Nuffnang Ads

October 02, 2014

Khaosan Tokyo Original, Asakusa

Trip ke Tokyo bulan april haritu, kitorang stay dekat Khaosan Tokyo Original. Main reason aku stay kat sini sebab ni antara hostel yg paling murah untuk private twin room and dekat dengan tourist attractions.

Harga : 5,000 yen per nite for private twin bunk bed ( Shared bathroom ) = 2,500 yen per person
Location : less than 5-minutes walk from Asakusa station using either Toei Asakusa line or Metro Ginza line
Tourist attractions nearby: Nakamise Street, Kaminarimon, Sumida Park, Waterbus pier, Tokyo Skytree
Booking method: We booked directly from their website. 10% deposit is needed upon booking. Just pay the remaining rental upon check-in.


Facilities:
Separate toilet and shower. 2 toilets on level 3, 1 toilet and 2 showers on level 2 , 2 showers on level 1.
2 bijik sinki kat level 3 just outside the guest rooms, sesuai utk org yg takmo mandi tapi nak freshen up before kluar. Takyah tunggu turn masuk bilik air.
Full kitchen utilities ( microwave, fridge, stove, etc)
Hanging out place ( tv, pcs, dining table).
Washing machine - 200 yen untuk skali gune
Rooftop garden yg sangat best utk melepak2 melayan perasaan
Free wifi
Ade vending machine just outside the hostel's main entrance.
Access to the hostel is by access code.


Pros:
Good response from the staffs. All emails were answered in just a matter of hours. The staffs speak excellent English so communication is not a problem.
They even collect your laundry from the ampaian in case you didn't get to collect them. Ampaian semua kat rooftop and the door to the rooftop close at 8.30pm everyday.
Luggage storage is provided just in case you reach the hostel earlier than the check-in time.
Bilik kitorang betul2 kat depan toilet. Senang nak buat bisnes pagi2, takyah ulang alik kluar masuk bilik tengok ade org tgh queue ke tak


Cons:
Private twin room is so small. Rase lemas at times.
Dining place is too cramp. Pagi2 mmg kene bersesak sket nak make our breakfast.
Long queue for showers in the morning.
Two power sockets available in our room but only one can be used. Thank god we brought our own extension plug.
Steep stairs.


Some pictures of the hostel.


Our room is on the 3rd floor

Keluasan bilik yg super kecik

Narrow space between the rooms. Took this picture from the entrance to the rooftop 



Dining area. Pic taken from Khaosan Tokyo Original website

Kitchen. Pic taken from Khaosan Tokyo Original website

Pic taken from Khaosan Tokyo Original website

Day view from the rooftop

Night view from the rooftop

Overall, aku puas hati with the facilities, cumenye hostel ni kecik pastu time kitorang stay tu mmg time peak so ramai dok situ ... terase mcm cramp je dok dlm hostel ... according to the staff, the hostel used to be a 3-storey house, then converted into hostel ... hence the ciputness in size... kalau aku happen to be in Tokyo again and still on a tight budget, i would choose this hostel again ... the price is reasonable, the location is ok and there is a direct train from both Narita and Haneda airports to Asakusa station on Toei Line.


More info can be found from the hostel's website :
http://www.khaosan-tokyo.com/en/original/

20 comments:

  1. arrggg..... x sabar nak p jepun ni... lambat la pulak tiket ni :p haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah wah ke jepun plak yer.. bile tu?

      Delete
  2. nampaknya kalau JM ke sana on Autumn..this hostel yg akan jadi pilihan

    ReplyDelete
    Replies
    1. errkk..nak terjah autumn plak ker?? huuhhhuh..jgn terkejut dengan kekecikan hostel ni... mmg japan size lah

      Delete
  3. Tq azra...mmg tgh carik accommodation kat tokyo ni.

    ReplyDelete
  4. kewl... i don't mind staying in super ciput rooms like that (kalo tak lebih dari 5 hari ok kot, hahah)... i'll definitely book there if i'm ever going to tokyo again (ada plan nak pi lagi nih, plan merendek tokyo n osaka dengan cousin pulak nanti... hehee~) X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la try dok sini ... i like the location

      Delete
  5. saya pun stay kat hostel twin bunk bed mcm tu kat Kyoto, sempit gila..rasa nak menjerit...aaarghh..rimas dan lemas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bilik2 hostel kat japan ni mmg semua sempit2 kan ... nak dok hotel tak mampu plak T__T

      Delete
  6. Bilik kecik aku ok kot tp aku perlukan bilik air dlm bilik...mslh pundi kencing yg sgt lawas...hahahaha
    Susah betul nak cari bilik kat tokyo yg mampu sewa...huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko try Khaosan Tokyo Kabuki .. kat situ ade room yg ade private bathroom ... aku target nak dok situ aritu, skali full plak

      http://www.khaosan-tokyo.com/en/kabuki/

      Delete
    2. aku dah dpt area ueno. satu bilik 8,000 yen. nampak mcm dekat dgn train stn., cuma agak confuse dgn line toei dan metro. dua2 line ni share stn yg sama ker?

      yg khaosan kabuki tu mahal. satu bilik ensuite utk 2 org, 13,600 yen. mungkin kalau awal booking dpt murah kot.

      Delete
  7. oh super duper compact!!! tapi dekat dan murah tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula ... location is perfect, tapi hadehh sizenye ciput sangat ... i think my bathroom kat my house is bigger than that hahaha

      Delete
  8. Aku memula tu booked kat Khaosan Ninja. Hahaha siap berangan nak bergambar ngan samurai. Tapi sebab kawan aku lagi 2 orang join terpaksa cancel sebab dah xde room yang sesuai. Memang sempit ah bilik ko, tapi location wise ok untuk repeat stay.

    ReplyDelete
  9. kalau iols yang bolat ni macam manalah agaknya nak menyelit dalam ruang ruangan super kecik itu semua T.T huuurm.. kena tunggu sorang lalu then baru boleh lalu la kot agaknya..

    ReplyDelete
  10. Hi azra, khoasan ni byk branch kn? Klu khaosan world ryokan n hostel tu area sini2 jugak ker? Nk book tokyo original tp full plak..world ryokn tu available lg tp mhl skit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. i baru check map for khaosan world ryokan ... location die mcm on the upper north from khaosan original ... the closest train line is tsukuba express line ... kalo dari khaosan original tu aku rase dlm 10 minutes walk jugak la

      Delete