul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. view along the way mmg cantik .. tak puas tengok

      Delete
  6. kira total journey for that day 700km ke? wow wow

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyer.. punye lah jauh kan
      mmg tak patut buat day trip

      Delete
  7. Wahh ni baru betul iceland.. Semuanya ice~ hehe time winter ke?
    Apesal ulang alik reykjavik- jakulsarlon, jauhnyee... Kalau stay kt Vik kan dah senang nak terjah aurora..
    Nice pic.. Tak merasa lalu jalan kiri kanan ice camni.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. trip ni tak well planned ... alasan tak overnite kat that area sebab our group ramai, takde tempat yg boleh accomodate all of us ... gituhh
      padahal besoknye ulang balik route same utk pegi skogarfoss ngan DC3 plane wreck

      Delete
  8. semua view superb...cantik sangat. subhanallah...

    ReplyDelete
  9. Subhanallah cantik sangat-sangat! I love the view sebab banyak warna putih dan biru. Nampak tenang sangat.

    ReplyDelete
  10. da mcam view kat NZ plak nih..rindunyeeeee

    ReplyDelete