Nuffnang Ads

September 19, 2016

New Zealand 2016 : Highlights


Alhamdulillah kali ni aku berjaya terjah New Zealand secara solo lepas beli tiket 8 bulan yg lepas ... trip ni dari 26/8/16 - 5/9/16 ... skang baru terhegeh2 nak buat highlights sbb penyakit 'M' dah makin menebal dlm diri huhu

Macam biase, aku bagi highlights jer la dulu yer ... full entry akan menyusul nanti ... mungkin tahun depan kot baru abis hahaha

Day 1 

Travelling day. Took AirAsiaX flight to Auckland with an hour transit in Gold Coast

Hello New Zealand!

Quick walk around Auckland CBD at night


Day 2

Short hike to Mt. Eden

Stroll along University of Auckland

Window shopping in Queen Street

Sunset in Auckland Harbour


Day 3

Travelling from Auckland to Wellington via Northern Explorer train

Enjoying nothing but scenic views throughout the 11-hours train ride

This is what I see most of the time

Mt. Ngauruhoe

Passing one of the many viaducts


Day 4

Sailing from North Island to South Island via Interislander ferry

Saying goodbye to North Island

and hello to South Island

Ferry stops at Picton

Took Intercity bus to Christchurch

More breathtaking views along the way

Quick stop at Kaikoura

Night walk in Christchurch


Day 5

Took Intercity bus from Christchurch to Queenstown

Lunch break at Lake Tekapo

Lake Tekapo

Azure water in Lake Pukaki

Lindis Pass

Safely arrived at Queenstown after 9 hours of bus ride


Day 6

Million Dollar Cruise along Lake Wakatipu

Crystal clear water in Lake Wakatipu

With The Remarkables as the backdrop

Lazing around Lake Wakatipu

Took the gondola for bird's eye view of Queenstown

Queenstown at night


Day 7

Fiordland National Park

Milford Sound

Gloomy day in the fiordland


Day 8

Queenstown

Queenstown

Leaving Queenstown for Auckland



Day 9

Day trip to Hobbiton




Day 10

Short ferry ride to Devonport

View from North Head, Devonport

View from Mt. Victoria, Devonport

Goodbye New Zealand

Overall, trip ni adelah sangat best. I got to see what I wanted to see and a whole lot more things that I didn't expect to see ... view adelah sangat amazing both on the North and South island ... and yes, New Zealand is already in my repeat list ^_^ ... I practically left my heart in Queenstown ... shall I make it one of the many places I wanted to go for honeymoon? Hihhihi

30 comments:

  1. saya pun repeat tapi nak tunggu time spring pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la macam nak pegi time spring pulak

      Delete
  2. waaahhh cantiknya
    bilalah agaknya dapat ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah ade rezeki nak ke sana ... aminnn

      Delete
  3. azra gi milford sound tu day trip dari queenstown ke?

    nak gak tgk expenditure kalau solo trip ni... nanti share

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah meng, aku amik day tour ke milford sound dari queenstown

      Delete
  4. okay next year nak kena pergi NZ.. serously!!!

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. hihihi kene tunggu lama sket la ehhh ... entry ke europe aritu pun tak abis2 lagik uhuksss

      Delete
  6. masyaAllah sangat lah cantik macam lukisan

    ReplyDelete
  7. Pergh... memang cantik...
    Kalau transit di OOL... luggage dia caj empat kali ke Azra...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal luggage tu, harga one way is RM155 ... RM77.50 utk KUL-OOL and another RM77.50 utk OOL-AKL ... once dah pilih utk KUL-OOL, automatic yg OOL-AKL pun selected jugak
      transit kat OOL tu bukan tukar flight pun sebenarnye ... naik same flight tapi still kene turun and bawak segala hand luggage jugak untuk security check

      Delete
  8. alamak... bestnya.. tak terpikir nak travel naik train tu... cam nak follow itinerary camnih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. for me best naik train tu .. boleh layan view cantik along the way

      Delete
  9. Replies
    1. sangat best and mmg cantik ... tak sabo nak repeat sebenarnye

      Delete
  10. Niceeeee ...

    Waktu zaman sekolah dulu, selalu berangan bila baca pasal New Zealand ...

    Belum ada rezeki lagi nak ke sini ... Insya Allah one of these days ....

    ReplyDelete
  11. Subhanallah! Cantik sangat view! Please story more about NZ okay. Tak dapat pergi, tengok dan baca kisah awak pun bolehlah :)

    Btw, semua gambar superb cantik 😍

    ReplyDelete
  12. gambar2 tu semua buat aku rindu, azra...NZ, salah satu tempat yang aku nak repeat berkali2 siap berangan nak menetap terus di situ :)

    ReplyDelete
  13. Cantiknya pictures..Salah satu tempat idaman nak visit tapi x tau bila agaknya

    ReplyDelete
  14. Tekapo is as blue as I remember, as tranquil as it was. NZ is heaven on earth!

    ReplyDelete
  15. Aku akan menunggu berita detail dengan sabar.. cepat weh

    ReplyDelete
  16. Menyesal plak sy biarkan tiket pi NZ burn bila tengok gmbr2 dr trip u azra

    ReplyDelete
  17. Wahhh..terernya p NZ sorang2..hehe~saya pun baru balik NZ, saya pegi awal sikit dari awak 6 sampai 21 august~

    ReplyDelete
  18. Subhanallah.. rindu sungguh bumi NZ ni.. tak sabar nk baca full entry....

    ReplyDelete