Nuffnang Ads

September 20, 2016

New Zealand 2016 : Expenses



Sebab ramai pulak yg nak tau brape banyak expenses aku untuk trip kali ni, makanya aku list down kat sini all the details. Hope this helps!

Currency exchange rate : NZD1 = RM2.97

Flight
AAX KUL-AKL return = RM1207 ( tix + tax + processing fee + 2 meals + luggage one way)
Jetstar Queenstown to Auckland = NZD86 ( tix + seat + 20kg luggage ) ~ RM247 ( bought this tix very much earlier when the exchange rate was still at 2.87 )
Total = RM1454


Train, Buses, Ferries
Skybus Auckland Airport <-> Auckland CBD = NZD28 ~ RM83
AT HOP Card = NZD20 ~ RM59
Northern Explorer Train = NZD179 + NZD4 booking fees ~ RM544
Interislander Ferry = NZD65 + NZD3.99 booking fees ~ RM205
Intercity Bus from Picton to Christchurch = NZD4.99 ( NZD1 for tix + NZD3.99 for booking fees) ~ RM15
Intercity Bus from Christchurch to Queenstown = NZD56 ( NZD55 for tix + NZD1 for booking fees ) ~ RM166
Connectabus from Queenstown to Airport = NZD12 ~ RM36
Skybus Auckland Airport to Auckland CBD = NZD16 ~ RM48
Intercity Bus from Auckland to Matamata = NZD16 ~ RM48
Intercity Bus from Matamata to Auckland = NZD25 ~ RM74
Ferry Auckland CBD <-> Devonport = NZD12 ~ RM36
Total = RM1314


Accommodation
2 nights at Jucy Snooze Auckland = RM285 ( paid earlier via AirAsiaGo.com)
1 night at Hotel Waterloo & Backpackers Wellington = NZD66 ~ RM196
1 night at YHA Christchurch = NZD42 ~ RM125
3 nights at YHA Queenstown Lakefront = NZD212 ~ RM630
2 nights at Jucy Snooze Auckland = NZD97 ~ RM288
Total = RM1524


Tour & Entrance Fees
Million Dollar Cruise in Queenstown = NZD17.50 ~ RM52
Milford Sound tour from Queenstown = NZD99 + NZD1 booking fees ~ RM297
Stargazing Tour = NZD69 ~ RM205
Hobbiton Tour = NZD79 ~ RM235
Total = RM789


Food = NZD192 ~ RM570
Souvenirs = NZD296 ~ RM879
AXA Travel Insurance = RM59

Grand Total = RM6589












14 comments:

  1. Really help! Belum ada rezeki nak ke sana. Insyallah one day and I'll come back here :)

    ReplyDelete
  2. souvenir aku = rm 500 pun aku rasa sesak napas. rm 800 tu rasa mcm koma tepi cashier kejap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha aku rambang mata meng ... semua menda nak beli ... nak2 kat kedai souvenir kat Queenstown tu ... naik sasau iols!

      Delete
  3. lebih kurang juga kos kita tapi bagi saya kos kat nz ni memang tak boleh nak save mana sebab banyak tempat nak tuju

    ReplyDelete
    Replies
    1. i agree ... banyak ongkos abis on transport n entrance fees .. makan semua boleh control lagik

      Delete
  4. Azra.. my lotr t shirt sampai skrg x pakai2.. syg oo! Kalau terbukak lemari bhg baju tu asyik pegang2.. pegang2 sambil pejam mata ingat hobbiton heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mine mcm bakal terima nasib yg sama ... wat perhiasan dlm lemari jer lah ^_^

      Delete
  5. Niceeee ...

    Duit NZ nyer bentuk sama macam duit Canada gak ....

    Thank you for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru google rupe canadian dollar .. mmg lebih kurang sama rupanya

      Delete
  6. Wah..bestla NZ.. hobitton movie set tu tmpt wajib g kan..☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. for me Hobbiton tu mmg wajib terjah .. cantik sangat!

      Delete
  7. Terima kasih atas perkongsian yang sangat lengkap. Mudah untuk dijadikan guideline. Tiba-tiba rasa nak ajak mem pegi dating kat NZ. Eheh!

    ReplyDelete