Nuffnang Ads

October 21, 2014

10 Random Facts When I'm travelling



Setelah sekian lame ditag oleh Abang Meng  , akhirnye baru aku ade mood nak buat entry ni.. pastu Syieda pun ade tag aku gak semalam ... uhukss i is very the malas sangat skang nih.... ditambah pulak dah already in vacation mood gitu, so hati pun dah terbang jauh sebenarnye...tapi utk memeriahkan keadaan, aku dengan rela hati memerah otak to come up with this entry

Okeh, let's start

1) Aku suka travel alone

Solo molo semasa berjalan adelah sangat best sebab boleh buat ikut suka.. takyah nak pk2 pasal org lain ... boleh ikut kaki sendiri mane nak tuju ... aku dah cuba jalan2 few times dengan not-so-close friends and few strangers kenal2 thru the forum.. hasilnye adelah aku rase tak best ... hihhi.. no offence yer to the internet friends yg penah jenjalan ngan aku tu... bukan korang tak best, cume aku je yg takleh masuk ngan style korang ... hahaha...  so skang ni aku either travel solo, travel with close friends ( which is like boleh kire dengan sebelah tangan) or aku heret adik2 aku ... nasib la adik2 ku dpt kakak yg tak reti2 dok diam ni ... tapi jgn risau, u know i will bring u all to good places right :P


2) Plan my trip months in advance

Yer, i'm a planning freak .. i plan everything in advance... like one year in advance ... bukan ape, tiket AirAsia biasenye kan murah time diorang bukak new travel date... yg mane biasenye setahun awal kan.. so mmg aku akan aim that time utk beli tiket ... jarang sebenarnye trip aku main terjah jer... even nak pi singapore yg just a stone throw away tu pun mesti plan 3-4 bulan awal ... besides, nak travel kene pakai ongkos yg agak banyak.. so sempat la nak penuhkan tabung ayam within one year kan

Tiket pi Seoul january aritu... gigih beli setahun awal


3) Itinerary is a must

I spend a lot of time drafting itineraries for each trip ... biasenye sampai berversion2 gitu ... setiap trip wajib ade itinerary nih... even local trip pun kene ade okeh.. kalo tak mmg rase tak complete je nak start the trip ... mcm takde hala tuju gitu ... pastu penting tuk aku bajet brape nak spend utk satu2 trip tu

My itinerary for the upcoming trip

Budget for my Swiss trip


4) I pack moderately and I pack early

2 weeks before travel, aku akan start packing dah ... biasenye aku tak bawak banyak baju ... kalo pegi 10 hari, bawak la baju utk 5 hari.. pastu kene curik2 mase utk basuh baju so that bleh repeat pakai baju yg same ... biasenye aku akan angkut jugak makanan dlm tin mcm tuna, sardin , then megi, instant soup ... ape2 je la yg instant ... kalau ke korea, aku suka makan nasik instant diorang dengan makanan dlm tin ni.. senang , cepat and kenyang .. masa pi jepun aku angkut nasik goreng brahim berkotak2 .. sampai sane terus masukkan dlm microwave and after few minutes dah boleh makan dengan nikmatnye



5) Dalam flight aku suka duduk tepi tingkap

Ni boleh kate dah masuk tahap wajib utk long haul flight.. kalo domestic flight pi sabah sarawak tu ok lagik kot dok aisle seat ... tapi utk trip balik 'kg', mmg aku make sure amik window seat ... kene spend duit sikit pun takpe janji dapat window seat... actually, reason utk tengok view tu dah jadik reason no 2 ... first reason adelah utk ilangkan nervous bile time turbulence ... iyer kengkawan, despite the fact that aku asyik ulang alik2 balik 'kg' je every year, aku sebenarnye sangat nervous bile naik flight ... before all the incidents yg baru terjadik thn ni pun aku dah nervous yg amat, apetah lagik after that... mmg nervous x 10 la kot ... biasenye bile turbulence tu kan, aku suka tengok kat luar plane so that my mind takde la dok focus sangat kat plane dok turun naik macam roller coaster ... ilang la sket rase dup dap dup dap yg mcm nak pecah dada tu


6) Accomodation perlu selesa, facilities cukup and tidak membebankan poket

Kalo trip overseas, aku akan pilih either hostel, guesthouse or B&B ... sebabnye nak jimat ongkos sebanyak mungkin  ... perlu carik yg ade washing machine sbb nanti nak buat activity basuh2 baju segala... maklumla bawak baju brape helai je kan... microwave jugak kene ade sebab nanti nak panaskan makanan yg dah penat2 angkut dari malaya tu ... pastu location pun kene dekat dengan public transport ... tak kose aku nak menapak jejauh2 lepas seharian berjalan non stop... sebenarnye banyak jugak criteria yg aku tilik2 b4 book hostel ni... bace2 review semua dulu dah puas hati baru book ... ni pun kengkadang makan mase berbulan2 gak ... payah nak decide nak book yg mane

Tu cerita kalo travel overseas lah... tapi kalo jalan2 dlm mesia, mmg aku carik hotel jer ... aku masih lagik skeptical dengan conditions motel, hostel, inn kat mesia ni.. so takmo pk panjang, carik la hotel yg best2 sket utk lepak


7) Suka amik gambar dari tempat tinggi

Walaupun aku ni gayat, aku suka tengok gunung ganang, suka tengok bangunan tersusun cantek dari atas ... jadiknye kalau boleh setiap trip tu kene masukkan tempat2 yg ade viewing point




8) Selagi boleh jalan kaki, kite jalan kaki jer

Kalau pegi korea tu, aku suka combine itinerary so that tempat yg dekat2 tu boleh sekali harung jer... jadiknye banyak la pakai kuasa kaki ... satu hari tu boleh kate berkm2 jugak la menapak ke hulu ke hilir ... bile dah rase penat yg amat tu baru la pk nak naik subway ke, bus ke, taxi ker ... jadiknye tu pasal before start trip, aku akan exercise lebey sket utk amik stamina ... pancit time travel adelah sangat tidak best.. nanti rase terkilan banyak tempat tak sempat nak terjah


9) Tak suka amik gambar sendiri

Yes, i dun take my own pics ... mmg tak suka ... amik gambar org boleh, tapi aku sendiri nak menyempit dlm gambar diorang mmg tidak la... org suka amik gambar sendiri sebab nak ade proof they have been there.. tapi bagi aku, cukup la dengan ingatan dlm kepala aku ni yg aku dah sampai satu2 tempat tu ...

One of the few pics of me when travelling


10) Suka kumpul shot glass

Tiap kali travel, menda ni mesti aku carik ... tak kire la jenis ape, HRC ke, hape ker... janji ade name tempat yg aku pegi tu ... pastu balik rumah susun elok2 atas rak




Orait tamat sudah penceritaan aku.. tu pun lepas penat pk ape nak letak dlm entry nih ... sebenarnye banyak random factsnye kan, cume tu la bile nak tulis dlm blog ni, tetiba rase blank pulak ... anyway, the holiday season is just around the corner so to those who's travelling soon, enjoy ur holiday and do take care !

19 comments:

  1. Happy holiday azra. ..wink....wink....

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. tapi lagik 2 minggu nak pi

      Delete
  2. azra, biasanya kalau dah ada dalm perut kapal terbang aku akan set dalam kepala 'rendahkan graviti'..ne aku belajar dari travel partner aku jugalah hehehe...biasanya kalau flight dah start turun naik kalah rollercoaster aku cuba rendahkan 'graviti'. biasanya aku akan bongkokkan badan atau pun aku baring...kuranglah terasa suasana turun-naik tu dan aku boleh bantai membuter dgn jayanya tanpa sebarang gangguan...trylah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for the tip zilla.. nanti aku cube .. harap2 smooth sailing la flight nanti

      Delete
  3. Aku suka tengok yang worksheet untuk Swiss trip tu. Colorful! Ok bab packing awal, rupanya aku ada kawan. High five! Enjoy ur balik kampung trip ye. Faham sangat perasaan hati dah terbang jauh tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Swiss trip different kaler different place gitu... saje kasik ceria sket ... wehh ko pun selamat balik 'kg' jugak .. enjoy ur trip !

      Delete
  4. bestnya travel solo..nak try tapi masih takde keberanian yang tinggi huhu..
    pack moderately tu memang tak leh geng..selalunya saya akan bawak baju samapai terlebih-lebih hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. me dulu pun takut gak nak travel solo.. tapi bile dah try skali, terus rase mcm best...

      Delete
  5. oh tq kerana sudi berkongsi...

    aku suka part ni.

    tapi bagi aku, cukup la dengan ingatan dlm kepala aku ni yg aku dah sampai satu2 tempat tu ...

    ReplyDelete
  6. Ternampak gambar glass Korea tu... Dan2 tu jugak SS pegi korek balik cari glass tu... Tah lupa dah simpan kat mana... He He He...

    ReplyDelete
  7. Aku pulak...jenis tak tahan mabuk....naik feri mabuk, naik bas pun mabuk, naik flight lg la kan...so apa aku wat....jgn sandar. Kalo perjalanan tu 5 jam, maka 5 jam la aku tak sandar kecuali aku tertido. It works for me....kalo ada roller coaster time flight, aku pegang jer tepi kerusi tu tapi tak sandar....mesti nmpak weird kan aku? Hahahhahaha

    ReplyDelete
  8. Ok..now i already know who u are...😁😁.. i guess some of our styles are similar azra. In fact, most budget travellers will def praktis 2 n 3..hehe. ..

    ReplyDelete
  9. first time jupe orang suka shot gambar gelas, menarik...no 5 tu cam aku jugak, padahal kekadang flight malam, bukan nampak apa pun, hehe...

    ReplyDelete
  10. Selagi boleh jalan kaki, jalan kaki je. Sama lah !

    ReplyDelete
  11. haaa baru ckp dgn Bie aritu yg naz suka nasi kat korea tu. Rindu nasi tu hehehe. 2 gambar dari tempat tinggi tu cantik sgt.

    ReplyDelete
  12. saya suka travel solo juge...tapi tak la beli tiket setahun awal. keje saya ni susah nak predict.

    ReplyDelete
  13. love your photos, can't wait to see your autumn pics next ;3

    ReplyDelete
  14. Memang best travel solo sebab ikut suka hati ja nak pergi mana....tapi bab travel light tu payah sikit...kena belajat kat Azra ni...

    ReplyDelete
  15. Dalam 10 fact tu ada 5 facts yg sama :-) Bagus jugak kongsi 10 facts ni at least dapat tahu cara Azra travel :-) Part bawak pakaian 5 pasang for 10 days tu masih lagi fail sebb suka ambil gambar sediri walaupun x cun tapi kalau travel sorang boleh rasanya kurangkan baju tu

    ReplyDelete